Έτσι εξηγούνται όλα με τον Τόσκα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Δεν είμαι εξ εκείνων που εκτιμούν ως φυσιολογική τη μεταπήδηση στρατιωτικών στην πολιτική και στην άσκηση αυτής. Για πολλούς λόγους. Με κυριότερο το «άκαμπτο» των προσωπικοτήτων που διαμορφώθηκαν στο στράτευμα όταν η πολιτική απαιτεί ελιγμούς, δεύτερες, τρίτες και τέταρτες σκέψεις.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μου λένε πολλοί ότι αφού έχουν διοικήσει  τόσους στρατιώτες  και στρατιωτικές μονάδες στην καριέρα τους,  μπορούν να διοικήσουν και υπουργεία ή οργανισμούς.  Μα δεν είναι έτσι. Τους στρατιώτες τους διοικούν με τη δύναμη που τους παρέχουν οι γραπτοί και άγραφοι κανόνες του στρατού. Όπου ο στρατιώτης ή ο κατώτερος δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή ξεφτιλίσει τον ανώτερο. Δεν μπορεί να παραβλέψει διαταγή ακόμη κι αν είναι εξόχως παράλογη. Απλά τον κρίνει σε στενό κύκλο ή … από μέσα του….

Επιπλέον, έχοντας παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς σχεδόν όλη τη μεταπολίτευση, δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον στρατιωτικό που μεταπήδησε (αφού αποστρατεύτηκε βεβαίως) στην πολιτική και να πέτυχε. Να τον μνημονεύουμε βρε αδελφέ! Από πού να πιάσεις; Από τους  αείμνηστους  Χαραλαμπόπουλο,  Δροσογιάννη  και Χονδροκοκούκη ή τους  Αλέξανδρο Παπαδόγκωνα, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, τον Αποστολάκη  και πολλούς άλλους; Κύριοι οι περισσότεροι μα μέχρι εκεί.

Εκείνος όμως που ήταν ο πιο αποτυχημένος στην μεταπήδησή του από το στράτευμα στην πολιτική ήταν, αναμφισβήτητα ο Τόσκας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν ικανός αξιωματικός (συνάδελφοί του ορκίζονται περί του αντιθέτου) αλλά στην πολιτική όπου ακούμπησε τα έκανε θάλασσα. Από το Μάτι και την συμφορά μέχρι την γενικευμένη ανομία όσο ήταν υπουργός προστασίας του πολίτη.

Γιατί θυμήθηκα τον Τόσκα; Επειδή μας είχαν λείψει οι παροιμιώδεις ανοησίες του. Κι αφού  ο ίδιος εκτίμησε ότι είχαμε πάθει στέρηση, σκέφτηκε να επανορθώσει. Βγήκε και είπε ότι κατάργησε την ομάδα «Δέλτα» της Αστυνομίας επειδή ήταν οι….  κρατικοί μπαχαλάκηδες!

Τι είπε δηλαδή ο Τόσκας; Ότι στη διάρκεια της θητείας του συντάχθηκε με τους αναρχομπαχαλάκηδες! Ότι καταργώντας την ομάδα «Δέλτα» πήρε θέση, διάλεξε στρατόπεδο. Συντάχθηκε με τους Ρουβίκωνες και τους μπαχαλάκηδες που έκαιγαν μέρα παρά μέρα και κάθε Παρασκευή έπαιζαν πόλεμο με την Αστυνομία. Στην οποία… προϊστάμενος ήταν ο Τόσκας!!!

Ο Τόσκας ήταν ο χειρότερος υπουργός Προστασίας του Πολίτη που είχαμε ποτέ. Είναι ένα υπουργείο που απαιτεί άμεσες αποφάσεις κι ο κύριος αυτός δεν το είχε. Κι εκτός αυτού ήταν τόσο φαιδρός πολιτικά που φεύγοντας από το υπουργείο του μετά την τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, είχε πει …  «ψάχνω να βρω λάθη και δεν βρίσκω»!!! Δήλωση που θα έπρεπε να τον κάνει να τρυπώσει σ’ ένα λαγούμι εφ’ όρου ζωής. Αν είχε τσίπα…

Ο Τόσκας προκειμένου να γίνει υπουργός και ν’ απολαμβάνει αξιώματα και τιμές που είχε συνηθίσει ως αξιωματικός, δεν είχε το γνώθι σ’ αυτόν να σκεφτεί και να πει ότι άλλο ο στρατός άλλο η πολιτική. Από το γραφείο του Μπεγλίτη στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου έφτασε  να συνταχθεί με ένα κόμμα που μισούσε την Αστυνομία, έλεγε ότι θα καταργήσει τα ΜΑΤ και νόμιζε ότι ο αστυνομικός της γειτονιάς που περιπολούσε ήταν  ex officio βίαιος τύπος και καταπατητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Ο Τόσκας πράγματι διέλυσε την ομάδα «Δέλτα».  Την ομάδα που ήταν πάντα παρούσα στον αγώνα εναντίον των μπαχαλάκηδων. Δεν την διέλυσε όμως επειδή ήταν οι μπαχαλάκηδες του κράτους, όπως ανοήτως είπε προχθές. Τη διέλυσε επειδή το απαίτησε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως το απαιτούσε και από τον προκάτοχό του, τον Πανούση, που δεν το έπραξε και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης…

Φυσικά ό Τόσκας δεν έχει το νου για να κατανοήσει ότι ο αριστερομπαχαλάκης φτιάχνει μολότοφ, καίει, σπάει, καταστρέφει ενώ  ο αστυνομικός που εκείνος αποκαλεί … μπαχαλάκη του κράτους, απλώς κάνει τη δουλειά του.

Όμως είναι και κάτι ακόμη. Όταν ο Τόσκας καθιστά μπαχαλάκη τον αστυνομικό, τότε εννοεί ότι αυτός που του δίνει διαταγή είναι ο … αρχιμπάχαλος! Δηλαδή ο διοικητής του! Ή ο αρχηγός του. Τουτέστιν κατά Τόσκα, όλη η ΕΛΑΣ είναι μπάχαλοι…

Να πω κάτι τελευταίο: Αφού ο Τόσκας πίστευε ότι η ομάδα «Δέλτα» είναι μια ομάδα μπάχαλων, γιατί δεν έφτιαξε μια άλλη ομάδα μη μπάχαλων αστυνομικών για ν’ αντιμετωπίσει τους Αριστερομπάχαλους; Άρα ήταν ανίκανος. Με τις δε προχθεσινές δηλώσεις του ουσιαστικά μας είπε ότι ως υπουργός και μέλος της κυβέρνησης, είχε διαλέξει στρατόπεδο… Δίπλα στους αναρχομπάχαλους! Για τους οποίους έγιναν ακόμη και ταξί τα περιπολικά της Αστυνομίας….

Πώς το έλεγε ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν; … Δεν μας χ@ζεις ρε Νταλάρα…