Εισαγωγική τοποθέτηση Δ. Μάντζου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων

Θα ξεκινήσω από το μεγάλο πρόβλημα, που έχει προκύψει με τη δυσλειτουργία της τράπεζας θεμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε προ ολίγου στην ακόλουθη δήλωση: Για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της Πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος. Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο θέμα τώρα της παράνομης μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη του ΟΣΕ.

Τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάταξη του σταθμάρχη είχαν κοντά ποδάρια. Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή υποστήριζε τεκμηριωμένα και με στοιχεία, ότι η μετάταξη του σταθμάρχη της Λάρισας ήταν παράνομηΌμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, διαλαλούσαν σε όλα τα κανάλια, με δήθεν νομική εμβρίθεια και γνώση, ότι η μετάταξη δεν ήταν ρουσφέτι.

Μετά και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που λέει ξεκάθαρα ότι η μετάταξη ήταν παράνομη, τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Στον εφέτη ανακριτή απολογούνται τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των αιτημάτων κινητικότητας.

Στην επιτροπή μετείχαν εκτός από την διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ και ο, πρώην πλέον, πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Σπύρος Πατέρας καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ κ. Θανάσης Κοτταράς.

Αμφότεροι είναι «γαλάζια παιδιά». Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και να αναδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων, απέναντι στα ψέματα που διαδίδουν οι υπουργοί της ΝΔ.

Για τα φορολογικά,

Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: Τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη μείωση των φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, όσο διαρκεί η ακρίβεια.

Επίσης, προτείνουμε τη μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα.

Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

– Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%

– Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%

– και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.

Γιατί είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα – μαμούθ των εκατομμυρίων.

Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ζητούν επίμονα τη λίστα των εταιρειών, που μοιράζουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα και ενίσχυσαν τα κέρδη τους μέχρι 303,6% το 2022.

Τους παραπέμπουμε στα δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων και άλλων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικά σας δείχνω το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής της 3ης Μαΐου.

Μετά από αυτά τα στοιχεία οι πρώην υπουργοί και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ας αφήσουν τη μονταζιέρα και την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν είναι επιτιθέμενοι αλλά απολογούμενοι για τα έργα και τις ημέρες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους.

Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

– πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση –και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

πως και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

-για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026 με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

– Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποιά είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Δέσποινα Βλεπάκη: Υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες των οποίων θα γίνει φορολόγηση των υπερκερδών;

Όπως είπα και πριν, επειδή υπάρχει μια επίμονη ερώτηση σχετικά με τις εταιρείες που έχουν εμφανίσει υπερκέρδη, παραπέμπουμε σε δημοσιεύματα του Τύπου – αντί πολλών – στο δημοσίευμα της Τετάρτης 3 Μαΐου 2023 της έγκριτης εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Μυρτώ Λιαλιούτη: Δύο μέρες τώρα βλέπουμε στελέχη να έχουν αδυναμία να εκφράσουν τις θέσεις σας σε τηλεοπτικά πάνελ. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη σας δεν γνωρίζουν πρόγραμμά σας; Μήπως χρειάζονται περισσότερο μπριφάρισμα πριν βγουν στις ειδήσεις; Μήπως είναι το πρόγραμμα το ίδιο ασαφές;

Άκουσα τον κ. Δουδωνή να μιλά για αυξήσεις σε φόρους, σε εταιρείες άνω των 100.000 ευρώ – αυτό που είπατε τώρα κι εσείς το κλιμακωτό. Θεωρείτε ότι οι επιχειρήσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο κ. Λιαλιούτη, ευχαριστώ για το ερώτημα. Καταρχάς να πούμε ότι δεν μιλάμε για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Μιλάμε για το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών. Είναι το ποσό, το εισόδημα που εισπράττει κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο ως μέρισμα. Άρα, το μέρισμα λοιπόν, όχι τα κέρδη. Το μέρισμα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, είναι ένα μέρισμα το οποίο κατά τη γνώμη μας – το υπερβάλλον, όσο είναι πάνω από 100.000 ευρώ – μπορεί και οφείλει να φορολογείται με έναν συντελεστή μεγαλύτερο του 5% που είναι ο χαμηλότερος συντελεστής της Ευρώπης. Θέλω να πω στο σημείο αυτό, ότι συντελεστές αντίστοιχοι ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και, μάλιστα, και ο ΟΟΣΑ έχει κάνει σχετικές προτάσεις για την διόρθωση αυτής της στρεβλής πολιτικής επιλογής του οριζόντιου συντελεστή 5% σε όλα τα διανεμόμενα μερίσματα. Άρα, αυτή είναι η απάντηση σε σχέση με το ύψος του μερίσματος.

Είναι σαφές ότι ο δημόσιος διάλογος, στο επόμενο διάστημα, οφείλει να γίνεται με νηφαλιότητα, σοβαρότητα από όλους -όσοι συμμετέχουν σε αυτόν – κυρίως δε από τους εκπροσώπους του Τύπου και τους πολιτικούς που συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια συζήτηση.

Εμείς, ξέρετε, και στο προηγούμενο διάστημα θελήσαμε να «επιβάλλουμε» συνθήκες σοβαρότητας στον δημόσιο διάλογο. Να μιλήσουμε προγραμματικά. Να μιλήσουμε για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης του τόπου μας.

Δυστυχώς, όταν οι μεν σκαρφίζονταν σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων, ανοχής και ειδικού σκοπού και οι δε μιλούσαν για «τερατογενέσεις», δεν υπήρξε ο χώρος που έπρεπε ώστε να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση προτάσεων, ιδεών και, τελικά, αντιλήψεων για το πώς θέλουμε να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος το επόμενο διάστημα.

-Δώρα Αντωνίου: Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και στη νέα προεκλογική περίοδο, ήθελα να ρωτήσω αν στα ψηφοδέλτια, που θα είναι με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, θα γίνει σεβαστή η σειρά των υποψηφίων, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές, με βάση τη σταυροδοσία;

Κυρία Αντωνίου, δεν έχουν αρχίσει να ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί μας. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε απαντήσεις και σε αυτό το ερώτημα, όπως και στα υπόλοιπα ερωτήματα που σχετίζονται με τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Είναι σαφές όμως ότι οι τελευταίες εκλογές έχουν ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι σεβαστό και όσον αφορά στα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα, αλλά και όσον αφορά στις ψήφους, που έλαβε κάθε υποψήφιος βουλευτής μας.

Λίνα Μπεθάνη: Σας καλύπτει η διευκρίνιση που έδωσε η κυρία Χρονοπούλου για τα όσα είπε χθες στην ΕΡΤ; Γιατί υπήρξε μια σύγχυση, όπως και να το κάνουμε. Έγινε μια συζήτηση, ένας δημόσιος διάλογος, όπως διαπιστώνουμε. Ποιο είναι το σχόλιό σας; Σας καλύπτει αυτή η διευκρίνιση;

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την κυρία Χρονοπούλου. Είναι lapsus linguae. Το διευκρίνισε η ίδια σε άμεσο χρόνο. Όπως είπα και πριν, στην κυρία Λιαλιούτη, καταβάλλεται μια φιλότιμη προσπάθεια να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι στην τοποθέτησή μας στα δημόσια πράγματα. Θεωρώ ότι έτσι αξιολογούμαστε καθημερινά. Έτσι αξιολογηθήκαμε και στις 21 Μαΐου και έτσι θα αξιολογηθούμε και στις 25 Ιουνίου. Κανένα ζήτημα λοιπόν. Προχωρούμε ενωμένοι με αυτοπεποίθηση, με πολλή δουλειά και αισιοδοξία για το επόμενο αποτέλεσμα.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο καταφύγιο ζώων «Takis Shelter» στην Ιεράπετρα
Επόμενο άρθροΗ Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως ξένο εταίρο της στην Επιστήμη των Υλικών τον Καθηγητή κ. Robert Ritchie