Η οικονομική πραγματικότητα ξανά στο προσκήνιο – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Τα χιόνια λειώνουν και αποκαλύπτουν ξανά την αλήθεια: Η πανδημία και η οικονομία μοιραία ξαναπαίρνουν την σκυτάλη στις προτεραιότητες, την επικαιρότητα και στην ατζέντα της, καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, σχεδόν όσο και η πραγματικότητα…

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Όπως ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ απώλειες της τάξης  των 41,6 δισ. ευρώ έγραψαν στον τζίρο τους, λόγω της πανδημίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, ενώ για αυτές που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020 η μείωση του τζίρου ανήλθε σε περίπου 10,8 δισ. ευρώ. Ειδικά δε τομείς κομβικοί για την οικονομία όπως ο τουρισμός και η εστίαση είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 53,4%.

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για μια επανεκκίνηση της οικονομίας είναι άκρως επισφαλείς λόγω των προβλημάτων με τα εμβόλια, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Επίσης η Κομισιόν υπό το βάρος της πίεσης της Γερμανίας είναι στο «βλέποντας και κάνοντας» για την επέκταση της πολιτικής της δημοσιονομικής  χαλάρωσης, τονίζοντας παράλληλα ότι από τούδε και στο εξής οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Ουσιαστικά θέτει θέμα μιας «φυσικής επιλογής» για τις επιχειρήσεις, μόνο που αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα και βέβαια σε στρατιές ανέργων. Οι σχετικές αποφάσεις για τα «κριτήρια βιωσιμότητας» αναμένεται να τεθούν» το αμέσως προσεχές διάστημα επί τάπητος σε όλη την Ευρώπη και μένει να φανεί πώς θα προσδιοριστούν για την ελληνική οικονομία όπου υπάρχουν πολλές μικρές και ΜμΕ με έμφαση στις υπηρεσίες. Αυτές τα κατάφεραν μέσα στα μνημόνια να επιβιώσουν αλλά τώρα μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία  έχοντας «απέναντι» και κυρίαρχες απόψεις εντός της ΕΕ που θεωρούν ότι απαιτείται συγκέντρωση σε μεγαλύτερα σχήματα κτλ. Γιαυτό άλλωστε και στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται πόροι για συγχωνεύσεις.

Στο ζύγι βιωσιμότητας  και οι «ζόμπι» εταιρίες

Με αυτά τα δεδομένα  η κυβέρνηση προσπαθεί να λύση μια δύσκολη εξίσωση με την οικονομία να γράφει απώλειες πάνω από 3 δισεκ. το μήνα λόγω του lockdown. Επιχειρεί δηλαδή , να δει πώς αφενός δε θα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά, πώς θα εκτοξεύσει το χρέος, πώς θα στηρίξει την τραυματισμένη οικονομία και πώς θα καλύψει ταμειακά το διαφαινόμενο εκτροχιασμό στα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα στο κομβικό ζήτημα της αξιολόγησης των επιχειρήσεων με βάση δείκτες βιωσιμότητας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο κινήτρων, μέσω του οποίου οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπουν στο σχετικό ζύγι…

Έτσι η παρατεταμένη ασάφεια για το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η οικονομία σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο  οδηγούν σε μικρή αναβολή της εκκίνησης του μέτρου επιδότησης των παγίων. Τα μέτρο αναμένεται να πάει μαζί με την επανεκκίνηση το άνοιγμα της αγοράς καθώς συνδέεται  τα μέτρα της επόμενης μέρας για τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Εκεί αναμένεται να γίνει και ένα σκληρό παζάρι με τους θεσμούς που θεωρούν ότι θα πρέπει τέτοια μέτρα να είναι απολύτως στοχευμένα σε βιώσιμες επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.

Προηγούμενο άρθροΠερί του νομοσχεδίου για την Παιδεία – Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής
Επόμενο άρθροΥγεία: Μικρότερος ο κίνδυνος κατάθλιψης για τα αγόρια που παίζουν βιντεοπαιγνίδια συχνά