Το πιο γευστικό και αρωματικό κέικ λεμονιού, αφού άλλωστε το Αίγιο φημίζεται για τα μυρωδάτα λεμόνια του.
Η Έφη είναι χαρισματική μαγείρισσα και όταν της ζήτησα να δοκιμάσω το κέικ της, μας το ετοίμασε άμεσα με όλη της την καρδιά.
Το ίδιο κέικ μπορείτε να φτιάξετε και με πορτοκάλι ή μανταρίνι.
Το γλάσο λεμονιού είναι πληθωρικό και του χαρίζει εορταστικό χρώμα… αυτό του χιονιού.
Γιορτινό Κέικ λεμονιού
Από την Έφη Αποστολοπούλου, βραβευμένη μαγείρισσα, εστιατόριο Μελτέμι, Διγελιώτικα Αιγίου
Υλικά για φόρμα 26 εκ.
300 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 3-4 λεμόνια, ακέρωτα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Χυμό από 2-3 λεμόνια
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη.
Χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε και πάλι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι δυνατά.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Ρίχνουμε τη ζύμη και με την μαρίζ φινίρουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν έγινε το κέικ βυθίζοντας στη μέση ένα μαχαιράκι, αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα.
Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
Παράλληλα σε μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη πάστα.
Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο λεμονιού και διακοσμούμε με φέτες λεμονιού καραμελωμένες.
Μικρά μυστικά
Τα αυγά πάντα τα σπάμε σε ξεχωριστό μπολ για να μην πέσει τσόφλι στη ζύμη.
Η μαργαρίνη θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσο ψήνουμε το κέικ δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.