Η ενδυνάμωση και η ενεργοποίηση των μαθητών είναι το κλειδί για την αποτελεσματική περιβαλλοντική εκπαίδευση

5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ενδυνάμωση και η ενεργοποίηση των μαθητών είναι το κλειδί για την αποτελεσματική περιβαλλοντική εκπαίδευση

  • Το British Council δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε για την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών, το Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του University College London.
  • Στη μελέτη περιλαμβάνονται συστάσεις για δημιουργικές προσεγγίσεις, συμμετοχή της σχολικής κοινότητας, συνεργασία με διεθνείς ΜΚΟ και κατάρτιση των εκπαιδευτικών.
  • Το British Council προσφέρει δωρεάν διαδικτυακό υλικό για την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω του προγράμματός του, The Climate Connection.


4 Ιουνίου 2024, Αθήνα. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το British Council, ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολιτιστικές σχέσεις και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης με τίτλο ‘Global Priorities for Enhancing School-based Climate Change and Sustainability Education’ (Παγκόσμιες Προτεραιότητες για την Ενίσχυση της Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή και την Αειφορία στα Σχολεία), που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του University College London, στα τέλη του 2023.

Το πρώτο μέρος της μελέτης εξετάζει την έννοια της «ποιότητας» στη διδασκαλία αυτών των μαθημάτων, μέσα από την παγκόσμια βιβλιογραφία, παρουσιάζοντας μια σειρά από συστάσεις. Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της ενσωμάτωσης στοιχείων που αφορούν προσωπικά και είναι ουσιαστικά για τους νέους, τονίζοντας την ανάγκη για χρήση προσεγγίσεων διδασκαλίας που στηρίζονται στην ενεργή συμμετοχή, και επικεντρώνονται στους μαθητές και την ενδυνάμωσή τους. Μαζί με τη συμμετοχή, τονίζουν επίσης τον σημαντικό ρόλο που έχει η δημιουργική χρήση μεθόδων που προσεγγίζουν διαθεματικά το αντικείμενο και αφορούν στις επιστημονικές, κοινωνικές, ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις του θέματος.

Οι ερευνητές στο University College London αναγνωρίζουν ότι η συνεργασία με διεθνείς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, η ανταλλαγή ποιοτικού εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και η επίβλεψη και υποστήριξη της συμμετοχής και της δράσης, είναι συστατικά ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των νέων στην ποιοτική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία.

Η συμμετοχή ολόκληρης της σχολικής κοινότητας και η προσφορά ποιοτικής κατάρτισης στους εκπαιδευτικούς αποτελούν επίσης βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.


Δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την σχολική κοινότητα

Από το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε το COP26 στη Γλασκώβη, το British Council, με το πρόγραμμά του The Climate Connection, υλοποιεί τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από τη δράση του στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, της διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας και της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο του The Climate Connection, συνεχώς αναπτύσσει και προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό για να ενισχύσει τη γνώση και την εκπαίδευση στο αντικείμενο. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα The Climate Connection περιλαμβάνει:

  • Υλικό για εκπαιδευτικούς: Το The Climate Connection συλλέγει υλικό διδασκαλίας, ιδέες για δραστηριότητες και διαδικτυακό υλικό κατάρτισης εκπαιδευτικών, για να υποστηρίξει την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία.
  • Υλικό για καθηγητές Αγγλικών: Το The Climate Connection περιλαμβάνει επίσης ένα πρόγραμμα 10 podcast που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Oxford English Dictionary, διερευνώντας τη σύνδεση ανάμεσα στην κλιματική κρίση και τη διδασκαλία των γλωσσών.
  • Ερευνητικές εργασίες: η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί επίσης να βρει ενδιαφέρουσες τις ερευνητικές εργασίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι οποίες είναι διαθέσιμες μέσω της σχετικής ιστοσελίδας και έχουν συνοπτικά περιληφθεί στην ιστοσελίδα που αφορά στο έργο του British Council για την προώθηση της γνώσης και τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά με το British Council

Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός πολιτιστικών σχέσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ευημερία δημιουργώντας δεσμούς και σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αγγλικής γλώσσας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες, και διαθέτουμε φυσική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. (www.britishcouncil.org).

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήριο μήνυμα του Λάζαρου Τσαβδαρίδη σε ΑΕ Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΑσλάνογλου Κώστας: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί