Η Ελληνική Ανθοπαραγωγή μετά κοροναϊό

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του

Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών την 27/5/2020, με την χρήση της πλατφόρμας του Skywalker.

Στην δημόσια συνεδρίασε, που μπορούσε να την παρακολουθήσει κάθε ένας μέσω του facebook, συμμετείχαν από τον χώρο τους: Α. Κελμάγερ (Πρόεδρος, ΑΑΣΑ), Κ. Ηρειώτης (Ταμίας, ΑΑΣΑ), Α. Μόσχος (Αντιπρ. ΑΑΣΑ, Μενίδι), Σ. Κιτάντης (Γραμματέας ΑΑΣΑ, Μαραθώνας), Α. Σούχλας (ΑΑΣΑ, Πόρος), Χ. Φλεριανός (ΑΑΣΑ, Αθήνα) & οι προσκεκλημένοι: Μ. Βορίδης (Υπουργός ΑΑΤ, Αθήνα), Γ. Στρατάκος (ΓΓ ΥπΑΑΤ, Αθήνα), Ν. Θυμάκης (Πρόεδρος ΙΓΕ, Μαρούσι), Σ. Σούχλας (Αντιδήμαρχος, Τροιζήνα), Κ. Καρκάλη (Ανθέμπορος, Θεσσαλονίκη), Γ. Αναγνωστόπουλος (Ανθοπαραγωγός, Γαλατάς), Α. Μπακούρος (Οικονομολόγος, Ν. Ηράκλειο), Ν. Σηφάκης (Ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα), Μ. Σηφάκης (Ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα), Ν. Παπαγιαννάκης (Ανθοπαραγωγός, Ιεράπετρα) & Μ. Γαρουφαλής (Ανθοπαραγωγός, Σάμος), με Τεχνική βοήθεια από την κα Ε. Καλαρούτη (Skywalker) και συντονιστή στην πλατφόρμα τον κ Δ. Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα).

Στην δίωρη συνεδρίαση συμμετείχαν τα έξη μέλη του ΔΣ ΑΑΣΑ, οι 12 προσκεκλημένοι, και πέραν των παραπάνω, 100 πολίτες με έγκριση συμμετοχής (skywalker), 110 (ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ) και 3.000 ακόμα, όπως έδειξε η πλατφόρμα skywaker, που υπέβαλαν γραπτά ερωτήματα και τοποθετήσεις.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν επισημαίνουμε ότι στην μετά κοροναϊό εποχή οι οργανωμένοι στον ΑΑΣΑ ανθοπαραγωγοί πρέπει να προσανατολισθούν:

  1. Στην έρευνα & ανάπτυξη εφαρμογών καινοτομιών στην Ελληνική Ανθοκομία με εστίαση και στα αυτόχθονα ελληνικά φυτά.
  2. Στην προώθηση της ενσωμάτωσης των ανθέων στην καθημερινότητα της ζωής των συμπολιτών μας
  3. Στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με ανάγκες ψύξης και φροντίδα για μείωση του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής
  4. Στην συγκρότηση οργανωμένης εξαγωγικής δραστηριότητας με ποιότητα και δημοπρατήριο.
  5. Στην οργάνωση ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ δομημένου διαλόγου.

1.Η έρευνα & ανάπτυξη εφαρμογών καινοτομιών στην Ελληνική Ανθοκομία των δρεπτών ανθέων έχει εγκαταλειφτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες. Την τελευταία πανεπιστημιακή εργασία στο ΓΠΑ, αλλά και σε ΤΕΙ τις βρήκαμε στο 2004 και 2007.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανατεθούν διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες στα Πανεπιστήμια μας για τα δρεπτά άνθη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να εγκριθούν προγράμματα εφαρμοσμένης καινοτομίας για τα δρεπτά άνθη.

Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός έχει επεξεργασθεί την τελευταία πενταετία προτάσεις για υποστήριξη της καινοτομίας στα δρεπτά άνθη, τόσο με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τμήμα Ανθοκομίας Καλαμάτας), όσο και με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο αυτοφυών & ανθοκομικών ειδών, Θέρμης). Πήγαμε και από εκεί με Επισκέψεις Μελέτης των μελών μας, και πολλές ακόμα καλά προετοιμασμένες επαφές και συναντήσεις.

Η ανάπτυξη δρεπτών ανθέων από αυτοφυή ενδημικά ελληνικά φυτά είναι μια ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, που θα δημιουργήσει φυτά μοναδικά και χωρίς ανταγωνισμό σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καινοτομία μόνο η πληροφορική και τα κομπιούτερ, της εικονικής πραγματικότητας.

2.Το γκρίζο του τσιμέντου και του ατσαλιού μπορεί να αλλάξει «βάζοντας τα λουλούδια στην ζωή μας». Όλοι οι αγρότες-ανθοπαραγωγοί έχουν την διάθεση να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να προσεγγίσουν μια πιο ευχάριστη στάση γα την ζωή.

Μπορούν να διατεθούν οι εγκαταστάσεις των ανθοπαραγωγών για οργανωμένες επισκέψεις στους λουλουδένιους κόσμους. Μπορούν να οργανωθούν εκδηλώσεις με δρεπτά άνθη, όπως το λουλουδένιο χαλί στην Grand Place των Βρυξελλών.

Μπορούν να βοηθήσουν στην ανθοδετική και στους στολισμούς με άνθη.

Μπορούν να προσφέρουν την ανάπτυξη αισθημάτων στους μαθητές σχολείων με οργανωμένες εκπαιδεύσεις προσέγγισης του κόσμου των λουλουδιών.

Πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση των ανθρώπων με την φύση, με το πιο όμορφο κομμάτι της φύσης, με τα λουλούδια. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προχθές στις 20/5/2020 την στρατηγική της ΕΕ για επαναφορά της φύσης στη ζωή μας με ορίζοντα το 2030.

3.Οι αγρότες, οι άνθρωποι που φροντίζουμε την φύση, πλέον ξέρουν ότι οι ημέρες με ΟΛΙΚΟ ΚΑΥΣΩΝΑ ετησίως γίνανε περισσότερες από τις ημέρες με ΠΑΓΩΝΙΑ. Το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει. Πλέον δεν χρειάζονται θερμοκήπια αλλά «ψυχοκήπια» και νέες επενδύσεις για να αναπτυχθούν τα δρεπτά άνθη.

Η επιβίωση και το μέλλον της Ελληνικής ανθοκομίας βρίσκεται στα εγκλιματισμένα ελληνικά αυτόχθονα ανθοκομικά λουλούδια και σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίζουν την δροσιά.

Και για αυτές τις επενδύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που πολλοί λένε ότι οφείλεται στις σύγχρονες απαιτήσεις πολυτέλειας και άνεσης των συμπολιτών μας κατοίκων των πόλεων, απαιτείται μια έκτακτη δράση.

Το μέλλον της Ελληνικής Ανθοκομίας απαιτεί προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με επενδύσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν από όλους μαζί, και να συναποφασισθούν από όλους.

4.Με την πανδημία του κοροναϊού έγιναν συγκλονιστικές αλλαγές στις προτεραιότητες μας στην ζωή και στις αξίες όλων μας. Παντού στους έλληνες καταναλωτές διακρίνεις μια διάθεση για περισσότερη Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά τις πολύ εχθρικές συμπεριφορές ορισμένων κρατών.

Ο κάθε ένας Έλληνας καταναλωτής θέλει να ντύνεται, να τρώει, να κάνει τουρισμό, να καλύπτει όλες του τις ανάγκες ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μήπως θα μπορούσε να προβλεφτεί ότι όσοι αιτούνται βοήθεια ή ενίσχυση, από το Ελληνικό Κράτος, θα πρέπει να αξιοποιούν αγαθά και υπηρεσίες κυρίως από την Ελλάδα?

5.Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα Ελληνικά Άνθη & Φυλλώματα (δρεπτά & γλαστρικά) ενιαία με μια διεπαγγελματική προσέγγιση, τόσο για μια νέα εξαγωγική προσπάθεια, όσο και για ένα δομημένο & οργανωμένο διάλογο με τους φορείς της πολιτείας και της διεθνούς αγοράς.

6.Η συλλογική οργάνωση της έρευνας & εφαρμογών ανθέων, η συλλογική οργάνωση στο ελληνικό  πολλαπλασιαστικό υλικό των ανθέων & φυλλωμάτων, η συλλογική-συνεταιριστική διακίνηση πρώτων υλών & εφοδίων ανθέων, η συλλογική υποστήριξη των προδιαγραφών της καλλιέργειας και των μετασυλλεκτικών τεχνικών ανθέων & φυλλωμάτων, η συλλογική εξαγωγική προσπάθεια, η συλλογική αξιοποίηση των υπολειμμάτων, ακόμα και η συνεταιριστική αντιμετώπιση της φορολόγησης των περισσεμάτων του Συνεταιρισμού για να διανεμηθούν στα μέλη, ανάλογα με την συνεισφορά τους, ώστε να αντιμετωπίζονται ως αυτοτελώς φορολογηθέντα, είναι επιβεβλημένη.

7.Στα περισσότερα ερωτήματα εντοπίσθηκε η ανάγκη να προσδιορισθεί η έννοια «ποιότητα» στα άνθη και φυλλώματα. Γενικά ο όρος ποιότητα σημαίνει την ικανοποίηση των νόμιμων και ηθικών προσδοκιών του πελάτη. Επομένως η ποιότητα είναι άμεσα εξαρτώμενη έννοια από τον εκάστοτε πελάτη-καταναλωτή, και από την μόρφωσή και συμπεριφορά του όσον αφορά τις προσδοκίες του.

Είναι σαφές  ότι άλλο η ποιότητα, και άλλο η εξαπάτηση παρουσιάζοντας ως ελληνικά αγροτικά προϊόντα, μη ελληνικά αγαθά.

8.Ακούστηκαν και μερικές σκέψεις για την μη δόκιμη διοργάνωση των λεγομένων «ανθοεκθέσεων», οι οποίες καταστρέφουν την τοπική αγορά και απλά προσφέρουν ευκαιριακές δυνατότητες για «business» παρά φύση …

9.Ενδιαφέρουσα ήταν και η άποψη για εξειδίκευση στα κύρια αντικείμενα του κάθε ενός εμπλεκόμενου στην αλυσίδα αξίας των ανθέων & φυλλωμάτων. Πχ οι παραγωγοί να παράγουν κυρίως. Οι έμποροι να εμπορεύονται κυρίως. Τα καταστήματα πώλησης να πωλούν λιανική. Οι ανθοδέτες & στολιστές να ασχολούνται κύρια με την καλλιτεχνική πλευρά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια) αναλαμβάνει πρωτοβουλία να προσκαλέσει σε τυπικό οργανωμένο διάλογο όσους εμπλέκονται και θέλουν την σύσταση ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΘΕΩΝ.

Στις 4/6/2020, στις 14.00 (έως 16.00) ο πρόεδρος του ΑΑΣΑ κ Α. Κελμάγερ θα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη της πρωτοβουλίας ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ με τίτλο «Είμαστε όλοι startups», στα πλαίσια της επιχειρηματικής συνάντησης GR-Bossible, του skywalker, της μεγαλύτερης πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας.

Σημειωτέον ότι το skywalker έχει δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για την δωρεάν εξεύρεση εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Στις 5/6/2020, όπως ενημέρωσε ο γραμματέας κ Σταύρος Κιτάντης, προσκαλούνται όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού στην Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΑΑΣΑ και σε Επαναληπτική στις 12/6/2020, στις 12.00.

Ο Πρόεδρος του ΑΑΣΑ κ Αθανάσιος Κελμάγερ προσκάλεσε όλους την Τετάρτη, στις 17/6/2020, στις 12.00 στα γραφεία του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια) στην παρουσίαση της «ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ: δηλαδή της καλλιέργειας και των μετασυλλεκτικών τεχνικών ανθέων & φυλλωμάτων» από τον καθ Αναστάσιο Δάρρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα). Η εκδήλωση θα μεταδίδεται μέσω facebook σε οποιοδήποτε επιθυμεί, με μορφή webinar (δηλαδή σεμιναρίου μέσω διαδικτύου) με υποστήριξη του skywalker.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

2020 6 17 anthokomia teliki IMG 1686 Voridi Thanos Kelmager

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ένας ημεδαπός στις Σέρρες για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών
Επόμενο άρθροAnna Michelle Asimakopoulou: ‘Open strategic autonomy’-A vision for Europe’s raw materials future