Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Προβολή ντοκιμαντέρ «Η μπάντα»

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυορουπόλεως «Ο Κυριακίδης» στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,

διοργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα ΕΡΙΑ, στην οποία θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα» και θα παρουσιαστεί το βιβλίο του σκηνοθέτη «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά». Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αρωγή  του Δήμου Ηρωικής Πόλεως Νάουσας και με την υλικοτεχνική στήριξη του Κινηματογράφου Νάουσας.

Το ντοκιμαντέρ “Η Μπάντα” βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα. Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και 3 Τούρκους.  Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος, ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική… Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών. Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.

Το βιβλίο «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά» είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας.  Πρόκειται για συνεντεύξεις που πήρα στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

Η Μπάντα

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: Δωρεά Κινητής Βιβλιοθήκης 2019
Επόμενο άρθροΤοπική αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση: το νέο πόνημα του Δημήτρη Κατσορίδα και μία σύντομη παρέμβαση για τον δήμο της Αλεξάνδρειας