Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η λέξη «βιολογικό» δεν σήμαινε τίποτα για τους περισσότερους Έλληνες. Το φαγητό ήταν φαγητό και οι ελιές ήταν ελιές.
Σίγουρα, υπήρχαν διαφορετικά είδη ελιών – με τις Καλαμών να είναι οι πιο δημοφιλείς – αλλά οι “βιολογικές ελιές” ήταν δύο λέξεις που ποτέ δεν βρίσκονταν στην ίδια πρόταση.
Όχι στην περίπτωση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, ενός Σπαρτιάτη που πίστευε ότι ηπατρίδα του ήταν ιδανική για την παραγωγή εξαιρετικών ελιών και βιολογικού ελαιολάδου, λόγω του εδάφους και του κλίματος. Και έχει αφιερωθεί σε αυτό τα τελευταία 30 χρόνια, με την επωνυμία «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».
«Όταν ξεκινήσαμε το 1992, μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, επειδή η βιολογική γεωργία ήταν εντελώς άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε την περιοχή μας, τη Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες (κλίμα, έδαφος, μηδενική περιβαλλοντική ρύπανση) είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιών, οι οποίες καλλιεργούνται σε αυτήν την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια », λέει στο Greek Reporter.
Σήμερα, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, delicatessen και καταστήματα βιολογικών προϊόντων διαθέτουν όλα βιολογικά προϊόντα. Ο Γ. Σακελλαρόπουλος εξηγεί στο Greek Reporter γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλλιεργούμε αλλά και να καταναλώνουμε βιολογικά.
«Η βιολογική γεωργία είναι μια εντελώς φυσική πρακτική γεωργίας, αλλά και μια φιλοσοφία συνεργασίας με τη φύση», αναφέρει. «Περιλαμβάνει πληθώρα πλεονεκτημάτων, σε σύγκριση με πολλές μη βιώσιμες πρακτικές. Δεν χρησιμοποιούμε τοξικές χημικές ουσίες για την αύξηση της παραγωγής, προστατεύοντας έτσι τους ανθρώπους από περιττές βλάβες, καθώς και τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στη φύση, προωθώντας τη βιοποικιλότητα. »
«Ταυτόχρονα, η βιολογική γεωργία είναι ένα μέσο μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της ρύπανσης των υδάτων, καθώς και των βλαβών που έχουν σημειωθεί με την πάροδο των χρόνων στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών ειδών που συνυπάρχουν με κάθε καλλιέργεια», λέει ο Γ. Σακελλαρόπουλος.
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων δεν είναι τόσο συνηθισμένη στην Ελλάδα. Όχι μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής λαμβάνει αρκετά υπόψη του το κόστος, κάτι που τον δυσκολεύει να εμβαθύνει πλήρως στον χώρο των βιολογικών τροφίμων. Γι ‘αυτό οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικών προϊόντων έχουν στραφεί στις πιο ευημερούσες διεθνείς αγορές.
Και σε αυτές τις αγορές τα εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντα της εταιρείας έχουν κερδίσει συνολικά 203 διεθνή βραβεία (!).
«Είμαστε μια εταιρεία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, που επενδύει σε μια εξωτερική προσέγγιση», εξηγεί ο παραγωγός. «Μέσα από τα βραβεία και την καινοτομία μας, καταφέραμε να αυξήσουμε σταθερά το πελατολόγιό μας.
«Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 16 χώρες παγκοσμίως, όπου διαθέτουμε το 90% της παραγωγής μας. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τις Η.Π.Α., την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία. “
«Αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα ήταν το πρώτο μας βραβείο για τις ελιές «Τέλιες» που τους απονεμήθηκαν δύο χρυσά αστέρια στα βραβεία Great Taste Awards του Λονδίνου 2012 – τα λεγόμενα ‘Όσκαρ της Γεύσης’- μεταξύ 10.000 ποιοτικών τροφίμων από όλο τον κόσμο», λέει ο Σακελλαρόπουλος με υπερηφάνεια.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο εδώ.
Προέλευση: https://www.bioarmonia.gr/