Η μαρτυρία των Ελλήνων στον Πόντο, αφορά σε αδιάλειπτη παρουσία επί 3.000 έτη.
Τον 8ο π.χ. αιώνα οι Μιλήσιοι ιδρύουν την Σινώπη η οποία ακμάζει και γίνεται ισχυρή ναυτική δύναμη, ιδρύοντας με τη σειρά της σε όλο το μήκος των βορείων παραλίων της Μικράς Ασίας νέες πόλεις, όπως η Αμισός, τα Κοτύωρα, η Κερασούντα, και τη σημαντικότερη πόλη, την Τραπεζούντα. Η ίδρυση της χρονολογείται το 756 π.χ. – κατά 4 χρόνια αρχαιότερη της Ρώμης!
Ο Ελληνισμός ακμάζει, οι πόλεις αναδεικνύονται σε πρότυπα, τα σχολεία του ποντιακού ελληνισμού φτάνουν τα 1.400, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.
Επί αιώνες ο Ελληνισμός του Πόντου κυριαρχεί και αναπτύσσεται, όμως αυτή η προκοπή και η ανάπτυξη δεν άργησε να μπει στο «μάτι του κυκλώνα», άρχισαν να κυκλοφορούν έντυπα που καλλιεργούσαν το μίσος μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρηματοδοτούμενα από ξένα συμφέροντα (Γερμανικά), που υποδαύλιζαν τον φανατισμό των Τουρκικών μαζών ενάντια και στους Έλληνες και στους Αρμενίους.
Οι διωγμοί ξεκίνησαν με την πτώση της Τραπεζούντας το 1461, ακολούθησαν ο εκτοπισμός κα οι σφαγές και η προσπάθεια για βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό.
Το ειδεχθές έγκλημα της γενοκτονίας ακολούθησε αρκετά χρόνια μετά, από τους Νεότουρκους το 1911 και ολοκληρώθηκε από τον Κεμάλ από το 1919 έως το 1923.
Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν ή εγκαταλείφθηκαν στην έρημο, αποτελούν τους μάρτυρες αδελφούς μας, τους άταφους νεκρούς μας!
Η μνήμη κάθε χρόνο στις 19 του Μάη είναι μαζί τους, με σεβασμό και πόνο ψυχής, αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στους άταφους αδελφούς μας.
Αθήνα 19/5/2018 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ