Της Δρ. Παρασκευής Σακκά*
Ο Σεπτέμβριος παγκοσμίως είναι ο μήνας που αφιερώνεται στην άνοια, στην νόσο Aλτσχάιμερ στη σύγχρονη πανδημία που είναι εδώ, θεωρείται η μάστιγα του 21ου αιώνα και απειλεί μελλοντικά αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα με κατάρρευση τα συστήματα υγείας.
Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο.
Μάλιστα αν συνυπολογιστεί ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή μελών της οικογένειας του που παίζουν το ρόλο του φροντιστή η πάθηση αφορά άμεσα και έμμεσα πάνω από 1.000.000 Έλληνες πολίτες. Όσον αφορά δε το οικονομικό κομμάτι, το ετήσιο αντιμετώπισης της άνοιας εκτιμάται ότι φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με θέμα «Χαμένες Αναμνήσεις», μέσα από την οποία ζητά να συμμετέχουμε όλοι στη στήριξη όσων συνανθρώπων μας αναγκάζονται να μάθουν να ζουν χωρίς τις αναμνήσεις τους, ενισχύοντας το έργο της. Γιατί όταν χάνονται οι αναμνήσεις, χάνονται κομμάτια ζωής του ανθρώπου και οι δυνατότητες επαφής του με τους άλλους.
Η λειτουργία Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αττική, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί για την άνοια σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», είναι κάποιες από τις υπηρεσίες της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών .
Ακόμα υπάρχει μια σειράς διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους και φυσικά η Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια που μπορεί να τη βρει κανείς στον τετραψήφιο αριθμό 1102. Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών και εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών.
Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 19832, με μια χαμηλή τελική χρέωση μόνο 2,60 ευρώ από σταθερό και 2,48 ευρώ από κινητό, μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι στην επέκταση των δράσεων της εταιρείας, που από το 2002 στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους με σειρά σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία τα δυο τελευταία χρόνια επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών. Μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, έδειξε ότι η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα.
Οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε δε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα. Ακόμα διαπιστώθηκε ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή.
Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν και για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο τηλέφωνο 210-7013271 ή στην ιστοσελίδα www.alzheimerathens.gr
* Η Δρ. Παρασκευή Σακκά είναι πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
ΑΠΕ-ΜΠΕ