Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την ανησυχία της για την απαξίωση του έργου των εισαγγελικών λειτουργών

Η  Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), σε ομόφωνο ψήφισμά της κατά την 37η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για τη διαρκή προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου και του έργου εισαγγελικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα της ΕΕΕ έχει ως εξής:

«1. ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ την βαθύτατη ανησυχία τους για τη διαρκή προσπάθεια απαξίωσης του προσώπου και του έργου εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή μη αρεστές ενέργειες των τελευταίων, είτε με δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, σε μεμονωμένες δε περιπτώσεις και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, είτε με δημοσιεύματα, που εκφεύγουν των ορίων του καθήκοντος ενημέρωσης του κοινού και της καλόπιστης κριτικής, τα οποία αφενός μεν σκοπό έχουν να αποτελέσουν μοχλό πίεσης, χειραγώγησης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, αφετέρου δε αποτέλεσμα έχουν τη στοχοποίηση τους και εν τέλει τη δημιουργία αρνητικής εικόνας για τη Δικαιοσύνη συνολικά.

  1. ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και ΚΑΛΟΥΝ όλους τους κοινωνικούς εταίρους να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα.
  2. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκδίκαση των υποθέσεων και τη νηφάλια και ορθή δικαστική κρίση και ΚΑΛΟΥΝ τη πολιτεία, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επιθέσεων σε βάρος των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό του.
  3. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ότι η υποστελέχωση των Εισαγγελιών της χώρας, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων, αποτελεί βασικό πρόβλημα της λειτουργίας τους, μόνιμη παθογένεια του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και ανασταλτικό παράγοντα της επιτάχυνσης απονομής της και ΖΗΤΟΥΝ την άμεση κάλυψη των κενών για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
  4. ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με βάση τον νόμο και τη συνείδησή τους, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική επιρροή ή πίεση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον, αυταπάρνηση και κυρίως με παρρησία και χωρίς κανένα φόβο έναντι οποιουδήποτε, λειτουργώντας ως εγγυητές των ελευθεριών του πολίτη.
  5. ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροe-ΕΦΚΑ: Kαι ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις για οφειλέτες με ενεργή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων
Επόμενο άρθροΤα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για τον θάνατο του μαθητή στις Σέρρες