Ξεχωριστή συνταγή αυθεντική και νόστιμη από την Φωτεινή Κοκκίνη που έχει την ταβέρνα Αντώνης, στο πανέμορφο Παντέλι της Λέρο.
Πραγματικά τα ωραιότερα που έχω γευθεί.
Η συνταγή δική σας…
Υλικά
4 μέτρια καλαμάρια καθαρισμένα και πλυμένα
1,5 ποτήρι νερό ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασιού ρύζι καρολίνα
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3-4 κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα
Άνηθο ψιλοκομμένο
Μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 ποτήρια κρασί ασύρτικο
1 κ.σ. σούπας πελτέ
150 γρ. κονκασέ ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Για το φινίρισμα
1 ποτήρι κρασί
Τρόπος Παρασκευής
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα μουστάκια τους και τα πτερύγια του καλαμαριού σε κυβάκια.
Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα 2 ½ κρεμμύδια και τις 2 σκελίδες σκόρδο ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. «Σβήνουμε» με το ενάμιση ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια.
Κλείνουμε τα καλαμάρια με μια οδοντογλυφίδα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια μέχρι να ροδίσουν.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα.
Αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε τα καλαμάρια και «σβήνουμε» με το υπόλοιπο κρασί.
Προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα ακόμα.
Επιλεκτικά για κρασάτη γεύση τα περιλούζουμε με κρασί.
Σερβίρουμε σε 5 λεπτά κόβοντας το καλαμάρι σε φέτες.
Stuffed squid
A unique recipe, authentic and delicious by Fotini Kokkini owner of the “Antonis” Tavern in beautiful Panteli of Leros.
Really the nicest I’ve tasted.
Ingredients
4 medium squid cleaned and washed
1,5 water glass of olive oil
1 small wine glass rise Carolina
2-3 cloves garlic, finely chopped
3-4 medium onions, chopped
Finely chopped dill
Finely chopped parsley
Sea salt
Freshly ground pepper
2 glasses of Assyrtiko wine
1 tbsp tomato paste
150 gr or 2 ripe tomatoes chopped
For finishing
1 glass of wine
How to prepare
With a sharp knife cut the whiskers and fins of the squids into small cubes.
Sauté with olive oil and when browned add the 2 ½ onions and the 2 cloves of garlic, stirring gently.
Pour some hot water and let it sauté until the liquids are absorbed. “Deglaze” with one and a half glass of wine. Add the rice, salt, pepper and bring to a boil.
Once the filling is ready, with a spoon we fill the squid.
We close the squid with a toothpick.
In a large frying pan with hot olive oil sauté the squids until they get a golden color.
In a saucepan sauté in olive oil, the remaining onions, garlic and tomato.
After a boil, add the squid and “deglaze” with the remaining wine.
Add a little water and simmer for another half hour.
Selectively for a wine sauce flavor, we sprinkle them with enough wine.
Serve in 5 minutes by cutting the squid into slices.