Η Ρούμελη σίγουρα φημίζεται για τα ψητά αρνιά, τα σουβλιστά, για τις πίτες της, όμως στην περιοχή του Μόρνου εκτρέφονται μοσχαράκια της αυτόχθονης φυλής «βραχυκερατικής» που η νοστιμιά τους φημίζεται.
Ο Μόρνος είναι κοντά στην ναυτική πολιτειούλα του Γαλαξιδιού της καρδιάς μου και κάθε φορά που πηγαίνω, η ξενοδόχος και χαρισματική μαγείρισσα Χρυσούλα Παπαλέξη, μου ετοιμάζει μεταξύ άλλων και γιουβετσάκι που ξεχειλίζει από νοστιμιά.
Εσείς θα το κάνετε με μοσχαράκι γάλακτος. Το γιουβέτσι από παλιά ήταν το γιορτινό και αργότερα το κυριακάτικο φαγητό των πόλεων …
Γεύση μιας άλλης εποχής … που όμως τελευταία επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική γαστρονομική σκηνή.
Η Χρυσούλα μας δίνει την συνταγή και εμείς φωτογραφίζουμε το πιάτο στο μώλο του Γαλαξιδιού …
Γιουβέτσι ρουμελιώτικο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, Ξενοδοχείο Ganimede, Γαλαξίδι
Υλικά
1 κρέας μοσχάρι από αυτόχθονη φυλή ελευθέρας βοσκής από το Λιδωρίκι
Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο
500 γρ. ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
Μισό ποτήρι νερού χυμό ντομάτας Pummaro
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
7 ποτήρια ζεστό νερό
Για το πασπάλισμα
150 γρ. ντόπια μυζήθρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε το κρέας. Το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το βάζουμε στη γάστρα Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το περιχύνουμε με τις ντομάτες .
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας με μισό ποτήρι νερό χλιαρό και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C να ψηθεί για 1 ½ ώρα.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι το κρέας να δούμε ότι έχει ψηθεί και στη συνέχεια ρίχνουμε τα 7 ποτήρια νερό, το κριθαράκι και 1 κ.γ κοφτή αλάτι.
Το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο κρέας και το ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Το δοκιμάζουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει βράσει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό και βράζουμε λίγο ακόμη .
Το σερβίρουμε ζεστό πασπαλισμένο με μυζήθρα τριμμένη .