Εκδήλωση παρουσίασης του Μακεδονικού Σήματος “M Macedonia the Great” στο Επιμελητήριο Ημαθίας

Το Συλλογικό Σήμα “Μ MΑCEDONIA THE GREAT” αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ, η οποία μέσα από ένα πλέγμα δράσεων στοχεύει στη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας για τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας. Θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

 

Το Επιμελητήριο Ημαθίας στέκεται αρωγός στην πρωτοβουλία αυτή και διοργάνωσε, από κοινού με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου, την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος κ. Γιάγκογλου Αναστάσιος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους αξιότιμους καλεσμένους, έκανε λόγο για τη σημασία δημιουργίας ενός ισχυρού brand για τα προϊόντα όλης της Μακεδονίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδης, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Συνδέσμου και επιπλέον τόνισε ότι από το 2009 η Ελλάδα έχει τριπλασιάσει τις εξαγωγές της. Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό Σήμα, ο κ.Διαμαντίδης εξήγησε ότι στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται για να καλύψει το κενό που άφησε η Συμφωνία των Πρεσπών, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές χρήσεις του ονόματος “Μακεδονία”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, στόχος της δράσης είναι η δημιουργία ενός νέου διακριτικού γνωρίσματος ως μέσου αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων- μελών του Συνδέσμου και των προϊόντων τους με τρόπο ευκρινή, διαφανή και αδιάβλητο, προς όφελος της ασφάλειας δικαίου και του ανόθευτου και υγιούς ανταγωνισμού.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κ. Παντελής Μάνης, project manager της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ, εξηγώντας ότι το σήμα ως μέσο αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης θα συνδέσει στη συνείδηση των καταναλωτών τη Μακεδονία με την Ελλάδα και θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ισχυροποιηθούν υπό την ομπρέλα ενός δυνατού brand. Επιπλέον, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικού site που θα προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών, αλλά και την υλοποίηση μιας μεγάλης καμπάνιας διεθνούς προβολής για το Σήμα “Μ MΑCEDONIA THE GREAT”.

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του δικηγόρου και πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιου Κουτσοχήνα, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική διαδικασία κατοχύρωσης και καταχώριση του Μακεδονικού Σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Ο κ. Κουτσοχήνας υποστήριξε ότι το συλλογικό σήμα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, όπως συνέβη με αντίστοιχες γεωγραφικές ενδείξεις στην Ισπανία και την Ιταλία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η εκδήλωση στο Επιμελητήριο είχε επιπλέον συμβολική σημασία, καθώς ήταν η μέρα που συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από την αίτηση κατοχύρωσης του σήματος!

Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν φάκελοι με ενημερωτικό υλικό για την πρωτοβουλία και αναλυτικός οδηγός υποβολής αίτησης για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται, ενώ ακολούθησε ένας σύντομος κύκλος ερωτο-απαντήσεων.

Η παρουσίαση αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά δράσεων ενημέρωσης των επιχειρήσεων για το συλλογικό σήμα “Μ MΑCEDONIA THE GREAT”, ενώ προαναγγέλθηκε και δεύτερη, μεγαλύτερη εκδήλωση παρουσίασης στη Βέροια, εντός του 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συλλογικό Σήμα ΣΕΒΕ «Μ MACEDONIA THE GREAT» και τον τρόπο χορήγησης Άδειας Χρήσης του (εντελώς δωρεάν), μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ομάδα Υποστήριξης του Έργου “Μ Macedonia The Great”, στα τηλέφωνα: 2310 804035, 804196, 804123, Ε-mail: mgreat@euroconsultants.com.gr.

Προηγούμενο άρθροΗ αδιαφάνεια των ΜΚΟ και η αδιαφορία(;) της ελληνικής κυβέρνησης – 22/11/2022
Επόμενο άρθροΗ εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου