Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Χρήστο Ταραντίλη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη 

Από σήμερα το πρωί, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. Με απόφαση της Κυβέρνησης ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων:

-Επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με προαιρετικό ωράριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ σε όλη την Επικράτεια, με εξαίρεση τις περιοχές αυξημένου κινδύνου -αυτές, δηλαδή, στις οποίες εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα- όπου λειτουργεί το σύστημα της παράδοσης εκτός καταστήματος (click away).

-Επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, καθώς και τα ΚΤΕΟ.

-Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η λειτουργία στους λατρευτικούς χώρους με περιορισμένο αριθμό πιστών, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται είτε με την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είτε με έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Υπογραμμίζεται ότι για κάθε περίπτωση ισχύουν αυστηρά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού, όπως μέγιστος αριθμός πελατών εντός του καταστήματος, αποστάσεις δύο μέτρων στα ταμεία και, βεβαίως, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλες και όλους.

Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Ας τηρήσουμε, λοιπόν, όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι και καταναλωτές- τα  προβλεπόμενα μέτρα ως προς τις αποστάσεις, την ατομική υγιεινή, τη χρήση της μάσκας, για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να δώσουμε στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας

Είναι προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων γίνεται εφικτό μετά από μια μακρά περίοδο περιοριστικών μέτρων, που κατέδειξε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται αστραπιαία, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί πολύ χρόνο και θυσίες. Και αυτό επιβάλλει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.  Γεγονός πάντως είναι ότι  -σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου)- η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερους δείκτες σε ό,τι αφορά την πανδημία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενώ αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο, μόνο η χώρα μας, η Φινλανδία και η Δανία είναι στο κίτρινο με δείκτη μεταδοτικότητας κάτω του 4. Καταγράφεται επίσης ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι κινούνται δυστυχώς σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη χώρα μας συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει σημαντικά μειωθεί σε όλη την επικράτεια και υπολογίζεται στους 1.700, ενώ ο μέσος αριθμός νέων εισαγωγών ανά ημέρα ήταν την περασμένη εβδομάδα 130, δηλαδή χαμηλότερος από το μισό του αριθμού που είχαμε πριν από ένα μήνα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς  δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα  από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας,  μόλις 0,14%.

Για τον εμβολιασμό

Από το Σάββατο η επιχείρηση «Ελευθερία» πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών. Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί. Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών  ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το  Καλοκαίρι.

Ήδη, άλλωστε, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων.

Για την οικονομία

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η Κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της να μην μείνει κανένας αβοήθητος στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Έχουν ήδη διατεθεί 24 δισ. ευρώ, σχεδόν το 15% του Α.Ε.Π. το 2020, και έχουν υπολογιστεί επιπλέον  7,5 δισ. ευρώ για τη νέα χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την Παρασκευή δύο επιπλέον μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας:

Πρώτον, την απαλλαγή των πληγέντων επαγγελματιών από τα ενοίκια όχι μόνο του Ιανουαρίου, αλλά και του Φεβρουαρίου με κάλυψη του 80% από το Κράτος.

Και δεύτερον, την επέκταση κατά 2 μήνες όλων των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Σημειώνεται ότι από αυτό το μήνα το εισόδημα πολλών νοικοκυριών αυξάνεται, καθώς θα ωφεληθούν αφενός από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και  αφετέρου από τη μείωση των  ασφαλιστικών εισφορών, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο έως και τις 31 Ιανουαρίου οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού  μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.  Υπενθυμίζεται ακόμη ότι παραμένει  ανοιχτή μέχρι αύριο, 19 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης άμεσης κρατικής ενίσχυσης στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- δεν επιστρέφεται.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός έκανε την 2η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Επίσης, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών που τα πήγαν καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμμετείχαν οι ομόλογοί του της Αυστρίας, της Δανίας, του Ισραήλ, της Νορβηγίας, της Τσεχίας και της Αυστραλίας. Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση  -με τηλεδιάσκεψη- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων; Υπάρχει η σκέψη ν’ ανοίξει νωρίτερα η Γ’ Λυκείου;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε εξηγήσει, η λογική είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να τα δίνουμε στην Επιτροπή, να εισηγείται η Επιτροπή και ν’ αποφασίζουμε. Ας δούμε τι έχουμε  μέχρι στιγμής: Έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία κ.λπ., από την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Όπως καταλαβαίνετε, όσον αφορά, τουλάχιστον, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και σε συσχετισμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε σχέση με το άνοιγμα των δημοτικών.

Θέλουμε ν’ ανοίγουμε με ασφάλεια, λαμβάνοντας αποφάσεις εβδομάδα-εβδομάδα, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα χρειαστεί μία περίοδος να συλλέξουμε τα δεδομένα, με τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει με το άνοιγμα λιανεμπορίου και των δημοτικών σχολείων και στη συνέχεια, αφού πάρουμε τις εισηγήσεις των ειδικών, να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο προσκλητήριο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που απευθύνθηκε την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή η επαφή θα μπορούσε ν’ άνοιγε την αυλαία των διερευνητικών. Εφόσον η δική μας απάντηση, κατ’ αρχάς, είναι ότι εφόσον διατηρηθεί το θετικό κλίμα, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη, μπορείτε να μας πείτε ποιο χρόνο και τόπο θα έβλεπε η Κυβέρνηση ως καταλληλότερους για την πραγματοποίησή  της;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Θα έλεγα να είναι κάτι που δεν χρειάζεται ν’ αποτελεί είδηση. Όπως πολύ καλά είπατε στην ερώτηση, σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση, όπου αναμένεται ν’ αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες -θέλω να τονίσω- ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις,  δεν είναι κάτι επίσημο, είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές.

Και αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε αν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης, για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις -σύγκλισης για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου- τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος Ερντογάν, απηύθυνε έμμεσο προσκλητήριο στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή για διάλογο. Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή η Άγκυρα εξέδωσε τρεις νέες παράνομες Navtex, για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπαμε και πριν, εμείς έχουμε θέσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι να μην έχουμε ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και οπωσδήποτε να συζητηθεί ένα και μόνο ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο -το ανέφερα πριν- έχει να κάνει με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για δηλώσεις του σχετικά με το Ισλάμ. Μάλιστα τις συνέδεσε με τις διερευνητικές επαφές. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Οι διερευνητικές επαφές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα. Η Κυβέρνηση προφανώς και σέβεται όλες τις θρησκείες. Το τι ισχύει στις διερευνητικές επαφές μόλις το ανέφερα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναμένεται με επιστολή του να ζητήσει τη γρηγορότερη αδειοδότηση εμβολίων. Εκτός της Astra Zeneca, θα γίνει λόγος και για το εμβόλιο της Johnson; Επίσης, πόση καθυστέρηση θα υπάρξει στις παραδόσεις της Pfizer και πόσα λιγότερα εμβόλια θα λάβουμε εντός Ιανουαρίου;

Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Μου δίνεται η δυνατότητα για άλλη μια φορά να πω το εξής: Ο αριθμός των δόσεων που έχουμε εξασφαλίσει για τον εμβολιασμό είναι πολύ συγκεκριμένος. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές είναι γύρω στα 24 εκατομμύρια δόσεις και με αυτή  την ποσότητα, θα μπορούμε να εμβολιάσουμε περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες, που -όπως καταλαβαίνετε- επειδή είμαστε πολύ λιγότεροι οι Έλληνες, αυτό σημαίνει ότι υπερκαλύπτει αυτή η ποσότητα που έχουμε εξασφαλίσει όλο τον ελληνικό πληθυσμό. Αυτό είναι το σίγουρο.

Είχαμε όντως μια ανακοίνωση της Pfizer, ότι θα καθυστερήσει την ροή των εμβολίων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, για ένα χρονικό διάστημα όπως αρχικά είχε αναφέρει τριών εβδομάδων. Αυτό έχει να κάνει με καθυστέρηση των εμβολίων σε σχέση με την ημερομηνία που αναμένονταν. Δεν έχει να κάνει με μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουμε εξασφαλίσει τόσο εμείς, όσο και όλη η Ευρώπη. Είναι σίγουρο ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων.

Σίγουρα θα διευκολύνει την κατάσταση τόσο αν αδειοδοτηθεί η Astra Zeneca όσο και η Johnson & Johnson. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για την διαδικασία του εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έρθουν οι ποσότητες που έχουμε εξασφαλίσει, τόσο πιο συνεπείς θα είμαστε με το πρόγραμμα, το οποίο έχει ανακοινωθεί για να έχει η πλειονότητα των Ελλήνων εμβολιαστεί το Καλοκαίρι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ώστε να σπάσει το απόστημα στον αθλητισμό, αλλά και προκειμένου τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης να αντιμετωπίζονται με σεβασμό από την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, ακόμα και αν δε διαθέτουν ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο;

Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ:  Πραγματικά  η πράξη της Σοφίας Μπεκατώρου, ήταν μια πράξη γενναιότητας και θάρρους. Έσπασε τη σιωπή της και αποτέλεσε για άλλη μια φορά πρότυπο για όλες και όλους μας. Ας δούμε τι έχει κάνει η Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα μέχρι στιγμής, το οποίο είναι σημαντικό. Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες ενέργειες: Γραμμή 15900, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο για καταγγελίες φαινομένων βίας απέναντι σε γυναίκες.

Τα 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, οι 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας. Η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για θέματα προστασίας γυναικών, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν πέσει θύματα βίας. Είναι κάποια από αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν ανακοινώσεις.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Αυγενάκης θα ξηλώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας;  Ως προς τις καταγγελίες για οικονομική κακοδιαχείριση;

Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτό που έκανε -και πρέπει να το αναφέρουμε- ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης είναι με το νομοσχέδιο των αθλητικών Ομοσπονδιών να προωθήσει την ανανέωση διοικήσεων,  έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα, πρόσωπα να κατέχουν διοικητικές θέσεις για πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστώνεται το Υπουργείο και ο Υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως σας είπα και πριν, θα ανακοινωθούν διάφορες ενέργειες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε ολιστικά το συγκεκριμένο θλιβερό φαινόμενο.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ-ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εξετάζει η Κυβέρνηση την άρση περιορισμών μετακίνησης από Νομό σε Νομό και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης; Τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η απάντηση είναι παρεμφερής με απάντηση που ήδη έδωσα. Πώς λειτουργούμε μέχρι στιγμής; Ποια είναι η διαδικασία; Η διαδικασία είναι να συλλέγουμε δεδομένα, να μετράμε, να πηγαίνουμε στην Επιτροπή, η Επιτροπή να εισηγείται και να αποφασίζουμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, δεσμεύτηκε για αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί και με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής για τις εθνικές εκλογές. Μπορείτε να μας πείτε πότε σχεδιάζει η Κυβέρνηση να αλλάξει το νόμο των εκλογών;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι επίσημο αυτή τη στιγμή ως ανακοίνωση πάνω στο ζήτημα των δημοτικών εκλογών.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, που θα στηθούν τα τέσσερα εμβολιαστικά Κέντρα που προαναγγέλλεται και πώς θα στελεχωθούν, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και την ταχύτητα που απαιτεί ο μαζικός εμβολιασμός;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Τα τέσσερα αυτά Κέντρα όπως έχετε ενημερωθεί, στα οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται έως και 20.000 εμβολιασμοί καθημερινά, θα είναι τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Η στελέχωση έχει ήδη κανονιστεί για όλα αυτά τα Κέντρα και όταν έχουμε τη ροή των εμβολίων, των δόσεων, θα μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί με τον τρόπο που πρέπει.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Ποια είναι η ανταπόκριση από την Ε.Ε. για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εισηγείται ο Πρωθυπουργός; Εάν δεν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα το εφαρμόσει μόνη της η Ελλάδα;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ: Το άνοιγμα της εστίασης, εφόσον αποφασιστεί, θα συνδεθεί και με την άρση του απαγορευτικού για την κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα, για το λόγο ότι, όπως σας είπα και πριν, πρώτα θα πρέπει να μετρήσουμε τι γίνεται με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πρώτα θα πρέπει να μετρηθεί πώς αυτό επηρεάζει σε συνδυασμό με το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και με τις νέες συνθήκες και στη συνέχεια, να πάμε στην Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί, για να πάρουμε  την τελική απόφαση.

ΜΑΡ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών-χωρών του covid-19, Management Group, ο Πρωθυπουργός είπε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να έχουν, είτε αρνητικό τεστ, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτό σημαίνει ότι φέτος το Καλοκαίρι, όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, δηλαδή και οι τουρίστες, θα πρέπει να έχουν είτε το ένα, είτε το άλλο;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ας δούμε τι συμβαίνει τώρα. Ας δούμε τι συνέβαινε το Καλοκαίρι. Αυτό που συνέβαινε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα, ήταν να ζητείται  όταν έρχεται κάποιος από μια χώρα άλφα σε μια χώρα βήτα, να κάνει τεστ covid. Είναι κάτι το οποίο δεν επιβάλλονταν.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για κάποιον θα δείχνει ότι έχει εμβολιαστεί και να μην χρειάζεται να κάνει το τεστ. Κοινώς θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μας, γιατί είμαστε μια τουριστική χώρα. Θέλουμε οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου, γνωρίζετε αν υπάρχουν και ανάλογα περιστατικά σε άλλες Ομοσπονδίες ή εντοπίζονται μόνο στην ιστιοπλοΐα;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Οποιοσδήποτε εάν γνώριζε κάτι, προφανώς θα το είχε ήδη καταγγείλει.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στις 25 Ιανουαρίου έχουμε διερευνητικές, αλλά και σύγκληση των Υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία. Θέλει η Ελλάδα επέκταση των κυρώσεων;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μια καλή φάση, όπου το κλίμα είναι καλό μεταξύ μας. Θα προχωρήσουμε στις διερευνητικές οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι μια άτυπη διαδικασία, όπου θέλουμε να βρούμε και να εξετάσουμε πιθανά σημεία σύγκλισης στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Το κλίμα, αυτή τη στιγμή, είναι καλό και ελπίζω έτσι να συνεχιστεί.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των ηλικιωμένων για τον εμβολιασμό; Αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα, που υπήρξαν με την πλατφόρμα για τα ραντεβού;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είχα πει και στο προηγούμενο briefing, αυτά τα φαινόμενα ήταν απειροελάχιστα. Αφορούσαν, κυρίως, κάποιες λίγες λάθος χρήσεις δεδομένων σε ταχυδρομικούς κώδικες νοσοκομείων. Ήταν τόσο λίγες αυτές οι περιπτώσεις, που σίγουρα δεν επηρέασαν την εικόνα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αρκεί να σας πω ότι έχουν ήδη κλειστεί 140.000 ραντεβού για τις ηλικίες 85 και άνω.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Αν έρθουν περισσότερα εμβόλια στη χώρα, θα μπορούν οι πολίτες να εμβολιάζονται και Κυριακές;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι δεν εμβολιάζονται τώρα, τις Κυριακές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε αυτή τη ροή, που θα μας οδηγήσει στο να γίνονται εμβολιασμοί και Κυριακή. Εύχομαι, να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ροή, έτσι ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και την Κυριακή για τον εμβολιασμό.

Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό 2 εκατομμυρίων πολιτών ως το τέλος Μαρτίου;

ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε ξαναπεί ο εμβολιασμός  2 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν οι ροές των εμβολίων σύμφωνα με το πρόγραμμά μας. Αν υπάρχει αυτή η ροή και δεν διαταραχθεί από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών, τότε είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Ναύπλιο: Χιόνια και εντυπωσιακό φαινόμενο με τη θάλασσα να “βράζει”
Επόμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Florin Vasile Cîțu