Οι εξαγωγές στηρίζουν την οικονομία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Μετά από 8 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι εξαγωγές τροφίμων, αποτελούν όαση για την ελληνική οικονομία. Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, παρόλες τις αντιξοότητες και την αστάθεια που κυριαρχεί στον πολιτικό και οικονομικό στίβο, εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή με θεμελιώδη ρόλο στην οικονομία της χώρας μας.

dimitris christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Με τη δραστηριοποίηση εκτός συνόρων να αποτελεί δυνατό χαρτί στη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών,  είναι η πρώτη εξαγωγική δύναμη της χώρας (χωρίς πετρελαιοειδή), με αυξανόμενες τάσεις.

Ειδικότερα, αυξημένες κατά 4,2% εμφανίστηκαν οι εξαγωγές το Νοέμβριο, με τη συνολική αξία τους να διαμορφώνεται στα 2,21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Άνοδο 2,9%, όμως εμφάνισαν και οι εισαγωγές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,77 δισ. ευρώ, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φτάνει στα 1,55 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων πιστεύοντας ότι η εξωστρέφεια αποτελεί κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας στηρίζει μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις τον εξαγωγικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ευάγγελος Καλούσης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, είχε πει ότι: «Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και την ύφεση των τελευταίων ετών, συνεχίζει να προσφέρει ουσιαστικό έργο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων παράγει και εξάγει ποιοτικά, ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα για την ελληνική και διεθνή αγορά. Προϊόντα που ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητά τους και την ποιοτική τους υπεροχή, στηρίζουν την ελληνική αγροτική παραγωγή και προάγουν την ελληνική διατροφή.

Παραμένοντας πιστοί στους στόχους μας, στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, στηρίζουμε την εξωστρέφεια, αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες με σθένος, ζήλο και σκιαγραφούμε το μέλλον με αισιοδοξία και με δημιουργία.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε την Πλατφόρμα εξαγωγών για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων, η οποία σε συνεργασία με τα 61 Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων που λειτουργούν σε 46 Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας, σε πολλές χώρες του Πλανήτη, θα βοηθήσει την εξωστρέφεια και θα προωθήσει τα Ελληνικά προϊόντα διατροφής». Ας ελπίσουμε οι εξαγωγές να συνεχίσουν να καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις, για το καλό της ελληνικής οικονομίας.

Προηγούμενο άρθροΑπό τον Σάκη Πεπονή στην Όλγα Γεροβασίλη – Του Παναγιώτη Καρκατσούλη*
Επόμενο άρθροΧωρίς Σχολεία και αύριο Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ