Η αγορά στενάζει από τους φόρους! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι για να μπορέσει να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στην εγχώρια αγορά θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες που να αυξάνεται η κατανάλωση. Και αυτό γιατί ήδη τα μηνύματα από την πορεία της κατανάλωσης δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς η αγοραστική κίνηση κινείται σχεδόν στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα με πέρυσι.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι συγκρατημένοι αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς γνωρίζουν ότι τόσο οι ίδιοι όσο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν σε φόρους περισσότερα από 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. «Χρήματα τα οποία εάν τα μισά «έπεφταν» στην αγορά» θα μπορούσαν να μετατραπούν από ζημιογόνες, βιώσιμες χιλιάδες επιχειρήσεις», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι συγκρατημένοι παρόλο που το 2018 έχουν ανοίξει οι διπλάσιες επιχειρήσεις από αυτές που κλείσει, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Αυγούστου είχαν ανοίξει 21.556 επιχειρήσεις και είχαν κλείσει 11.063. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) οι οποίες σε κάποιον βαθμό ιδρύονται από ελεύθερους επαγγελματίες που διέθεταν παλιότερα μπλοκ παροχής υπηρεσιών.