Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Εν όψει της ήδη προκηρυχθείσας αποχής των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του Συλλόγου μας από τα ιατρικά τους καθήκοντα (για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς), αρχομένης από την Τετάρτη 8-5-2024, και με αφορμή τις φήμες που ήδη κυκλοφορούν για δήθεν διάσπαση του μετώπου των ιατρών αλλά και για την επιχειρούμενη κυβερνητική αντίδραση (συνεπικουρούμενη από μειοψηφική μερίδα συναδέλφων), με βάση τα όσα ορίζονται στο άρθρο 69 του Ν. 5102/2024 (αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) σας γνωρίζουμε τα εξής:

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας (Ι.Σ.Η), η οποία έλαβε χώρα την 24η Απριλίου του 2024 και κατόπιν της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο Ιατρικός μας Σύλλογος υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του.

Πιο συγκεκριμένα,

Το ήδη γνωστό κι ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του «clawback» έως 5%.

Την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών με τον «Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)»

Την αναγνώριση συνυπαιτιότητας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠYY), του Υπουργείου Υγείας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), για την έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων από τους κλινικούς ιατρούς.

Στο ως άνω πλαίσιο, ο Ιατρικός μας Σύλλογος αποφάσισε ομόφωνα, τη στήριξη αλλά και την υιοθέτηση των κυλιόμενων κινητοποιήσεων τους, με τη μορφή ολικής αποχής των εργαστηριακών ιατρών μελών του από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι αναγνωρίζουμε και υιοθετούμε στο σύνολό τους τα αιτήματα αλλά και το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών-μελών του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ», όσον αφορά τις επερχόμενες κυλιόμενες κινητοποιήσεις τους και αποφασίζουμε να κηρύξουμε την ολική αποχή των εργαστηριακών ιατρών από τα ιατρικά τους καθήκοντα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 08 Μαΐου του 2024.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης (άρθρο 69 του Ν. 5102/2024-αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων των εργαστηριακών ιατρών αν αρνηθούν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι οποίες κατατείνουν σε φίμωση της Ιατρικής Κοινότητας και αλλοίωση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των κινητοποιήσεων, με όποιο πρόσφορο τρόπο επιλέξει ο κάθε Κλάδος.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εργαστηριακών ιατρών, οι οποίοι αδυνατούν πλέον, με βάση τα ισχύοντα, να ανταποκριθούν σε βασικές επαγγελματικές και βιοτικές ανάγκες.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ για την άσκηση κάθε νόμιμης ενέργειας από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, με σκοπό την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαστηριακών ιατρών-μελών μας κατά την διάρκεια των κυλιόμενων κινητοποιήσεών τους.

Βέροια, 01/05/2024
Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος
Πρόεδρος του Ι.Σ.Η.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΙΣΑΑΚΙΔΗΣ

Προηγούμενο άρθροΈνωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών – Ευχές για το Πάσχα
Επόμενο άρθροΕορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.