Είδες η ΔΕΗ; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει μία κρατική επιχείρηση, ούτε μία, που εδώ και δεκαετίες είχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και παρείχε ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες – καταναλωτές.

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Κι όμως, επιμένουμε να χρηματοδοτούμε κρατικές επιχειρήσεις, επιμένουμε στη διατήρησή τους, επιμένουμε να κρατάμε «ζωντανές» όλες τις στρεβλώσεις τους.

Όπως η ΔΕΗ.

Μια μονοπωλιακή κρατική επιχείρηση που έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Και τα κανόνια δεν θ’ αργήσουν να ηχήσουν. Μια επιχείρηση που από τη δεκαετία του ’80 κι ύστερα, έγινε το εκκολαπτήριο της «λαϊκής επανάστασης» των Φωτόπουλων και των άλλων … ιπποτών του σοσιαλισμού, του ΠαΣοΚ και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιχείρηση που οι …λαϊκοί ιππότες της κατέβαζαν όποτε γουστάριζαν τους διακόπτες κι απειλούσαν την κοινωνία για να εξασφαλίζουν το παντεσπάνι τους.

Αν δεν το ξέρατε, μάθετε ότι η ΔΕΗ καταρρέει.

Για τρεις λόγους:

  1. Το πολυάριθμο προσωπικό της είναι δυσβάστακτο για τα ταμεία της.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ τη φέσωσε πολλά πολλά εκατομμύρια, αφού με την «κοινωνική» του πολιτική έδωσε τη δυνατότητα σε δικαίους και αδίκους να μη πληρώνουν τις οφειλές τους.
  3. Χιλιάδες καταναλωτές την εγκαταλείπουν για τις καλύτερες υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Η ΔΕΗ μέσα στο 2017 πρέπει να καταβάλλει 1,4 δις ευρώ για δάνεια, αναχρηματοδοτήσεις, πληρωμές σε τρίτους και πολλές άλλες υποχρεώσεις. Έχει ανεξόφλητα χρέη άνω των 2,5 δις ευρώ και ανεξόφλητες οφειλές σε προμηθευτές γύρω στο 1 δις!

Και τα ταμεία είναι αραχνιασμένα.

Οι αναλυτές και οι μεγάλες εταιρείες οικονομικών πεπραγμένων, επιμένουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, η ΔΕΗ θα έχει ξεμείνει παντελώς από ρευστότητα.

Κι η μοναδική σωτηρία της είναι η σύναψη νέου δανείου, που θα υπερβαίνει τα 200 -250 εκ. ευρώ, σε πρώτη φάση.

Ποια τράπεζα μπορεί να δώσει τέτοιο δάνειο; Και πώς θα το δώσει; Πώς θα δώσει δάνειο στη ΔΕΗ και δεν έδωσε στον ΔΟΛ;

Να πούμε και κάτι ακόμη;

Πριν την ίδρυση της ΔΕΗ, το 1950, υπήρχαν 385 εταιρείες πώλησης ρεύματος. Οι 263 ήταν ιδιωτικές, οι 58 δημοτικές και οι 54 ιδιωτικές με προνομιακές άδειες.

Από τότε και μετά η ΔΕΗ ήταν μονοπώλιο. Το απόλυτο μονοπώλιο. Με πλήθος πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Κι όμως! Κατάφερε να χρεοκοπήσει. Φορτώνοντας σε όλους μας χρέη δισεκατομμυρίων.

Και ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; Ότι όλοι αυτοί οι εργατοπατέρες κι οι ιδεοληπτικοί φώναζαν και φωνάζουν υπέρ… της προστασίας της περιουσίας του λαού!!!

Αυτής της περιουσίας που έστειλαν στα τάρταρα…

Ξαναλέμε: Αν οι τράπεζες δεν δώσουν νέα δάνεια, η πτώχευση είναι βέβαιη.

Πτώχευση εν λειτουργία με προσωπικό επιστρατευμένο μέχρι την εκκαθάριση.

Μια λύση που αν είχε εφαρμοστεί στην Ολυμπιακή Αεροπορία (για την οποία πληρώναμε ένα εκατομμύριο πρόστιμο ημερησίως για πολλά χρόνια), στον ΟΣΕ, στις συγκοινωνίες και πολλές άλλες ΔΕΚΟ, θα είχαμε γλιτώσει από πολλά πεταμένα δις ευρώ.

Και μη το ακούτε αυτό ως υπερβολικό.

Υπερβολικό και παράλογο είναι να υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι και κάποιες χιλιάδες …ιππότες του κρατισμού να έχουν μέσους μισθούς των τριών χιλιάδων ευρώ σε μια κρατική και πτωχευμένη επιχείρηση…

 

 

Προηγούμενο άρθροSüddeutsche Zeitung : Η γερμανική κυβέρνηση αλλάζει στάση προς την Ελλάδα (DW)
Επόμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.