Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κενή σελίδα, στην οποία θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν τη μελλοντική τους σχέση. Η συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου πρέπει να επικυρωθεί σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα ανοίξει και το δρόμο για μια δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων
Εμπορικές συζητήσεις από τον Μάρτιο του 2019
Η συζήτηση σχετικά με πιθανή μεταβατική περίοδο, όπως ζητήθηκε από τη βρετανό πρωθυπουργό Theresa May, θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, λέει ο Michel Barnier, (επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ, Βρετανίας, θα ξεκινήσει “λίγο αργότερα”, προσθέτει.
Οι εμπορικές συνομιλίες μπορούν μόνο να αρχίσουν επίσημα στις 29 Μαρτίου 2019 , όταν το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει τρίτη χώρα. Αυτή η μετάβαση θα είναι “σύντομη και πλαισιωμένη”, λέει ο Michel Barnier. Η Theresa May πρότεινε διετή θητεία. “Θα είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε αυτό, αλλά φυσικά έχουμε τις προϋποθέσεις μας”, λέει ο Donald Tusk, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συμφωνία τύπου CETA
Δεδομένων των «κόκκινων γραμμών» που έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, ο Michel Barnier αναφέρει ότι θα εργαστεί για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών παρόμοια με αυτή του Καναδά, (Ceta). Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα άλλαζε ριζικά τις σχέσεις μεταξύ του Λονδίνου και της ηπείρου , ενώ η Ceta απέχει πολύ από το να ωθηθεί όσο και η ένταξη της στην ΕΕ ή ακόμη και μια συμφωνία σύνδεσης μιας χώρας όπως η Νορβηγία , που παρατίθεται ως παράδειγμα από τον Michel Barnier.
Η Νορβηγία ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), γεγονός που οδηγεί στη συμμετοχή της στην κοινή αγορά, αλλά και σε ορισμένα προγράμματα της ΕΕ ή στον χώρο Σένγκεν.
“Χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει τη μελλοντική μας σχέση “, προειδοποιεί ο Donald Tusk. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία στενής εταιρικής σχέσης στο εμπόριο, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στον τομέα της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. “
Σε περίπτωση πλήρους αποτυχίας των διαπραγματεύσεων , η οποία φαίνεται απίθανη, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου θα διέπονται αποκλειστικά από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) .
“Τα επόμενα βήματα θα είναι προφανώς πολύ δύσκολα, έχει ήδη προειδοποιήσει τον Michel Barnier.
Ο καθένας δεν έχει ακόμη καταλάβει πλήρως ότι υπάρχουν σημεία που δεν θα είναι διαπραγματεύσιμα : η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς δεν θα είναι διαπραγματεύσιμη, οι τέσσερις ελευθερίες (δηλαδή η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, το κεφάλαιο, υπηρεσίες και άνθρωποι) δεν θα είναι διαπραγματεύσιμα, η αυτονομία στη λήψη αποφάσεων δεν θα είναι διαπραγματεύσιμη. “
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η ΕΕ είναι διαιρεμένη μεταξύ εκείνων που θέλουν να “πληρώσουν την υψηλή τιμή” στους Βρετανούς και εκείνους που πιστεύουν ότι η Brexit είναι μια αρκετά σκληρή διαδικασία από μόνη της. Η Γερμανία ανήκει στην πρώτη κατηγορία, όπως και η Γαλλία, η οποία παρ ‘όλα αυτά ξεχωρίζει για την επιθυμία της να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το Λονδίνο όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα.