Γιώργος Φραγγίδης: Καταδικασμένος να αποτύχει ο ανεδαφικός και κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Φραγγίδης τοποθετήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023.

Ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά της συγκυρίας μέσα στην οποία έρχεται ο Προϋπολογισμός του 2023 και είναι η γεωπολιτική αστάθεια, η ενεργειακή κρίση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και η απειλή ύφεσης στην Ευρώπη. Η πανδημία δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, ενώ επιπλέον στην Ελλάδα έχουμε μια εκλογική χρονιά. Όλα αυτά καθιστούν αβέβαιες τις όποιες μακροοικονομικές προβλέψεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, παρουσιάζει και φέτος ένα νέο success story, με ευημερούντες αριθμούς. Ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας και της ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Παρουσιάζει πλεονάσματα από φόρους και μείωση δαπανών που θα στήριζαν την κοινωνία. Η ανάπτυξη στηρίζεται στην κατανάλωση και το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου αποκαλύπτει τα σαθρά της θεμέλια. Οι επενδύσεις αφορούν περισσότερο εξαγορές έτοιμων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους και όχι δημιουργία νέων.

Κυρίως, δεν φροντίζει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, συνεχίζει την αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων με υψηλούς έμμεσους φόρους, για να μπορεί να ασκεί την οριζόντια επιδοματική της πολιτική, που δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, παραβλέπει τη βραδυφλεγή βόμβα του δημογραφικού.

Για την Υγεία, προβλέπει σημαντική μείωση στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας λόγω αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η οποία όμως είναι ακόμα σε εξέλιξη. Από το 2019 μέχρι το 2022 είχαμε μείωση του συνολικού τακτικού προσωπικού στην Yγεία κατά 6,3% (από 82.831 σε 77.618 εργαζόμενους), μέσα στη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, που είναι ενδεικτική των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη περιπαικτική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και η ενθάρρυνση της ιδιώτευσής τους. Η ΝΔ επιλέγει την αποδυνάμωση του συστήματος, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Η Ελλάδα εξάλλου έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία, ενώ παρουσιάζει και χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του.

Στη συνέχεια ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, με στόχο ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, το Κιλκίς, είπε ότι χρειάζεται να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, να δοθούν κίνητρα για να μείνουν οι νέοι και να εργαστούν στον τόπο τους, να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο Κιλκίς, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις από το 2019, παραμένει χωρίς ΜΕΘ.

Επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής από τις αυξημένες τιμές αγροεφοδίων, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου αλλά και την έλλειψη των εργατών γης. Πολλές καλλιέργειες εγκαταλείπονται, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν. Ολόκληρες εκτάσεις γης δεσμεύονται από ξένες εταιρείες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ενεργειακές κοινότητες, να δοθεί η δυνατότητα για φωτοβολταϊκά σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Τέλος, ο κ. Φραγγίδης ζήτησε να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις των παραγωγών από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Ιουνίου 2022 στον Δήμο Παιονίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας μέσα στην οποία έρχεται ο 4ος και τελευταίος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η γεωπολιτική αστάθεια και η ενεργειακή κρίση -που η Ευρώπη δεν τολμά να αντιμετωπίσει συλλογικά-, ο αυξανόμενος πληθωρισμός -τον οποίο η κυβέρνηση υποτίμησε στον περσινό σχεδιασμό της-, η αύξηση των επιτοκίων και η απειλή ύφεσης στην Ευρώπη.

Φυσικά, η πανδημία ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, ενώ στην Ελλάδα έχουμε επιπλέον μια εκλογική χρονιά.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αβέβαιες τις όποιες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό, που δεν διαφέρει από τους προηγούμενους. Εμφανίζει ένα νέο success story, με ευημερούντες αριθμούς.

Δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ούτε τα διαρθρωτικά ζητήματα της οικονομίας και της ανάγκης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Παρουσιάζει πλεονάσματα από φόρους και μείωση δαπανών που θα στήριζαν την κοινωνία.

Η ανάπτυξη στηρίζεται στην κατανάλωση και το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου αποκαλύπτει τα σαθρά της θεμέλια.

Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως εξαγορές έτοιμων ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους και όχι δημιουργία νέων.

Κυρίως, δεν φροντίζει για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, συνεχίζει την αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων με υψηλούς έμμεσους φόρους, για να μπορεί να ασκεί την οριζόντια επιδοματική της πολιτική, που δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Παραβλέπει τη βραδυφλεγή βόμβα του δημογραφικού, που τροφοδοτείται από το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης.

Για την Υγεία, ο Προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει σημαντική μείωση στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας κατά 414 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή προβλέπει 5,202 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 5,616 δισ. το 2022. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία όμως δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ παραλαμβάνει τακτικό προσωπικό (εκτός ΝΠΙΔ) του Υπουργείο Υγείας 79.177 και των ΝΠΙΔ 3.654 εργαζόμενους.

Τρία χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2022, ο αριθμός του τακτικού προσωπικού (εκτός ΝΠΙΔ) ήταν 73.676 (μείωση περίπου 7%) και των ΝΠΙΔ 3.942 εργαζόμενοι (αύξηση περίπου 7%).

Η συνολική μείωση του συνολικού τακτικού προσωπικού κατά 5.213 άτομα ή 6,3% μέσα στη μεγαλύτερη πανδημία στην ιστορία των τελευταίων 100 ετών, είναι απολύτως ενδεικτική των πολιτικών επιλογών της για τη Δημόσια Υγεία.

Επέλεξε να μην ανασχέσει τη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ και της ΠΦΥ και απέφυγε να τηρήσει ακόμα και τον κανόνα της 1 πρόσληψης / 1 αποχώρησης στο χώρο της υγείας.

Σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλες στρατηγικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα η περιπαικτική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και η ενθάρρυνση της ιδιώτευσής τους, καταδεικνύει την στρατηγική επιλογή για πλήρη αποδυνάμωση του συστήματος και απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Αυτό ήδη αποτυπώνεται, αφού η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία ξεπερνώντας κατά πολύ πλέον χώρες με τις οποίες τα προηγούμενα έτη συναγωνιζόταν για τη θλιβερή αυτή πρωτιά.

Όπως φαίνεται από το τελευταίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για την ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ 2021, οι δαπάνες για υγεία αφορούν στο 8,1% της κατανομής των νοικοκυριών, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Εξάλλου, η κυβέρνηση επέλεξε να διαθέσει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Υγεία όταν η γειτονική Ιταλία διαθέτει 10%, ενώ παρουσιάζει και χαμηλές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του.

Το κόμμα μας και ο Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, με στόχο την εξασφάλιση ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς και καλών συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους. Οι προτάσεις συνοπτικά είναι:

  • Δημόσια Υγεία με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
  • Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία
  • Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ
  • Δημιουργία Σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός Νοσηλευτικών ιδρυμάτων
  • Ενίσχυση της Υγείας στα Νησιά.
  • Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Κοινή συνισταμένη των προτάσεών μας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ, για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες. Αυτό περνάει πρώτα μέσα από τη χαρτογράφηση των υγειονομικών αναγκών και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού συστήματος υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ελληνική επαρχία χρειάζεται στήριξη. Ο προϋπολογισμός οφείλει να ευνοεί την αποκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ελαχιστοποίηση των ανισοτήτων ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Δώστε κίνητρα, ώστε οι νέοι να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους. Οργανώστε τα περιφερειακά νοσοκομεία, ώστε οι πολίτες της επαρχίας όλων των ηλικιών να αισθάνονται ασφαλείς.

Για άλλη μια χρονιά επισημαίνω, ότι το νοσοκομείο της περιφέρειάς μου, του Κιλκίς, είναι το μοναδικό στην 4η ΥΠΕ που δεν διαθέτει ΜΕΘ. Το ζητάμε από το 2019 και ακόμα δεν έχει γίνει πράξη, παρά τις υποσχέσεις σας.

Ο κατ’εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικός πληθυσμός του νομού Κιλκίς παλεύει με το υψηλό κόστος των παραγωγής, των πρώτων υλών (λιπασμάτων, ζωοτροφών, κλπ), του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου. Πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, οι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν. Χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης, να δοθούν κίνητρα και να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πρόσληψής τους.

Μεγάλες εκτάσεις γης δεσμεύονται από ξένες εταιρείες (μέσω αγοράς ή ενοικίασης) για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Χρειάζεται έλεγχος. Επίσης, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν ενεργειακές κοινότητες, να δοθεί η δυνατότητα για φωτοβολταϊκά σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Τέλος, ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των παραγωγών από τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 23ης Ιουνίου 2022 στον Δήμο Παιονίας, θέμα για το οποίο έκανα σχετική επίκαιρη ερώτηση και ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Κρατικής Αρωγής, πλέον του ΕΛΓΑ. Ελάχιστα έχουν δοθεί στους παραγωγούς μέχρι τώρα και όχι για όλα τα είδη παραγωγής.

Προηγούμενο άρθροΝάουσα: Πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών για την περίοδο των εορτών
Επόμενο άρθροΖωντανή μετάδοση αγώνα Α ΕΠΣ Πιερίας: Αναγέννηση Κολινδρού – ΠΑΕ Ποντίων Κατερίνης 2012