Εσείς πως πίνετε τον καφέ σας; – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Εσείς πως πίνετε τον καφέ σας; Με φίλους, με το ταίρι σας, μόνος; Ζεστό, κρύο, βραστό, σουρωτό, με γάλα, με μέλι, με ζάχαρη, λάτε, εσπρέσο, φραπέ, ελληνικό, γαλλικό…Πως;

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Όπως και να τον πίνετε ο καφές έχει γίνει το απαραίτητο ρόφημα σε όλο τον κόσμο, είναι πρώτο σε πωλήσεις υγρό μετά tο νερό ανά την υφήλιο….

Όμως ποιος ξέρει να πίνει σωστά τον καφέ του;

Οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που πίνουν καφέ με τον σωστό τρόπο, σε κανονική κούπα το πρωί, ή κατά την διάρκεια της ημέρας πάντα σε  μικρές ποσότητες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «the time» του Λονδίνου, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγου πραγματοποίησαν μελέτη και διαπίστωσαν πως μία τεράστια κούπα καφέ το πρωί «ξυπνάει» καλύτερα τον εγκέφαλο απ΄ ό,τι το να πίνει κανείς λίγο καφέ (δυο-τρεις γουλιές) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όμως σε ότι είχε να κάνει με την απόδοση κατά την διάρκεια της ημέρας, όσοι εθελοντές έπιναν μια μικρή δόση καφέ, κάθε μία ώρα μέσα σε 42 ώρες που έμειναν άυπνοι, απέδωσαν πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι οι συνομήλικοί τους, οι οποίοι ήπιαν μια μεγάλη δόση καφέ

Το γονιδίωμα του φυτού του καφέ, ιδίως αυτού που χρησιμοποιείται στον «φραπέ», έχει μπει στο στόχαστρο της Διεθνής ομάδας επιστημόνων με σκοπό να το αποκωδικοποιήσει και να μάθει τα γενετικά μυστικά του.

Η Διεθνής ομάδα Επιστημόνων πιστεύει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να υπάρξουν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες απέναντι στις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή.

Στα σχέδιά τους είναι να βελτιωθεί με νέες μεθόδους η γεύση του καφέ, ελέγχουν την ποσότητα καφεΐνης που είναι η κατ’ εξοχήν δραστική ουσία του καφέ και η πιο ευρέως καταναλούμενη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο, χωρίς την χημική επεξεργασία που γίνεται σήμερα για να υπάρξει ντεκαφεϊνέ.

Για τους επιστήμονες η καφεΐνη εξελίχθηκε στο φυτό του καφέ όχι για να λειτουργεί ως διεγερτικό και να ξυπνάμε το πρωί αλλά για να προσελκύει ορισμένα έντομα-επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, ώστε να επισκέπτονται ξανά το φυτό, και να αποθαρρύνει με την τοξικότητά του φυτοφάγα έντομα και να μην τρώνε τα φύλλα του φυτού.

Ο καφές αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες γεωργικές καλλιέργειες παγκοσμίως, με συνολική καλλιεργούμενη έκταση παγκοσμίως να ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ πάνω από 8,7 εκατ. τόνοι παρήχθησαν το 2013, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ.

Προηγούμενο άρθροΤα νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα βλάπτουν τις μέλισσες (και άρα όλους μας), επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Μενταγιόν από ψαρονέφρι με μανιτάρια σε σάλτσα ροζέ – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)