ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

Η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

“Είναι αναγκαίο να δώσουμε πίσω στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γκάμπι Τσίμερ [Gabriele (Gabi) Zimmer], ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος “Die Linke”, επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς, τονίζοντας πως θα πρέπει “να δείξουμε αλληλεγγύη” και “να εμπιστευτούμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση”. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, η οποία συμμετείχε στις “Ημερίδες Μελέτης” που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη (5-7 Ιουνίου) η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να ξεπεράσει τα δομικά προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει “πραγματική βοήθεια και αλληλεγγύη” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

AΠΕ-ΜΠΕ/Αγγελάκης Γ. παπαδοπούλου Σ. 

*Mετάφραση 

Ναι, το νομίζω, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι είδαν ότι η Ελλάδα -η ελληνική κυβέρνηση και οι οργανισμοί- έκανε πολλά να ξεπεράσει δομικά προβλήματα. Συζητάμε επίσης στη Γερμανία με ποιον τρόπο να αποδεχθούμε ότι το βάρος για τον ελληνικό λαό από τα διάφορα προγράμματα, τα λεγόμενα προγράμματα βοήθειας, είναι τόσο σκληρό, τόσο μεγάλο, που είναι αδύνατο να πει κανείς (στους Έλληνες): ‘θα πρέπει να κάνετε περισσότερα’. Τις συνέπειες από την πολιτική λιτότητας αυτού του είδους, τις βλέπουμε. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι υποφέρουν υπό αυτές τις συνθήκες, γι’ αυτό και τώρα υπάρχει μια συζήτηση στα πολιτικά κόμματα κι επίσης στην κυβέρνηση πώς να αντιδράσουμε, όταν η Ελλάδα βγει από τα προγράμματα.
Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να δώσουμε πίσω στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία κι εμείς ως αριστεροί ευρωβουλευτές, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να οργανώσουμε ένα είδος πίεσης στη γερμανική κυβέρνηση, να πούμε ότι τώρα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να βοηθήσουμε για τις απαραίτητες επενδύσεις, κι επίσης γι’ αυτό που θεωρούμε πως είναι αναγκαίο, ένα συνέδριο για το χρέος· να δημιουργήσουμε μια άλλη βάση για την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία. Και να μην πούμε πως πρέπει να συνεχίσουμε να επιτηρούμε και μετά το τέλος Αυγούστου με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα υπό την επιρροή της Επιτροπής και των θεσμών δεν θα επιστρέψουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, οι άνθρωποι να αποκτήσουν μέλλον, να δουν το πράσινο φως στο τέλος του τούνελ.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι η Ελλάδα βγαίνει απ’ αυτό το πρόγραμμα, ότι οι Έλληνες μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τον προϋπολογισμό τους και με ποιον τρόπο θα (τον) αναδιανείμουν στους φτωχότερους εκ των φτωχών, τι μπορούν να κάνουν περισσότερο για τους συνταξιούχους. Ξέρουμε ακριβώς τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Με ποιον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό θα το δούμε όπως και το ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. Μια πραγματική στήριξη και αλληλεγγύη. Όχι με μέτρα αλλά θα πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα και άλλα και μ’ αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε την Ελλάδα.
Νομίζω πως στη Γερμανία έχουμε μια πολύ συντηρητική θεώρηση σε ό,τι αφορά το χρέος κι αυτό έχει μια συνάρτηση με την ιστορία των Γερμανών τον περασμένο αιώνα, στη δεκαετία του ’20, όταν είχαμε μια βάρβαρη οικονομική κρίση στη Γερμανία και ο πληθωρισμός ήταν απίστευτος. Από την ιστορία έχει επηρεαστεί η οικονομική και η πολιτική σκέψη ορισμένων εκ των ηγετών. Θα πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό. Έχουμε μια νέα κυβέρνηση τώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες αντικατέστησαν τον Σόιμπλε αλλά βλέπουμε μικρές κινήσεις σε αυτού του είδους τη σκέψη αναφορικά με την οικονομική πολιτική. Αυτό που πρέπει να κάνει η Γερμανία είναι να αναγνωρίσει ότι η γερμανική εμπειρία δεν μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες. Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την οικονομία μιας χώρας με την οικονομία μιας άλλης, τη δομή μιας χώρας με μιας άλλης. Θα πρέπει να δούμε τις ειδικές συνθήκες. Τι είναι καλύτερο για κάθε χώρα ώστε να αποκτήσει μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνικο-οικολογικά στάνταρτ. Αυτό θα πρέπει να κάνουμε. Να οργανώσουμε τη στήριξη και τα επενδυτικά κονδύλια.
Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ανεργία. Υπάρχει μια διαφορετική δομή στην ανεργία στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γερμανία. Έχουμε ολοένα και περισσότερους μακροχρόνια ανέργους εδώ, στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις τα ίδια προγράμματα με τη Γερμανία και να πεις: “εντάξει, μετά ένα χρόνο θα πρέπει να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στην αγορά εργασίας” καθώς η μακροχρόνια ανεργία αλλάζει τους ανθρώπους και την ικανότητα τους να εργαστούν να είναι δημιουργικοί, να κινητοποιηθούν. Είναι κρίμα και πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε καλύτερα προγράμματα για τις ανάγκες του ελληνικού λαού και να δείξουμε αλληλεγγύη και πρέπει να εμπιστευτούμε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση.
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Παλαιοντολογική ανασκαφή στο Πικέρμι: Ένα αφρικανικό τοπίο 7.200.000 ετών
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Με κεντρικό σύνθημα «Παρούσα» το Athens Pride