Η επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων ευχαριστεί τα απερχόμενα μέλη

Αγαπητοί συνεργάτες, εκ μέρους των απερχόμενων μελών της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Χαίρομαι που αναπτύξαμε μια σχέση – πριν απ όλα ειλικρινή – που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Μια πραγματική κατάσταση που την οικοδομήσαμε με την δουλειά μας, μια σχέση εμπιστοσύνης που δύσκολα επιτυγχάνεται – ιδιαίτερα στο χώρο της πολιτικής – αυτή την κατάκτηση, εμείς τουλάχιστον, τα μέλη της επιτροπής, την νοιώσαμε και την απολαύσαμε, ελπίζω το ίδιο και εσείς.

Για δεκαετίες, τα τροχαία εγκλήματα ήταν μια φρικτή πραγματικότητα, που δυστυχώς, είχαμε μάθει να ζούμε μ αυτήν!  Πριν το 2010 χάναμε κάθε μέρα σχεδόν 6 συνανθρώπους μας, στην πλειονότητά τους νέοι!

Δεν είναι δυνατό να νοιώσεις την οδύνη  που νοιώθει ο γονιός όταν χάνει το παιδί του σε ένα τροχαίο, ούτε τον πόνο ενός παιδιού που χάνει, με τον ίδιο τρόπο, τον γονιό του. Οι υπόλοιποι συμμετέχουμε ανάλογα με το βαθμό συνειδητοποίησης του προβλήματος, ευτυχώς είστε αρκετοί εκείνοι που συντρέξατε και μας καθοδηγήσατε, ακαδημαϊκοί, επιζήσαντες σοβαρών τροχαίων, γονείς που νοιώσατε στο πετσί σας  την απώλεια, ειδικοί επιστήμονες και συλλογικότητες.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003 με θύματα τους 21 έφηβους μαθητές/αγγέλους συντάραξε την Ημαθία και ολόκληρη την Ελλάδα, ο πόνος των γονιών ανείπωτος, το χτύπημα πολύ βαρύ, δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις.

Έφερε η μοίρα έτσι τα πράγματα, ώστε να βρεθώ τον Οκτώβρη του 2015 επιφορτισμένος με την ευθύνη συντονισμού της επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων. Αναπόφευκτα επηρεασμένος από την τραγική εμπειρία των Τεμπών, προσπάθησα στη μνήμη αυτών των παιδιών –  των συγχωριανών μου – να συμβάλλω μαζί με τους συναδέλφους μου, μέλη της επιτροπής, στον περιορισμό των τροχαίων.

Πολλοί από τους φορείς εκτίμησαν την προσπάθεια της επιτροπής και εκφράστηκαν δημόσια επαινώντας το έργο της – καλοδεχούμενη βεβαίως και η κρητική. Νοιώθουμε λοιπόν, μετά από τέσσερα χρόνια, ότι αφήνουμε παρακαταθήκη στους επόμενους,  μια υγιή σχέση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ένα ενθαρρυντικό αποτελέσματα όσον αφορά στον περιορισμό των θανάτων και των βαριά τραυματιών της ασφάλτου.

Η δουλειά μας, δηλαδή ο γόνιμος διάλογος μαζί σας, κατατέθηκε δια του Προέδρου της Βουλής στα αρμόδια υπουργεία για περαιτέρω επεξεργασία και παραγωγή νομοθετικού έργου. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, πολλά από αυτά που καταθέσατε, έχουν ήδη γίνει νόμος του κράτους και πιθανότατα συνέβαλαν στη μείωση των τροχαίων. Θα σας αποσταλούν ξανά σε ηλεκτρονική μορφή οι τρεις ετήσιες εκθέσεις(2016/17/18), καθώς και συνοπτική περιγραφή των συνεδριάσεων του 2019.

Η αντικειμενική προσέγγιση στο πρόβλημα, δεν είναι μόνο η καταστολή, αλλά η μύηση σε πρότυπα σωστής συμπεριφοράς και η πρόληψη.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που προσπαθήσαμε από κοινού να περάσουμε στην διοίκηση, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό, έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να κατανοήσει η διοίκηση το πρόβλημα, εν τέλει, το συμφέρον της!

        Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι, ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα:

Ο πρώτος αφορά στο να εμπεδώσει κανείς, ότι το επόμενο θύμα τροχαίου στο επόμενο 12ωρο (κάθε 12 ώρες χάνεται μια ζωή στη χώρα μας), μπορεί να είναι το παιδί του, ο γονιός του, ο αδερφός του  ή  ο ίδιος.

Ο άλλος τρόπος, αφορά στις σοβαρές συνέπειες ενός τροχαίου για την υπόλοιπη ζωή του θύτη, τόσο από άποψη συνείδησης, όσο και νομικών συνεπειών (εδώ πετύχαμε επιτέλους κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις).

Τα παραπάνω αφορούν στις βασικές απαιτήσεις πολλών φορέων, αν όχι όλων, που κατέθεσαν προτάσεις στην επιτροπή μας.

Σχετικά με τη διοίκηση τα πράγματα είναι απαισιόδοξα. Με τον πιο επίσημο τρόπο, ήδη από το 2016 στην ετήσια έκθεση της επιτροπής μας, αναλύσαμε το κόστος των τροχαίων για τη χώρα μας (τότε ξεπερνούσε τα 3 δις ανά έτος, τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσε τα 5,5 δις και για το 2017 και 2018 ήταν περίπου στα 2,6 δις), το πράξαμε προκειμένου να ταρακουνήσουμε τη διοίκηση, ώστε να ενεργήσει σε συνεργασία με  φορείς και πολίτες που ασχολούνται με το πρόβλημα – δυστυχώς δεν καταφέραμε να τους πείσουμε!

Ú    Οι φορείς πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια ενημέρωσης με σεμινάρια και ημερίδες, όπως πολύ ορθά ήδη πράττουν.

Ú  Η εξουσία δεν θέλει χάιδεμα και δημόσιες σχέσεις, οφείλουμε να την ελέγχουμε για πράξεις και παραλείψεις που είχαν σαν συνέπεια την απώλεια ζωής.

Ú   Η δικαιοσύνη, όπως πολύ εύστοχα επανειλημμένως έχει τονιστεί,  πρέπει να συντομεύσει το χρόνο εκδίκασης των διενέξεων, απονέμοντας δίκαιο στα θύματα και στις οικογένειες τους.

Ú   Παραμένει επίκαιρη η θέση για ολιγομελές σχήμα Ο.Α. υπό τον Πρωθυπουργό.

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, ένας νέος άνθρωπος 21 ετών, από τη Ν. Νικομήδεια Ημαθίας (το χωριό της μητέρας μου),  έχασε τη ζωή του σε  μετωπική σύγκρουση οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του.

Στο μυαλό μου ήρθαν οι  περιπτώσεις – δεν ήταν πολλές – που κατά τη διάρκεια της θητείας μου ζητήθηκε να παρέμβω στην Τροχαία για  παραβίαση του ΚΟΚ, ώστε να «βοηθήσω» συμπολίτες μου – το απέφυγα.

Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου που σεβάστηκαν το έργο μου, σώζοντας ενδεχομένως ανθρώπινες ζωές.  

Είναι αυτονόητο ότι η υγιής σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί δεσμό που θα αντέξει στο χρόνο, προσφέροντας στους πολίτες ελπίδα και γόνιμο έδαφος για προσφορά, σε ένα χώρο που το έχει απόλυτα ανάγκη.

         Σας ευχαριστούμε!

Βέροια 20/7/2019                                          Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

* Παρατίθεται η τελευταία επικοινωνία μας, δείγμα υγιούς συνεργασίας με την επιτροπή μας και αναγνώρισης της κοινής προσπάθειας για λιγότερα θύματα στο «βωμό της ασφάλτου».

.  Αγαπητέ κε Ουρσουζίδη,

σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την συστηματικότητα που δείξατε στη διάρκεια της θητείας σας σαν Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επίσης σας ευχαριστούμε για το δημοκρατικό πνεύμα σας – που ελπίζουμε να συνεχίσει να υπάρχει στη επιτροπή, δείκτης του οποίου υπήρξε και η επιμονή σας παρά τις διαφωνίες που είχαμε και μαζί σας (αλλά πολύ περισσότερο με άλλους) να καλείται ο σύλλογος μας να πει τις απόψεις του στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Η μη επανεκλογή εκλογή σας, δυστυχώς, δεν αποτέλεσε για μας έκπληξη.

Άνθρωποι που ασχολήθηκαν στα σοβαρά με την Οδική Ασφάλεια σπανίως εκλέγονται και αν τυχόν εκλεγούν δεν θα επανεκλέγουν. Υπενθυμίζουμε εδώ την περίπτωση του μακαρίτη Άρη Σταθάκη τ. προέδρου της επιτροπής και ανθρώπου με ουσιαστικά πεπραγμένα, και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πλήθος άλλες από το επίπεδο της αυτοδιοίκησης.

Στη χώρα μας ένας άνθρωπος που δεν φοράει ζώνη ασφαλείας ή παραβιάζει τα όρια ταχύτητας και τη διπλή διαχωριστική, είναι κοινωνικά και πολιτικά πολύ πιο αποδεκτός απ έναν άνθρωπο που λέει πως αυτά πρέπει να σταματήσουν.

Με εκτίμηση και απαισιοδοξία

Γιώργος Κουβίδης

SOS Τροχαία Εγκλήματα

2η.  Για μένα όμως ήσουν ο καλλίτερος Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και σου οφείλουμε όλοι μας πάρα πολλά.

Εύχομαι να είσαι πάντα καλά με Υγεία και καλή επάνοδο. Και θέλω να πιστεύω ότι θα τα λέμε από καιρού εις καιρόν.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Βασίλης

Bill Halkias

Immediate Past President 

HELLASTRON
HELL
enic Association of Toll ROad Network
41,9 km Attiki Odos Motorway, Peania, 19002, Greece

3η.  Αγαπητέ  Κύριε  Πρόεδρε  η φίλε Γιώργο γεια σου.

Με κάθε ειλικρίνεια σε ενημερώνω ότι η μη εκλογή σου ως Βουλευτής  στεναχώρησε όλους εμάς  τους φίλους στα Χανιά που είχαμε την χαρά να σε γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε  μαζί σου. Η αλήθεια είναι ότι δούλεψες πέρα του  αναμενομένου και  συνεργάστηκες μαζί μας χωρίς την έπαρση του Προέδρου, ταπεινά και σεμνά   και με πολύ εύστοχη δουλειά κατάφερες να πετύχεις στο έργο σου. Η  παρουσιασθείσα  μείωση των τροχαίων ως εκτιμώ είναι έργο ΟΛΩΝ ΜΑΣ που αγωνιζόμαστε  επί σειρά ετών ως εθελοντές προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου. Φίλε ως Πρόεδρος και το Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου  Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων “ΣΤΗΡΙΖΩ” σε ευχαριστούμε  για την προσφορά  και την αγάπη σου και σε παρακαλούμε να μας επιτρέψεις   σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης να σε εγγράψουμε ως επίτιμο μέλος  και ειδικό συνεργάτη  του Συλλόγου  μας .

                                       Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

                                                  ΣΤΑΥΡΟΣ    ΠΟΛΕΝΤΑΣ

ΠΑΡΚΟ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΩΝ  ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΕΝΤΑ

Polentaspark.weebly.com.

polentaspark.gr

 

4η.  Κύριε Πρόεδρε

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε ως Πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής. Σας εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας και σε τηλεφωνική επικοινωνία μας. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας ανιδιοτελώς με πολύ συναίσθημα και αγάπη.

Σας ευχόμαστε τα καλύτερα σε  εσάς και την οικογένειά σας.

Με εκτίμηση

Ελένη Καρύδη

 

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ 

www.efthita.gr

efthita-rodos.blogspot.com

5η.   Κύριε Πρόεδρε, κ. Ουρσουζίδη

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων – αλλά και εγώ προσωπικά  –  θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη άψογη συνεργασία που είχαμε και  κυρίως για την προσπάθεια που κάνατε σαν Πρόεδρος – αλλά και ο συνεργάτης σας ο κ. Φλωρόπουλος  – για την ανάδειξη, ευαισθητοποίηση, πρόβλεψη, αντιμετώπιση και επίλυση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο τροχαίο ατύχημα και την Οδική ασφάλεια.

Σαν επιτροπή θεωρώ ότι, αλλά  και σεις προσωπικά, με την απλότητα και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει, αφήσατε ένα ανεκτίμητο έργο για την Οδική ασφάλεια για τη χώρα μας που θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε ότι συνεχίσετε να κάνετε.

Με εκτίμηση

Κουτσούκος Βλάσιος

Καθηγητής – Πρόεδρος Πανελλήνιου συλλόγου πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων

6η.    Αξιότιμε κ Ουρσουζίδη καλημέρα και καλή εβδομάδα

  1. 1. Λυπάμαι ειλικρινά για την μη επανεκλογή σας η οποία αδικεί την πολύτιμη δραστηριότητα σας, τουλάχιστον, στον χώρο μας (βλέπετε οι ψηφοφόροι περί άλλων τυρβάζουν…).

Θερμές ευχαριστίες για την έκθεση κ για την υψηλή προσφορά σας στην προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας κ στην μείωση των θανάτων κ των τραυματισμών εξ αιτίας των τροχαίων συγκρούσεων στην χώρα μας.

Εύχομαι καλή δύναμη κ συνέχεια στο έργο σας με νέες επιτυχίες!

  1. 2. Λυπάμαι ειλικρινά για την μη επανεκλογή σου η οποία αδικεί την πολύτιμη δραστηριότητα σου, τουλάχιστον, στον χώρο μας. (Βλέπεις οι ψηφοφόροι περί άλλων τυρβάζουν…).

Θερμές ευχαριστίες για την έκθεση κ για την υψηλή προσφορά σου στην προαγωγή κουλτούρας οδικής ασφάλειας κ στην μείωση των θανάτων κ των τραυματισμών εξ αιτίας των τροχαίων συγκρούσεων στην χώρα μας.

Επί τη ευκαιρία, τώρα που δεν μου είσαι πλέον στην θέση του Προέδρου και ευγενικά μας αποχαιρετάς, θα μπορούσες να λύσεις μια προσωπική μου απορία;

Στην διάρκεια της θητείας σου προσκάλεσες, πολύ σωστά κ προς τιμήν σου, διαφορετικούς φορείς κ πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον χώρο προκειμένου να σας παρουσιάσουν την δουλειά τους κ να σας υποβάλουν τις προτάσεις τους· το ερώτημα μου είναι αυτονόητο, για ποιό λόγο το εργαστήριο μας έμεινε απέξω;

Με απεριόριστη εκτίμηση

 

Ιωάννης Χλιαουτάκης

Emeritus Prof Joannes Chliaoutakis

Lab of Health & Road Safety

Social Work Dept.

Hellenic Mediterranean University

Απάντηση:  Αγαπητέ Γιάννη καλημέρα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

 

Ούτε εγώ έχω αξιόπιστη απάντηση γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου σας  (Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης) στην επιτροπή μας, παρότι θα ήταν μεγάλη χαρά για τα μέλη της επιτροπής και για μένα προσωπικά! Πάντως σου θυμίζω, πως όταν βρεθήκαμε στο Ηράκλειο (δις) σας προσκάλεσα, και μάλιστα με ανοιχτή ημερομηνία!

 Αυτή ίσως ήταν η αιτία, η  «ανοιχτή ημερομηνία», που σημαίνει πριν απ όλα… αοριστία!

 Ίσως περίμενα από σας πρωτοβουλία για ορισμό ημερομηνίας, αφού σεβόμουνα – ως όφειλα – τον πολύτιμο χρόνο σας.

 Όπως και να έχει, η βοήθειά σας ήταν σημαντική, εκτός των άλλων, το γεγονός ότι παρακολουθούσατε το έργο της επιτροπής, για μας ήταν τιμή μεγάλη!

 Σας ευχαριστώ.

 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

 Υ.Γ.    Το ίδιο ισχύει και για το Πολυτεχνείο Κρήτης

7η.  Αξιότιμε κ. Ουρσουζίδη,

Όπως πάντα, οι Μαμάδες+ στο Δρόμο σας ευχαριστούμε για τις τακτικές σας ενημερώσεις.

Εκ μέρους της Ομάδας μας επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τη θλίψη μας για τη μη επανεκλογή σας.

Η εργασία σας στο χώρο της οδικής ασφάλειας ήταν πολύτιμη, και θα ήταν ευχής έργο αν οι συνεχιστές σας αποδειχθούν εξίσου άξιοι.

Οι Μαμάδες+ στο Δρόμο γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε για όσα πιστεύετε από οποιοδήποτε μετερίζι και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε.

Ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια,

Ήλια Ιατρού

Γραμματέας –  Μαμάδες στο Δρόμο

mamastodromo@gmail.com.