Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας – Απόβαση… των εξαγωγών σε νησί της Ωκεανίας

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Σημαντικές ανακατατάξεις σημείωσαν οι χώρες στις οποίες εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Η Αργεντινή αποτέλεσε πόλο έλξης για τα ελληνικά προϊόντα το 2018 με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 73η θέση στη λίστα με τα 100 πιο σημαντικές εξαγωγικές χώρες για την ελληνικές επιχειρήσεις, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται στα 32,2 εκατ. ευρώ. Μια θέση πιο χαμηλά, στην 74η βρέθηκε η Συρία, η οποία επίσης φιγουράρει για πρώτη φορά στην λίστα με τις πιο δημοφιλείς χώρες με την αξία των εξαγωγών να φτάνει πέρυσι στα 31 εκατ. ευρώ. Η Δομινικανή Δημοκρατία σκαρφάλωσε στην 82η θέση με τις εξαγωγές να φτάνουν στα 17 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να πουληθούν εγχώρια προϊόντα ακόμη και στο ηφαιστειογενές νησί της Ωκεανίας, την Γκουάμ. Πρόκειται για ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Ασία και την Αμερική, κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης και έχει μόλις 167.000 κατοίκους. Το νησί Γκουάμ βρίσκεται πλέον στην 94η θέση με τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές με την αξία των εξαγωγών μάλιστα να ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ. Στις τρεις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν πλέον το 2018 η Κένυα, η Σενεγάλη και η Μαυριτανία. Η προθήκη νέων χωρών επιβεβαιώνει τις προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν σε νέες αγορές, με σύμμαχο την καινοτομία και την ποιότητα των προϊόντων τους. Εκτός όμως από τις νέες αγορές υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις, με πολλές χώρες να αυξάνουν σημαντικές τις εισαγωγές που κάνουν από την χώρα μας.

Έτσι πλέον στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Ισπανία και η Αίγυπτος, παίρνοντας τη θέση της Γαλλίας και της Ρουμανία ενώ στην πρώτη τριάδα με τις πιο σημαντικές χώρες στις οποίες εξάγονται ελληνικά προϊόντα παραμένουν η Ιταλία, η Τουρκία και η Γερμανία. Σημαντιλή άνοδο των εξαγωγών καταγράφονται στην Σλοβενία η οποία ανέβηκε στην σχετική λίστα κατά 10 θέσεις, φτάνοντας στην 20η θέση ενώ η Τυνησία και η Λιβερία, αναβαθμίστηκε κατά 11 θέσεις, η Ινδία κατά 6 θέσεις και οι Φιλιππίνες κατά 18 θέσεις με την ασιατική χώρα να βρίσκεται πλέον στην 61η θέση. Συνολικά η αξία των ελληνικών εξαγωγών στις 100 πιο δημοφιλείς χώρες ανέρχεται σε 32,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 95% της αξίας των εξαγωγών γίνεται στις 100 σημαντικότερες αγορές.