Η εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

  1. Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027

Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και – κατ’ επέκταση – για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες. Η Ευρώπη καλείται, συγκεκριμένα, να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις. Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς – το Ηνωμένο Βασίλειο – αποχώρησε από την Ε.Ε., και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων (net contributors) και καθαρών αποδεκτών (net receivers) για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η θέση των καθαρών συνεισφορέων ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:

Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.

– Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισεκατ. ευρώ, και

– Τρίτον, η πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισεκατ. ευρώ.

Συνεπώς, και όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισεκατ. ευρώ.  Με έναν τόσο μικρότερο κοινοτικό Προϋπολογισμό, θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν:

-την Πολιτική Συνοχής,

-την Κοινή Αγροτική Πολιτική,

-τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση,

-την κλιματική αλλαγή.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα τέλη Ιανουαρίου βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις Ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε αυτό το ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών, κάθε προσπάθεια ισορροπίας μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027.

2. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό

Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συνιστά βασική νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης για την άρση των αδικιών του παρελθόντος και τη θεμελίωση ενός στέρεου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.  Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 12 χρόνια, που, όχι μόνο δεν επιβάλλει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά προβλέπει και σημαντικές αυξήσεις.  Αντιμετωπίζει, πρώτ’ απ’ όλα,  τις δύο κραυγαλέες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες, άλλωστε, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Πρώτον, την αδικία σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και δεύτερο, την αδικία σε βάρος συνταξιούχων και εργαζόμενων με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας. Αίρει, δηλαδή, τις αδικίες των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ στα θεμελιώδη ζητήματα του ύψους των εισφορών και της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Και παρέχει, επιπλέον, ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Τόσο οι νέοι συνταξιούχοι -αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- όσο και οι σημερινοί εργαζόμενοι, που συμπληρώνουν 30 και πλέον χρόνια εργάσιμου βίου, θα έχουν αυξήσεις. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης καλλιεργεί έτσι την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους, και εμπνέει εμπιστοσύνη στους σημερινούς εργαζόμενους, στις νέες και τους νέους μας. Στους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που θα ξέρουν ότι όσο δουλεύουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή τους. Άλλωστε, οι ισοπεδωτικές και τελικά αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, ήταν όχι μόνο άδικες για όσους εργάστηκαν περισσότερο, αλλά και βλαπτικές για το ασφαλιστικό σύστημα, αφού, αντί να επιβραβεύουν, απαξίωναν τα περισσότερα χρόνια εργασίας. Και κινητροδοτούσαν, έτσι, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, διαμορφώνεται μια κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, από τα οποία ο καθένας από αυτούς μπορεί να επιλέξει, με αίτησή του, εκείνο που επιθυμεί.  Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι καθιερώνεται και μία άλλη κατηγορία, χαμηλών εισφορών, που αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματός τους.

Παράλληλα καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που βάφτιζε την έκπτωση στις εισφορές των νέων επαγγελματιών «ασφαλιστική οφειλή» και που αναζητούνταν από τον ασφαλισμένο στο μέλλον. Με το νομοσχέδιο αυτό καλύπτεται, επίσης, το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας που αποκτά παιδί. Με συγκεκριμένη διάταξη, δίνεται έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες. Παράλληλα, με άλλη διάταξη στηρίζονται οι συνταξιούχοι που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί συνταξιούχοι, εφόσον συνεχίσουν να εργάζονται, θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

Γ. Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3-4 Φεβρουαρίου), πραγματοποιήθηκε προ ολίγου συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Ahmed Al Jaber.

Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται σήμερα συναντήσεις Υπουργών και στελεχών της Κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Στις διαβουλεύσεις αυτές θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Δ. Επιστρέφονται 280 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό Προϋπολογισμό

Με μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης, το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατήγαγε μία πολύ σημαντική νίκη προς όφελος της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Συγκεκριμένα, με αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστρέφονται από την Ε.Ε. στον Ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 280 εκατ. ευρώ.

Ε. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε, σε δεκαπέντε μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές της χώρας, η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης, όπως σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και ταλαιπωρούσε τους πολίτες, θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται μέσα στο μαιευτήριο. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο θα αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας. Επιπλέον, θα κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζεται έτσι ώστε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η νέα διαδικασία να εφαρμόζεται καθολικά. Η Κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει η απλοποίηση και ψηφιοποίηση διοικητικών διαδικασιών, από τη γέννηση, για σημειολογικούς  λόγους. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές διατυπώσεις.

Άλλη μία πρωτοβουλία που αξίζει να αναφερθεί αφορά στον Αθλητισμό. Από φέτος, που είναι Ολυμπιακή χρονιά, και για τα επόμενα τρία χρόνια, υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» με σκοπό την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους, ως πρότυπο της καθημερινής ζωής. Για τον σκοπό αυτό συστήθηκε Οργανωτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΣΚΑΝ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των Περιφερειών και της ΚΕΔΕ. Το πρόγραμμα έχει τέσσερις πυλώνες:

Πρώτον, καμπάνια «Γίνε Πρωταθλητής στη Ζωή», με πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες:

  • Εκφοβισμός
  • Συμπεριφορές στον αθλητισμό
  • Ισορροπημένη Διατροφή
  • Εθελοντισμός
  • Εξάσκηση Δεξιοτήτων

Δεύτερον, «Το σχολείο του Αθλητισμού», όπου αθλητές – πρεσβευτές του αθλητισμού θα επισκέπτονται Δημοτικά και Γυμνάσια, παρουσιάζοντας και συζητώντας με τους μαθητές τα προσωπικά τους βιώματα.

Τρίτον, διοργάνωση δωρεάν αθλητικών γεγονότων, προσβάσιμων σε όλους.

Τέταρτον, διοργάνωση αθλητικών ημερίδων και συνεδρίων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

ΣΤ. Πληρωμές ΕΠΑΝΕΚ τελευταίου 7μήνου

Το β’ εξάμηνο του 2019 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του ρυθμού εκταμιεύσεων που αφορούν δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ). Σε τομείς, δηλαδή, που πρέπει να στοχεύσει η χώρα μας για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας. Μέσα στο τελευταίο επτάμηνο, διοχετεύθηκαν 650 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία για δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση τουριστικών πολύ μικρών και μικρών Επιχειρήσεων σε Αττική και Κρήτη, για την προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης, την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών – σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας- συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης και Βορείου Αιγαίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έγινε πληρωμή 100 εκατ. ευρώ, ως 2η δόση, προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προκειμένου να συμμετέχει μέσω των Ελληνικών Τραπεζών στη δανειοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε ποσοστό 40% επί του κάθε δανείου.

Ζ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Αύριο Πέμπτη (20/2) όπως ανέφερα και πριν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Την Κυριακή (23/2) το πρωί θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα (24/2) το απόγευμα θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προηγούμενο άρθροEurobank: Ανακοίνωση για το δικαίωμα ψήφου της εταιρείας «Pacific Investment Management Company LLC»
Επόμενο άρθροΕνημερωτική ημερίδα με θέμα «Η πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο»