Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά για “ένα νέο δρόμο” με “μια νέα ομάδα” στο δεύτερο μέρος της θητείας του

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η επόμενη φάση της προεδρίας του θα στελεχωθεί από μια νέα κυβερνητική ομάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για το μέλλον του πρωθυπουργού του.

Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδες της περιφέρειας ότι μια από τις μεταρρυθμίσεις που θα ήθελε να προωθήσει στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να χαράξει “ένα νέο δρόμο” με “μια νέα ομάδα”, επιβεβαιώνοντας εμμέσως έναν ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

“Θα πρέπει να κάνω επιλογές για να ηγηθώ σε αυτό το νέο δρόμο. Είναι οι νέοι στόχοι της ανεξαρτησίας, της ανοικοδόμησης, της συμφιλίωσης και των νέων μεθόδων που θα εφαρμοστούν. Πίσω θα υπάρχει μια νέα ομάδα”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για το αν θα διατηρηθεί επικεφαλής αυτής της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, που είναι στη θέση αυτή από την εκλογή του το 2017.

“Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, κάνει μαζί με τις διαδοχικές κυβερνήσεις ένα αξιοσημείωτο έργο και πραγματοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις, σημαντικές, ιστορικές, σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες”, υπογράμμισε.

Το 57% των Γάλλων επιθυμεί να παραμείνει ο Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe Berger Levrault που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Καλώντας τους Γάλλους να προετοιμαστούν για μια “πολύ σκληρή” οικονομική επάνοδο, ο Μακρόν διευκρίνισε ποιές θα είναι οι προτεραιότητες του δεύτερου μέρους της θητείας του που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022.

“Η ανάκαμψη της οικονομίας, η συνέχιση της επανίδρυσης της κοινωνικής μας ασφάλισης και του περιβάλλοντος, η αποκατάσταση μιας δίκαιης δημοκρατικής τάξης, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας “, θα είναι στον οδικό χάρτη της επόμενης κυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ ΕΥΔΑΠ και το νέο παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΠερί του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις – Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής