Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως αντεπιστέλλον μέλος της στην επιστήμη της Ιατρικής τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Κριλή

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 6ης Απριλίου 2023, εξέλεξε τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Κριλή, Διευθυντή του Τμήματος Ανοσολογίας και Λοιμωδών και Σεξουαλικών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St George της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, ως Αντεπιστέλλον Μέλος της εξ Ελλήνων από το εξωτερικό, στην επιστήμη της «Ιατρικής» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Αριστείδης Κριλής

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μετανάστευσε κατά την παιδική ηλικία στην Αυστραλία. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϋ με επαίνους και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Εσωτερική Παθολογία, με εξειδίκευση στην Ανοσολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St George. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή του Σίδνεϋ στην Αλλεργιολογία. Κατά το διάστημα 1981-1983 πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ στο Νοσοκομείο Bringham and Women της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης ανοσολόγου Καθηγητή Frank Austen, όπου συνέχισε να εργάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα (από το 1988 έως το 2014), ως επισκέπτης Καθηγητής. Το 1992 ίδρυσε το Τμήμα Ανοσολογίας, Αλλεργιολογίας και Αφροδίσιων Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St George της Νέας Νότιας Ουαλίας και έκτοτε είναι Διευθυντής του Τμήματος.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του εν λόγω Τμήματος περιλαμβάνει έρευνες που αφορούν την αυτοάνοση θρόμβωση, τη βιολογία των σιτευτικών κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχρής κηλίδας. Η πιο σημαντική ερευνητική συνεισφορά του είναι η κατανόηση της παθογένειας του αντι-φωσφολιπιδικού συνδρόμου-μια κοινή επίκτητη διαταραχή της πήξης του αίματος που συχνά σχετίζεται με επαναλαμβανόμενες αποβολές των εμβρύων των εγκύων γυναικών και θρόμβωση αρτηριών ή φλεβών.

Ο κ. Κριλής είναι υπέρμαχος της ιατρικής μεταφραστικής έρευνας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 270 επιστημονικές εργασίες που έχουν λάβει 24.425 μνείες και H factor 67 (Google Scholar 2022). Έχει λάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους, έχει συμμετάσχει ως διοργανωτής και ομιλητής σε πολλές διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια (όπως το 2004 στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Αντι-φωσφολιπιδικών Αντισωμάτων) και έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμα διεθνή συμβούλια (ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι ο μόνος Αυστραλός Εκπρόσωπος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείας στη Ρευματολογία). Για τη σημαντική ερευνητική και κλινική πορεία του έχει βραβευθεί, τιμηθεί και υποστηριχθεί, πολλάκις από Πανεπιστήμια, Κρατικές Υπηρεσίες και Επιστημονικούς Συλλόγους, ενώ παρά την ενεργότατη και εντατική ερευνητική και ιατρική του δραστηριότητα, συνεχίζει να έχει ερευνητική συνεργασία με εργαστήρια της Ελλάδας και στενούς επιστημονικούς δεσμούς με Έλληνες ερευνητές.

Προηγούμενο άρθροΣταμάτιος Χρ. Γεωργούλης: Παρουσίαση και πρόσκληση
Επόμενο άρθροΝικος Ανδρουλάκης: «Λαός, που θυμάται, δεν επιτρέπει την υπονόμευση της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τραυματισμό του κράτους δικαίου»