53 νέες καταγγελίες κατά της glyphosate. –Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Η Γαλλική ομάδα ακτιβιστών, ARIEGEOIS «Εκστρατεία κατά της Glyphosate» ετοιμάζεται να εισαγάγει μια νέα σειρά από καταγγελίες με τίτλο: «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων», μετά από τα πρώτα επτά δείγματα, από ανάλυση ούρων, που βρέθηκαν τον Ιούνιο.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

«Τα αποτελέσματα είναι πολύ ανησυχητικά. Ο μέσος αριθμός glyphosate που βρέθηκαν στα ούρα των καταγγελλόντων είναι περίπου δεκαπέντε φορές το μέγιστο επιτρεπόμενο στο πόσιμο νερό», δήλωσε ο Dominique Μασέτ, ένας από τους ηγέτες του “Εκστρατεία κατά της Glyphosate ” .

“Κίνδυνος για τη ζωή των άλλων”

Για τις πρώτες επτά καταγγελίες, που κατατέθηκαν τον Ιούνιο, με στόχο «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων, διακεκριμένη απάτη και βλάβες στο περιβάλλον,» ο εισαγγελέας του δικαστηρίου του Παρισιού ( Foix) είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από τη δικαιοδοσία υπέρ της διαίρεσης της δημόσιας υγείας.

Οι ακτιβιστές της ομάδας ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν 53 νέες υποθέσεις στο δικαστήριο Foix στις 15 Οκτωβρίου, βάσει αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου. Σχεδιάζουν να υποβάλουν εκατό αρχεία ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους.

Από το Ariège στη Γαλλία

Ένας από τους νέους καταγγέλλοντες, ο κύριος Martine, σύμβουλος στον τομέα της δημόσιας υγείας, λέει : «το κίνημα που ξεκίνησε στο Ariège γίνεται εθνικό. Ελπίζω ότι όλοι θα λάβουν γνώση της τοξικότητας που αποδείχθηκε σήμερα, για όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε».

Με συλλογική πρωτοβουλία η ARIEGEOIS, την άνοιξη του 2017, είχε προτείνει σε 30 άτομα να συμμετάσχουν σε μια σειρά αναλύσεων.

Δράσεις αντι-γλυφοσάτης

Επιπλέον, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 20 Νοεμβρίου, έχει να εξετάσει τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα που υπέβαλε ο δικηγόρος της ομάδας εθελοντών..

Τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017, η ομάδα ακτιβιστών, είχαν διεξάγει εργασίες διάτρησης σε αγροτικές περιοχές, και διώκονται για αποζημίωση στο Foix Criminal Court.

Το δικαστήριο της Ariège αναμένει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτά τα προκαταρκτικά ερωτήματα αφορούν τις «μεθόδους αξιολόγησης των φυτοφαρμάκων γενικά, και κατά την εμπορία τους, και δεν έχουν αναλυθεί επαρκώς», εκτιμά ο Guillaume Tumerelle, ο δικηγόρος της ομάδας.