GIC, η JP Morgan, Microsoft, Amazon,VW, Google, Digital Realty ψήφισαν ήδη – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η ποιότητα των επενδύσεων που έγιναν και γίνονταν τα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι εξαιρετικά χαμηλή κι αφορά κυρίως επενδύσεις hedge funds  στο real estate.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Αυτή είναι μια μικρόψυχη τοποθέτηση αφού βλέπει μια πολύ μικρή γωνίτσα της μεγάλης εικόνας. Δηλαδή από μια μεγάλη εικόνα γεμάτη γεγονότα κι επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας απομονώνει μια γωνίτσα κάτω κάτω και αναπτύσσει μια θεωρία που δεν αποτυπώνει την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι όντως συμβαίνει αύξηση επενδύσεων στο real estate, από Έλληνες και ξένους. Σε μια χώρα που το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25% και για δέκα χρόνια η Ελλάδα έχανε συστηματικά βαθμίδες αξιολόγησης, η υποβάθμιση σε επίπεδο ομολόγων και στις τιμές της γης και των ακινήτων, ήταν ευνόητη. Μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά στοιχεία δεν το αντιλαμβάνεται.

Από την άλλη πλευρά, τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη και πολύ δουλειά των Ελλήνων, έχουν φέρει την Ελλάδα λίγο μόνο καιρό πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας .  Το παραγνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας κι όλη η αντιπολίτευση.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει επενδύσεις που σε περιόδους … σοσιαλκομμουνισμού δεν είναι εφικτές.  Οι λόγοι είναι προφανείς,  με κυριότερο την έλλειψη εμπιστοσύνης σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Μα δεν είναι μόνο αυτό.

Ήδη στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί –λόγω της εμπιστοσύνης που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη- υψηλότατες επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Εκείνες που δημιουργούν προϋποθέσεις απασχόλησης και καριέρας στους νέους! Κολοσσοί που επέλεξαν Ελλάδα, με τη βεβαιότητα ότι δεν θα γυρίσει στον λαϊκισμό, στο κρατισμό και  στις ιδεοληψίες. Εξ ου κι η Ελλάδα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν στην πρώτη θέση παγκοσμίως στον δείκτη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος!

Να τα πούμε με διευθύνσεις κι ονόματα για να τα μάθουν και στην Κουμουνδούρου;

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μόνο το 2022 επενδύθηκαν 7,2 δις ευρώ από εταιρείες που επένδυσαν στην Ελλάδα. Ρεκόρ επενδύσεων!

Να πούμε και από ποιους;

Το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC, η JP Morgan, η Microsoft, η Amazon, η VW,  η Google, η Digital Realty, η Cisco, η Pfizer, η Intel, η, η Macquarie. Και πολλές άλλες μικρότερες.

Προσέξτε: Αυτές οι επενδύσεις δεν έγιναν με τραπεζικό δανεισμό από ελληνικές τράπεζες, αλλά κυρίως με ίδια κεφάλαια ή δανεισμό από τράπεζες των χωρών που εδρεύουν.  Ήρθαν επειδή είδαν ότι η Ελλάδα αλλάζει και γίνεται φιλική στις επενδύσεις και στην ουσιαστική/πραγματική ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας και γενικά η αντιπολίτευση γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια Ελλάδα δεν θα μπορούν να έχουν πολιτική προοπτική και θέση. Η ανεπάρκειά της είναι χαρακτηριστική. Γνωρίζουν ότι μόλις η Ελλάδα λάβει την επενδυτική βαθμίδα, οι επενδύσεις θα εκτοξευτούν και δη από μεγάλους θεσμικούς «παίκτες» που δεν θα έχουν πλέον αναστολές.

Τα δεδομένα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Τι θέλουμε; Πισωγυρίσματα που πληρώσαμε ακριβά ή ν’ αφήσουμε πίσω τη μιζέρια και την κακομοιριά που εκφράζει η αντιπολίτευση; Τι θέλουμε; Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Πιερρακάκη ή Φίλη; Οικονόμου ή Αντώναρο; Σταϊκούρα ή Τσακαλώτο; Τασούλα ή Βούτση;  Παναγιωτόπουλο ή Καμμένο; Θεοδωρικάκο ή Τόσκα; Επενδύσεις σαν αυτές των Microsoft,  Amazon,  VW,  Google ή τη… διαστημική υπηρεσία του Νίκου Παππά;

Οι απαντήσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ, ειδικά απ’ όσους δοκιμάστηκαν από το 2015 μέχρι το 2019 και κατανοούν στοιχειωδώς  Οικονομικά….

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 18 Απριλίου 2023
Επόμενο άρθροΕκτός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της ευρωομάδας του τίθεται ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.