Η αδιαφάνεια των ΜΚΟ και η αδιαφορία(;) της ελληνικής κυβέρνησης – 22/11/2022

Η αδιαφάνεια των ΜΚΟ και η αδιαφορία(;) της ελληνικής κυβέρνησης

 

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη διαφάνεια λειτουργίας των ΜΚΟ.

Το ελληνικό μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ (https://ngo.migration.gov.gr/registered.php) μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα ποσά ελληνικής χρηματοδότησης και τρίτων πηγών, τις συνδεόμενες δράσεις των ΜΚΟ από τις χρηματοδοτήσεις, όπως και τα ονόματα των εργαζομένων τους. Ο κ. Φράγκος, αναφερόμενος στα παραπάνω, ζήτησε τη θέση της Επιτροπής.

Στην απάντησή της, η κ. Γιόχανσον φάνηκε θετική για πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια των ΜΚΟ, επισημαίνοντας πως σε ελληνική υπουργική απόφαση προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των στοιχείων, του προσωπικού και των δράσεων τους. Ωστόσο, δεν δημοσιεύονται σχετικές πληροφορίες στο μητρώο των ΜΚΟ, με την ελληνική κυβέρνηση να αποκρύπτει πληροφορίες ή να αδιαφορεί για αυτές, μη εφαρμόζοντας έναν νόμο που η ίδια θέσπισε. Κατά τ’ άλλα, η κυρία Επίτροπος, ως η πλέον ένθερμη υποστηρικτής των ΜΚΟ, αδιαφορεί για την ελληνική κυριαρχία αντιμετωπίζοντας στωικά το ζήτημα.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα διαφάνειας για τη λειτουργία των ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών δεν πρέπει να μετατρέπονται σε εις βάρος τους πολιτικές, όπως και τα χρήματα μεγάλων συμφερόντων σε καταπίεση του ελληνικού έθνους.

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-003025/2022 προς την Επιτροπή

Οι ΜΚΟ υποστήριξης των εισερχομένων παράνομα, διά των συνόρων, στην Ελλάδα (εφεξής «ΜΚΟ») αποτελεί επικερδέστατη δραστηριότητα, καθώς λαμβάνουν μεγάλες ευρωπαϊκές και ελληνικές χρηματοδοτήσεις. Προφανώς, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στους λαθροδιακινητές συμπληρώνοντας το «business plan» της προσφερόμενης υπηρεσίας τους προς τους λαθροεισερχόμενους.

Το ευρύ κοινό αγνοεί τις ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, την ακριβή τους δράση, τις πηγές χρηματοδότησης τους και ποιοι εργάζονται γι’ αυτές. Όμως, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και απαίτηση για διαφάνεια από το σύνολο των πολιτών.

Πανθομολογουμένως, υπάρχουν ΜΚΟ που ευνοούνται χρηματοδοτικά αναλόγως του κυβερνώντος κόμματος, πράγμα που προφανώς δεν αποτελεί την πεμπτουσία του κράτους δικαίου.

Απάντηση του κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προάσπιση των κοινών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα οποία βασίζεται η ΕΕ. Οι ΜΚΟ παρέχουν σημαντική στήριξη και ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε μετανάστες στην Ελλάδα, όπως ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση, παιδική μέριμνα, προστασία και νομικές υπηρεσίες, καθώς και δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

Προηγούμενο άρθροΥπεγράφη η απόφαση καθορισμού του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
Επόμενο άρθροΕκδήλωση παρουσίασης του Μακεδονικού Σήματος “M Macedonia the Great” στο Επιμελητήριο Ημαθίας