ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Ας προσπαθήσουμε όλοι να φτιάχνουμε στο σπίτι το ψωμί της οικογένειας. Στην αρχή μπορεί να μας φανεί λίγο «μπελαλίδικο», αλλά μπορούμε να βάλουμε στο «παιχνίδι» και τα παιδιά μας.
Με το ζύμωμα στο σπίτι θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο των υλικών, χωρίς βελτιωτικά γεύσης και διογκωτικά. Μπορεί το ψωμί μας να υστερεί λίγο στην εμφάνιση από αυτά του εμπορίου, αλλά θα έχει την δική μας υπογραφή.
Μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους της αρεσκείας μας οπότε θα έχει την έκφραση πολύσπορου ή ακόμα να προσθέσουμε καρύδια, δαμάσκηνα ψιλοκομμένα.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. προζύμι
1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
5 – 6 κ.σ. ελαιόλαδο
4 – 5 ποτήρια χλιαρό νερό
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Από το βράδυ ετοιμάζουμε το προζύμι με ένα ποτήρι νερό, ένα ποτήρι αλεύρι μαλακό και με ένα ανακατεύοντάς το δυνατό κάνουμε ένα πηκτό χυλό.
Την επόμενη μέρα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το νερό, το προζύμι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού.
Αμέσως μετά πλάθουμε στενόμακρες φραντζόλες, τις αλευρώνουμε για να μην κολλούν μεταξύ τους.
Σε ένα ζεστό μέρος απλώνουμε ένα καθαρό ύφασμα δημιουργώντας πτυχώσεις για να μην κολλούν οι φραντζόλες μεταξύ τους.
Καλύπτουμε με κουβέρτες και αφήνουμε το ψωμί μας να φουσκώσει τουλάχιστον 3 ώρες.
Ανάβουμε φωτιά με ξύλα που βάζουμε στον ξυλόφουρνο μέχρι να «ασπρίσει».
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα. Αν το βάλουμε σε ηλεκτρικό φούρνο ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα ίσως και παραπάνω.