Για τα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Βέροιας

Τα χρόνια προβλήματα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του Δήμου μας ανέδειξε για μια ακόμα φορά η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας με ερώτησή της προς τη Δημοτική Αρχή στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής στις 26/2/2024.

Συγκεκριμένα η ερώτηση αφορούσε τα προβλήματα:

 1. Του 6ου Νηπιαγωγείου Βέροιας με τη ντροπιαστική από κάθε άποψη εικόνα των κοντέινερ που στεγάζουν νήπια στο κέντρο της πόλης για μια ακόμα χρονιά.
 2. Του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας με τη φοίτηση 22 νηπίων σε μια μικρή και χωρίς επαρκή αερισμό αίθουσα.
 3. Των κατακερματισμένων σχολικών μονάδων του 10ου Νηπιαγωγείου Βέροιας και του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας, οι οποίες πέραν του κατακερματισμού τους σε διάσπαρτα κτήρια, στεγάζουν νήπια σε ημιυπόγειες αίθουσες (12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας) και σε ισόγεια πολυκατοικιών (10ο Νηπιαγωγείο Βέροιας).
 4. Του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Βέροιας, τα οποία συστεγάζονται σε ένα κτήριο, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και των δύο σχολικών μονάδων.
 5. Των μαθητών από το διδακτήριο της Άμμου που έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στεγάστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας σε μια ακατάλληλη κατά δήλωση και του ίδιου του κ. Δημάρχου ημιυπόγεια αίθουσα.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη στις απαντήσεις της προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποβαθμίσει τη σημαντικότητα των προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

 • Λέξη δεν είπαν για τη φοίτηση νηπίων για μια ακόμα χρονιά σε κοντέινερ.
 • Λέξη δεν είπαν για το στοίβαγμα νηπίων σε παιδαγωγικά ακατάλληλες αίθουσες.
 • Δικαιολόγησαν τη στέγαση νηπίων σε παραρτήματα και ισόγεια πολυκατοικιών.
 • Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και δε δόθηκε καμία δέσμευση για το στεγαστικό πρόβλημα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας και Ειδικό Νηπιαγωγείο Βέροιας.
 • Δηλώθηκε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να επανέλθουν οι μαθητές από την Άμμο στην προγενέστερη κατάσταση. Τονίζουμε όμως πως η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής στερείται περιεχομένου αφού δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της, γιατί ο Δήμος Βέροιας είναι αρμόδιος για τα σχολικά κτήρια και αναρμόδιος για τις υποβαθμίσεις-συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, τις οποίες τις αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας διεκδικεί λύση και στο πρόβλημα της στέγασης των παιδιών από την Άμμο με σύγχρονο και ασφαλές διδακτήριο.

Από τις απαντήσεις επιβεβαιώθηκε η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας πως η Δημοτική Αρχή του κ. Βοργιαζίδη δεν ιεραρχεί στις προτεραιότητες τη σχολική στέγη, την ανάγκη να φοιτούν σήμερα όλα τα παιδιά σε σύγχρονα και ασφαλή διδακτήρια. Για αυτό άλλωστε στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 που ψήφισαν μαζί η παράταξη του κ. Βοργιαζίδη και η παράταξη του κ. Παλουκίδη δεν υπάρχει καμία μέριμνα, δε διατίθεται ούτε ένα ευρώ για κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων και νέων σχολικών αιθουσών, δεν αντιμετωπίζεται κανένα από τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας:

 • Τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) αλλά και των δημοτικών αρχών, που δεν ιεραρχούν τη χρηματοδότηση, την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων αλλά ούτε και την ανακαίνιση των παλαιοτέρων, με αποτέλεσμα η κατάσταση της σχολικής στέγης στον Δήμο Βέροιας να απέχει πολύ από αυτή που ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, από αυτή που αξίζουν τα παιδιά μας.
 • Επεσήμανε πως τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής και όλων των κυβερνήσεων είναι:
 1. Μαθητές να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες.
 2. Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στις σχολικές μονάδες σε κλειστά γυμναστήρια, σε εργαστήρια, σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, θεατρικές σκηνές κ.λπ.
 3. Να ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ για να ενοικιάζονται αίθουσες σε ισόγεια πολυκατοικιών και σε ημιυπόγεια, αίθουσες που μπορεί νομικά και τυπικά να μη θεωρούνται ακατάλληλες αλλά είναι ακατάλληλες με παιδαγωγικούς όρους, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που ταιριάζουν κι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας.
 4. Να υπάρχουν κατακερματισμένες σχολικές μονάδες σε διάσπαρτα κτήρια, όπως για παράδειγμα το 10ο και 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας.
 • Επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για την προθυμία της να παραχωρήσει στη Μητρόπολη το κτήριο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, το οποίο μπορεί μεν να είναι παλιό αλλά είναι πλήρως λειτουργικό και να το αντικαταστήσει με ένα ερείπιο (πρώην 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας – Κτήριο Τσαλέρα), το οποίο για να γίνει σχολείο θα χρειαστούν πολλές χιλιάδες ευρώ.
 • Τόνισε πως η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τη σχολική στέγη και τον αγώνα για σύγχρονα κι ασφαλή κτήρια που αξίζουν τα παιδιά μας στον 21ο αιώνα που ζούμε.

Καλούμε τα συλλογικά όργανα γονιών και εκπαιδευτικών και τον λαό του Δήμου μας να εντείνουν τις προσπάθειες, να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, για όλα αυτά που αξίζουν και δικαιούνται όλα τα παιδιά μας. Σε αυτό τον αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας, ο συνδυασμός του ΚΚΕ, θα βρίσκεται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο«Πράσινοι-Οικολογία»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται περισσότερη δημοκρατία και Πράσινα Στρατηγικά Σχέδια.
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”