Ισπανία – Καταλονία: Αστυνομικοί με πολιτικά διείσδυσαν σε εκλογικά τμήματα, χτυπώντας πολίτες, ενώ κατάσχεσαν εκλογικό υλικό

Η ισπανική αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις προκειμένου να εμποδίσει την διεξαγωγή του σημερινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία.

     Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

    Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελόνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν , καλωσορίζει τους συμπατριώτες καθώς φθάνει στο σχολείο Sant Julià de Ramis στη Χιρόνα. Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί και οι πολιτικοί φύλακες έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εισέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει απαγορευτεί από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο. Η αστυνομική παρουσία προκάλεσε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών υπέρ της ανεξαρτησίας και των αστυνομικών δυνάμεων. EPA / Andreu Dalmau

    Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. “Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

      “Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια…” Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο.”

       Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

 

 

Προέλευση: LaVanguardia

ΑΠΕ-ΜΠΕ