Τη διαβεβαίωσή του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Eυάγγελο Αποστόλου, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου «να προστατευθεί η μοναδικότητα των δύο αγροτικών προϊόντων που συνδέονται με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της Ελλάδας, όπως είναι η φέτα και το στραγγισμένο γιαούρτι» έδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρότυπη τυροκομική μονάδα των «αδελφών Κουρέλλα», στα Γρεβενά.
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία των δύο ελληνικών προϊόντων, ο επίτροπος σημείωσε ότι «έχει υπάρξει πρόοδος», αλλά αναγνώρισε «ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». Τόνισε ότι «έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για την προβολή της φέτας στην παγκόσμια αγορά» και ότι έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του την επιτάχυνση των συγκεκριμένων σχεδίων. Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανακοίνωσε ότι «σε διάστημα επτά ετών θα δοθούν 19 δισ ευρώ από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών ταμείων για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Σημείωσε: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα, την Ιρλανδία, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, βασίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά δεν έχει τον ήλιο. Περάσαμε κι εμείς δυσκολίες αντίστοιχες με αυτές που περνάτε εσείς στη χώρα σας […] Ας εργαστούμε όλοι μαζί σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, για να δούμε ό,τι καλύτερο ως αποτέλεσμα στην ελληνική γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως αυτό το παράδειγμα της επιχείρησης «Κουρέλλας».
Ο κ. Αποστόλου, από την πλευρά του, στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι «ο Φίλ Χόγκαν είναι σύμμαχος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», τον ευχαρίστησε για τα πρόσθετα κονδύλια που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται θα έρθει και η αναθεώρηση της συμφωνίας που αφορά την ελληνική φέτα».
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Σωκράτης Κουρέλλας, μίλησε για τα παραγόμενα προϊόντα και την παρουσία τους σε σημεία πώλησης σε όλες τις ηπείρους. Όπως έκανε γνωστό, εκτός από τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων της Ευρώπης, τα βιολογικά τυριά και το στραγγιστό γιαούρτι της εταιρείας βρίσκονται σε 600 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ και σε 100 στην Αυστραλία. Όπως σημείωσε, «παράγονται 5.000 τόνοι γαλακτοκομικών προϊόντων ετησίως με 25 διαφορετικά τυριά εκ των οποίων τα έξι φέρουν το σήμα ΠΟΠ τοπικής προέλευσης. Είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που το 1996 παρήγαγε και προώθησε στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά βιολογικά προϊόντα γάλακτος με το εμπορικό σήμα “BioPan” σύμφωνα με γερμανικές προδιαγραφές, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ακόμη κανονισμοί για ζωικά βιολογικά προϊόντα. Σήμερα είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με συμβολαιακή συνεργασία με 300 κτηνοτρόφους που προωθούν το γάλα τους στην εταιρεία και με 100 γεωργούς που παράγουν συγκεκριμένη ποιότητα ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημερώθηκε για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη φέτα και το λευκό τυρί, τόσο στην σύνθεση του βασικού υλικού του προϊόντος, όσο και στη διαδικασία της επεξεργασίας και της τελικής παρασκευής του. Στη σύντομη περιήγηση που του έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής της φέτας και του στραγγιστού γιαουρτιού. Ακολούθως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μονάδας αιγοπροβάτων με τοπικές φυλές στον Αγ. Γεώργιο Γρεβενών, η οποία τροφοδοτεί -μέσω συμβολαιακής συνεργασίας- την πρότυπη τυροκομική μονάδα.
*επισυνάπτονται φωτογραφίες του Σπύρου Κουταβά
ΑΠΕ-ΜΠΕ