Γαλλία-Εκλογές: Συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι σαρωτική νίκη για τον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μίας από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της 5ης Δημοκρατίας κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, χωρίς να επιτύχει την σαρωτική νίκη που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις και με αποχή που φθάνει σε επίπεδο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, η Republique en Marche (REM) και το κεντρώο Modem εξασφαλίζουν περί τις 360 έδρες, πολύ περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, αλλά λιγότερες από τις 400 έδρες που προέβλεπαν πολλές δημοσκοπήσεις.

Το Modem  του Φρανσουά Μπαϊρού καταλαμβάνει μόνο του 40 έδρες και σχηματίζει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Καμία αντίδραση δεν ήλθε ωστόσο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει τα μέλη της κυβέρνησης για την εκλογική βραδιά.

Η ψηφοφορία σημαδεύεται από ένα νέο ρεκόρ: η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 56%, ποσοστό που τοποθετεί την ψηφοφορία μεταξύ εκείνων των αναμετρήσεων που κατά παράδοσιν κινητοποιούν λιγότερο τους ψηφοφόρους, όπως οι ευρωεκλογές ή οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές.

Το κόμμα Les Republicains και οι σύμμαχοί τους UDI καταλαμβάνουν 126 έως 131 έδρες, περισσότερες από τις προβλεπόμενες από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.Ο επικεφαλής του κόμματος ωστόσο Φρανσουά Μπαρουέν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, «αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της δεξιάς».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του καταλαμβάνουν 45 έως 50 έδρες. Πολύ μακριά από τις 284 έδρες που διέθεταν στην απερχόμενη βουλή, αλλά σαφώς περισσότερες από τις έδρες που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και δεν έδιναν στο κόμμα την δυνατότητα  να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα (όριο 15 έδρες).

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη…ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, πριν ανακοινώσει  την παραίτησή του.

Η Ανυπόκτακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν εξασφαλίζει περί τις 15 έδρες και ο εκλογικός του σύμμαχος το Κομμουνιστικό Κόμμα 11, σε μία καλύτερη από την προβλεπόμενη επίδοση. Ο Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη στην Μασσαλία ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το Εθνικό Μέτωπο θα καταλάβει μέχρι 8 έδρες και η πρόεδρός του θα κάνει την είσοδό της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως και ο σύντροφός της Λουί Αλιό. Αν και τετραπλασιάζει την δύναμή του στην γαλλική βουλή, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατορθώνει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Αρκετοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν: οι Μαριζόλ Τουρέν,  Ζαν-Ζακ Ουρβοάς,  Ναντζά Βαλό-Μπελκασέμ και  Μιριάμ αλ Κομρί.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά το REM δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού στην περιφέρεια της Εσόν, ανακοίνωσε την νίκη του με το 50,3% των ψήφων.  Η αντίπαλός του Φαριντά Αμρανί διεκδικεί επίσης την νίκη και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Οπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει αύριο ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.

Οι έξι υπουργοί της κυβέρνησης Φιλίπ που ήσαν υποψήφιοι  εξελέγησαν: ο Κριστόφ Καστανέρ, ο Ρισάρ Φεράν, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Μπρουνό Λεμέρ, η Ανίκ Ζιραρντέν, ο Μουνίρ Μαχζουμπί και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ