Η επικείμενη τουρκική επίθεση στην Συρία – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί ήδη στα τουρκοσυριακά σύνορα και αναμένετε το προσεχές χρονικό διάστημα να εισβάλουν στη Συρία, δημιουργώντας την πολυπόθητη για την Άγκυρα ζώνη ασφαλείας.

Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης

Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φώς και μεταφέρουν τις λιγοστές δυνάμεις τους σε άλλες περιοχές, όπως στο Βόρειο Ιράκ. Η τουρκική ζώνη θα έχει μήκος 480 χιλιομέτρων και πλάτος 30-35 χιλιομέτρων. Στη ζώνη αυτή θα εγκατασταθούν τουρκικές μονάδες και θα μεταφερθούν μερικά εκατομμύρια σουνίτες μουσουλμάνοι κυρίως Άραβες, που βρίσκονται τώρα ως πρόσφυγες στην Τουρκία.

      ‘Όμως τι σημαίνει η όλη αυτή ενέργεια για την περιοχή και για εμάς; Ας δούμε επιγραμματικά μερικές επισημάνσεις, που πρέπει να έχουμε υπόψη μας:

  • Οι Αμερικάνοι «πούλησαν» πανηγυρικά τους πιστούς τους συμμάχους στη Μέση Ανατολή, τους δυστυχείς Κούρδους. Ουσιαστικά τους δίνουν ως βορά στους Τούρκους. Το κτύπημα για τους Κούρδους θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Το όνειρο για ελεύθερο και ανεξάρτητο Κουρδιστάν ενταφιάζεται.
  • Αποδεικνύετε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος για κανένα. Όσα κράτη έχουν επενδύσει στη φιλία και συμμαχία με την Ουάσιγκτον οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικά. Όπως «ξεφορτώθηκαν» τους Κούρδους, αφού πρώτα τους χρησιμοποίησαν, το ίδιο θα κάνουν και με άλλες χώρες ή οντότητες.
  • Η Άγκυρα ουσιαστικά επεκτείνει την επικράτειά της, ενώ με την μεταφορά σουνιτικών, μη κουρδικών πληθυσμών, επιφέρει καίριο πλήγμα στους Κούρδους και αποσυμφορίζει τα προσφυγικά στρατόπεδα που έχει στο έδαφός της.
  • Η Τουρκία έχει μεγίστη γεωστρατηγική αξία για την Αμερική. Σε καμία περίπτωση δεν θα την εγκαταλείψουν, ούτε θα αφήσουν κάποια άλλη δύναμη να επηρεάσει την Άγκυρα περισσότερο από ότι αυτοί.
  • Η πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα είναι η πολιτική του κατευνασμού. Υποχωρούν στις ορέξεις της για να μην την απολέσουν.
  • Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος είναι σαφώς κατώτερη της αντίστοιχης της Τουρκίας. Βέβαια αυτό είναι γνωστό, απλώς οι  χειρισμοί της αμερικανικής πολιτικής το επιβεβαιώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η όχι τυχαία ακύρωση της συνάντησης Τράμπ και Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δευτερευούσης σημασίας, εξαρτώμενη και δουλοπρεπής.
  • Η αμερικανική διπλωματία προς την Ελλάδα εξαντλείται στα ευχάριστα λόγια, ενώ με την Τουρκία αποσκοπεί σε συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις και παραχωρήσεις υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.
  • Η μονοδιάστατη αμερικανόφιλη έως αμερικανόδουλη ελληνική πολιτική θα πρέπει να μας προβληματίσει. Ναι μεν πρέπει να έχουμε φιλικές και στενές σχέσεις με την μεγάλη ναυτική δύναμη, αλλά δεν πρέπει να γινόμαστε το δουλικό φερέφωνό της. Θα πρέπει να αναπτύξουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η εχθρότητά μας προς τη Ρωσία είναι τουλάχιστον ανεδαφική έως επικίνδυνη.
  • Η στάση των ΗΠΑ προς τους Κούρδους προδικάζει και τη θέση τους στα ελληνικά θέματα. Το πιθανότερο είναι να κατανοήσουν πλήρως τις τουρκικές θέσεις και ανησυχίες για Κυπριακό, Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Θράκη, Συνθήκη Λωζάνης κλπ.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για την τρίτη χερσαία εισβολή στη Συρία, εξαπλώνοντας την κυριαρχία της στη Μέση Ανατολή. Οι ενέργειές της έχουν τις ευλογίες των ΗΠΑ και των Ρώσων. Το δυστύχημα με εμάς είναι ότι αφού τελειώσουν με τους Κούρδους θα επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους προς εμάς, οι οποίοι απελπισμένοι θα προσπαθούμε να βρούμε κάποιον να μας σώσει, αλλά δεν θα υπάρχει κανείς. Η εθνική συρρίκνωση είναι προ το πυλών.

Προηγούμενο άρθροΝικητές του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2019 οι Κέιλιν, Σεμέντσα και Ράτκλιφ
Επόμενο άρθροΦρόσω Καρασαρλίδου: Με Επερώτηση στη Βουλή ζητά μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών
O αντιστράτηγος Λάζαρος Σκυλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 4 Οκτωβρίου 1961. Μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Ευελπίδων (1979-1983) ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις του όπλου του, μεταξύ των οποίων διετέλεσε διοικητής υπομονάδων και μονάδων πυροβολικού μάχης και αντιαεροπορικού πυροβολικού, αξιωματικός τακτικού ελέγχου, επιχειρήσεων και πληροφοριών. Επίσης τοποθετήθηκε σε θέσεις επιτελείων σχηματισμών, διευθυντής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Υπηρέτησε στο ΓΕΕΦ (Κύπρο), στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός μελλοντικών επιχειρήσεων, και Ακόλουθος Άμυνας στην Κίνα. Αποστρατεύτηκε το 2016, ως διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης. Έχει αποφοιτήσει από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία του όπλου του, την ΑΔΙΣΠΟ και την ΣΕΘΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του τμήματος Ιστορίας Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, Pari 2.