Η ΝΔ, το ΠαΣοΚ, η επικοινωνία κι ο χαμένος Μπακογιάννης – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικοινωνία είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Μπορεί να αλλάξει ακόμη και την πραγματικότητα.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε: Η Ελλάδα έχει 332 δήμους. Το ΚΚΕ νίκησε σε πέντε (5)  και πανηγύριζε ως να κατέκτησε την εξουσία και ως να είναι ο νικητής των εκλογών. Στα πάνελ ουδείς το επισήμανε κι οι κομμουνιστές σκορπούσαν εντυπώσεις.

Προσέξτε: Η ΝΔ κατέκτησε τις οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες, ενώ τις άλλες τέσσερις κατέκτησαν πρόσωπα που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από τις τάξεις της. Κι όμως, το ΠαΣοΚ που νίκησε στη Θεσσαλία (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ) πανηγύριζε ως από λεπτό σε λεπτό να ορκιζόταν πρωθυπουργός ο … Ανδρουλάκης. Εδικά ο γραμματέας του ήταν εξοργιστικά αλαζών, μέχρι και προκλητικός όπου εμφανίστηκε.

Προσέξτε: Η ΝΔ έχασε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη ήταν μοιραίο, αφού η επιλογή ήταν ατυχής και δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα μηνύματα των ερευνών κοινής γνώμης. Στην Αθήνα όμως, έχασε ο Μπακογιάννης. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν πήγαν να τον ψηφίσουν. Κι όμως, το ΠαΣοΚ κι οι βουλευτές του αλάλαζαν πανηγυρίζοντας με περισσή αλαζονεία. Σε σημείο που ν’ αναρωτιέται κάποιος, τι θα κάνουν όταν –κι αν- φτάσουν στην εξουσία. Η δε ΝΔ, έδειξε πάλι τα φοβικά της σύνδρομα, αν όχι την ανυπαρξία σοβαρών στελεχών, που να μπορούν ν’ αποτυπώνουν την πραγματικότητα και να διαψεύδουν την επικοινωνιακή προπαγάνδα. ΄

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και απολύτως κωδικοποιημένα:

Α. Δεν διαφαίνεται μετατόπιση του εκλογικού σώματος. Πουθενά!

Β. Στη Θεσσαλονίκη έχασε καθαρά η ΝΔ, με τη στήριξή του Ζέρβα που δεν είχε «περάσματα» στην τοπική κοινωνία. Το 1/3 όσων ψήφισαν Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο αν είχε, θα εκλεγόταν πανηγυρικά.

Γ. Η Θεσσαλία είναι περιφέρεια ειδικών συνθηκών κι η ΝΔ οφείλει να τραβήξει αυτιά υπουργών της (Αυγενάκης) , που με αλαζονική συμπεριφορά επιδείνωσαν την κατάσταση.

Δ. Οι άλλες περιφέρειες που χάθηκαν κατέληξαν σε «αντάρτες» της ΝΔ, άρα δεν μπορεί να τις διεκδικήσει η αντιπολίτευση.

Ε. Η κυβέρνηση δεν έχασε, όμως δεν πέτυχε αυτά που επιθυμούσε. Το 13+3 ήταν άκρως μαξιμαλιστικό, πολύ περισσότερο όταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές κι οι ευρωεκλογές λειτουργούν επανειλημμένως ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας.

ΣΤ. Στην Αθήνα έχασε καθαρά ο Μπακογιάννης, τον οποίο δεν πήγαν καν να ψηφίσουν οι οπαδοί της ΝΔ.

Προσέξτε:

Στην Αθήνα ο Μπακογιάννης πήρε στον πρώτο γύρο 57.800 ψήφους. Στο δεύτερο έλαβε 7.400 λιγότερες!!  Ο Δούκας στον πρώτο γύρο έλαβε 19.840 ψήφους και στον δεύτερο 64.000!!! Δηλαδή έλαβε δυο φορές περισσότερες (44.000) ψήφους από το αρχικό ποσοστό του. Κι αυτό με μεγαλύτερη αποχή κατά 5.59%!!! Από πού άντλησε ο Δούκας τις 44 χιλιάδες ψήφους; Μάλλον απ’ όλους τους άλλους.

Η ουσία είναι ότι μεγάλος χαμένος είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Με βασική αιτία την εξηγήσιμη δυσαρέσκεια  που δεν σήκωσε από τον καναπέ ή τα τσίπουρα τους οπαδούς της ΝΔ, αλλά και την  έλλειψη … Χαρδαλιά  από το Β’ γύρο. Σε συνδυασμό φυσικά με το «εγκληματικό» επικοινωνιακό λάθος να …προκαλέσει ο ίδιος σε τηλεμαχία τον αντίπαλό του, αφού τον σύστησε στο κοινό και του χάρισε αναγνωρισιμότητα.

Εν κατακλείδι! Η ΝΔ δεν έχασε πολλά πράγματα, αλλά δόθηκε η ευκαιρία σε κομμάτια της αντιπολίτευσης να ισχυρίζονται ότι υπάρχει «μαγιά» για σύμπλευση στην Κεντροαριστερά.  Μα αυτό είναι περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό. Δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, ούτε καν σε «υπόγεια» κι αδιευκρίνιστα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα. Όμως, στην κυβέρνηση οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι δεν γίνεται να παίζουν μπάλα μόνοι τους…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2023
Επόμενο άρθροΝετανιάχου στον πρόεδρο των ΗΑΕ : Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.