Κ.Χατζηδάκης: Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας –

Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή, ενώ από την πλευρά του, ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 αποτυπώνει την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο.

Ειδικότερα, ο υπουργός και ο υφυπουργός έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κωστής Χατζηδάκης:

«Υπάρχει υπεραπόδοση του προϋπολογισμού διότι υπάρχει υπεραπόδοση και της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομία μας πάει καλά. Αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς αυτή η εξέλιξη. Και βλέπουμε ότι το 2023 ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, παρά το ότι ήταν χρόνια εκλογών, παρά το ότι μας έτυχαν άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, ο προϋπολογισμός μας άντεξε. Εκπληρώσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024, συνεχίζοντας το ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία».

Θάνος Πετραλιάς:
«Πριν λίγα λεπτά κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023, όπως και τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ προς στήριξη του εισοδήματος, αποδεικνύοντας τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα απαραίτητα κονδύλια για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά και μόνιμες πιστώσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών φυσικών καταστροφών.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου, που είχε τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρ’ όλες τις έκτακτες δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου διαφαίνεται αυξητική τάση σε κατηγορίες εσόδων που συνδέονται με την αύξηση των μισθών, αλλά και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος τους κόστους από τις δαπάνες αποκατάστασης φυσικών καταστροφών θα καλυφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της ευελιξίας που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων που είχαν αποτυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, ενισχύει την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενόψει των επικείμενων αξιολογήσεων. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο, είναι η εκτιμώμενη αποκλιμάκωση του χρέους, από 171,4% του ΑΕΠ το 2022 σε 159,3% το 2023.
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα για το οποίο εξέλεξαν την κυβέρνηση οι πολίτες, υλοποιώντας τώρα τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές στο πεδίο της φοροδιαφυγής, στη θωράκιση της χώρας έναντι των οικονομικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της υγείας, αλλά και στο βασικό πρόσταγμα της κοινωνίας για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω μέτρων προς όφελος των πολιτών, είναι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό ακριβώς αποτυπώνει και ο προϋπολογισμός του 2024, δηλαδή την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο, διανέμοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: “Έλεγα συχνά στον Ταγίπ Ερντογάν ότι εγώ ήμουν η καγκελάριος και των τουρκικής καταγωγής Γερμανών”, δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια – Συνέντευξη τύπου: Δώρα Κουρκουτά: Πιστεύω πως τελικά θα δικαιωθούμε. – Βίντεο – φωτό