Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως ξένο εταίρο της στην Επιστήμη των Υλικών τον Καθηγητή κ. Robert Ritchie

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 18ης Μαΐου 2023, εξέλεξε τον κ. Robert Ritchie, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkley των ΗΠΑ, ως Ξένο Εταίρο της στην «Επιστήμη των Υλικών» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Robert Ritchie

Ο Καθηγητής Robert Ritchie γεννήθηκε στην πόλη Plymouth της Αγγλίας το 1948. Έλαβε το δίπλωμα Bachelor of Arts στη Μεταλλουργία και Φυσική (1963), το δίπλωμα Master of Arts (1969), το Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλοσοφίας (1969) και το Διδακτορικό Δίπλωμα Επιστημών (1990) στην Επιστήμη των Υλικών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι Διακεκριμένος Καθηγητής της έδρας H.T. & Jessie Chua της Σχολής Μηχανικών, του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών, και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Διετέλεσε Αν. Καθηγητής στο MIT (1979-1981) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkley από το 1982. Κατά την περίοδο 2005-2011 υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Berkley.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ (NAE), Ξένος Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας (FRS) και Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών (FREng) του Ηνωμένου Βασιλείου, Ξένο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών των Μηχανικών, Εταίρος της Ακαδημίας για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων.

Πρόκειται για μια παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητα στο διεθνές στερέωμα της της Επιστήμης των Υλικών, της Θραύσεως και της Κοπώσεως με σημαντική αναγνώριση του έργου του. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 800 επιστημονικές εργασίες, ένα βιβλίο και υπήρξε επιστημονικός εκδότης 19 βιβλίων. Έχει περισσότερες από 86.000 αναφορές και δείκτη απηχήσεως 113 στη βάση δεδομένων Web of Science, 124 στη βάση Scopus, και 145 στη βάση Google Scholar. Κατά την τελευταία τριακονταετία συνεργάζεται στενά με Καθηγητές και ερευνητές Ελληνικών ΑΕΙ, έδωσε σειρά διαλέξεων και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και συμπόσια που έχουν οργανωθεί στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΕισαγωγική τοποθέτηση Δ. Μάντζου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων
Επόμενο άρθροΆκης Σκέρτσος: «Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν»