Η ΠΟΦΕΕ στην εκδήλωση της ΑΑΔΕ σχετικά με το νόμο 4557/2018

Σήμερα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, μετά από πρόσκληση της ΑΑΔΕ, η ΠΟΦΕΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του υπό έκδοση Κανονισμού της ΑΑΔΕ σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ν. 4557/2018), όπου και εκπροσωπήθηκε δια ζώσης από τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτριο Τσαμόπουλο και διαδικτυακά από τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Χριστοφοράκη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκαν οι προθέσεις της ΑΑΔΕ σχετικά με το νόμο 4557/2018 (ΦΕΚ Α’ 139/30-07-2018) «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) και άλλες διατάξεις.», όπου τέθηκαν θέματα υπευθυνότητας των λογιστών ως προς την τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας και τη μη γνωστοποίηση (όπου αυτή απαιτείται) παραβατικών συμπεριφορών από τις επιχειρήσεις, αλλά και απλούς φορολογούμενους, πελάτες τους.

Από τους εκπροσώπους της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έντονα αναδείχθηκε το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά δημιουργούνται υποχρεώσεις προς τους λογιστές χωρίς παράλληλα να κατοχυρώνονται επαγγελματικά δικαιώματα.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα για υποχρεωτικότητα υπογραφής από λογιστή στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πολίτες, από μηδενικό όριο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ένα τέτοιο οριζόντιο μέτρο.

Ξεκάθαρα αναφέρθηκε ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνεται από την ΑΑΔΕ, και όχι από τους λογιστές.

Τέλος, προτάθηκε η δημιουργία εντύπου καταγραφής δεδομένων από την ΑΑΔΕ, που θα είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, να συμπληρώσουν, πριν την ανάληψη των καθηκόντων από Λογιστή – Φοροτεχνικό.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Προηγούμενο άρθροΜπάντες και χορωδίες έψαλαν τα κάλαντα στον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη
Επόμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης