Ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μέτρο της ρύθμισης μέχρι 100 δόσεις των οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους Δήμους.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νίκος Σαράντης, εξέφρασε σε δήλωσή του, προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ικανοποίησή του για τη νομοθέτηση αυτής της ρύθμισης. Ανταποκρίνεται στην ανάγκη που έχουν οι πολίτες για να ξοφλήσουν τα χρέη τους, προς τους δήμους», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια τονωτική ένεση για τα οικονομικά των ΟΤΑ, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ η Αυτοδιοίκηση «διαχρονικά προτρέπει το κράτος να προβαίνει σε τέτοιες ανάλογες πράξεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και για να μην αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα».
Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης.
Ο κ. Χιονίδης υπενθυμίζει ότι ανάλογη ρύθμιση είχε γίνει και στο παρελθόν και τονίζει ότι ο μεγάλος αριθμός των δόσεων και η μείωση από πρόστιμα- προσαυξήσεις «βοηθά τους πολίτες να απαλλαγούν από το άγος των ανεξόφλητων χρεών και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» . Αναφερόμενος στο ύψος των προστίμων και τις προσαυξήσεις, που σύμφωνα με το νόμο επιβάλλονται σε αυτές τις οφειλές, ο κ. Χιονίδης, τα χαρακτηρίζει «έξω από κάθε λογική». Επίσης υπογραμμίζει το θετικό αποτέλεσμα που θα έχει «και για τους δήμους, οι οποίοι θα μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλές οι πολίτες και επιχειρήσεις».
Εξέφρασε όμως αμφιβολία κατά πόσο το μέτρο θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική, διότι η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί και βρίσκεται στο ναδίρ» είπε και πρόσθεσε ότι «οι οφειλές των πολιτών δεν είναι μόνο προς τους Δήμους αλλά και προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και προς την ίδια την Αγορά. Γι αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα έχει τα αποτελέσματα που πρέπει».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», αντιπρόεδρο της ΠΕΔΑ και δήμαρχο Νικαίας -Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, η Αυτοδιοίκηση ανέμενε πολύ καιρό μια τέτοια ρύθμιση. «Πρέπει να δίνονται ρυθμίσεις στους πολίτες για να μπορούν να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «τέτοιες ρυθμίσεις συμβάλλουν στο να αυξηθούν και τα έσοδα των δήμων, σε μια δύσκολη εποχή για όλους».
«Το να μαζεύονται», επισήμανε, «ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κακό για όλους, όπως και να προβαίνουμε σε φραγή φορολογικών ενημεροτήτων. Ούτε διαγραφή χρεών μπορεί να γίνει, διότι αυτό θα βάλει στην άλλη πλευρά εκείνους τους πολίτες που ήταν συνεπής».
«Σε πολύ θετική κατεύθυνση τόσο για την κοινωνία όσο και για τους Δήμους που θα αυξήσουν τα έσοδά τους» θεωρεί ότι είναι η ρύθμιση ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκότσης, υπενθυμίζει κι αυτός ότι αποτελούσε πρόταση που είχαν υποβάλλει τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔΑ κατά τη διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που προηγήθηκε της ψήφισής του.
Υπενθυμίζεται ότι την ρύθμιση περιείχε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε πρόσφατα και αποτελούσε και πρόταση- αίτημα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης.
Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Στη ρύθμιση μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών.
Υπάγονται επίσης και οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό, εφόσον στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Σύμφωνα με τη ρύθμιση υπάρχει μείωση και σε προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους.
Ειδικότερα :
Με εφάπαξ καταβολή, απαλλαγή 100% των προσαυξήσεων,
από 2 έως 24 δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων,
από 25 έως 48 δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων,
από 49 έως 72 δόσεις, απαλλαγή 60% των προσαυξήσεων,
από 73 έως 100 δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι την σχετική αίτηση πρέπει να την υποβάλλουν το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2017 στην αρμόδια για την είσπραξη οφειλών υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού προσώπου αυτού. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ