Έρχεται η λυπητερή της ύφεσης – Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Επισπεύδεται η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο και όλου του 2020, κάτι που αποτελεί το βασικό δεδομένο για να εκτιμηθεί η πορεία της οικονομίας το 2021 αλλά και να εξεταστεί εάν το σενάριο του προϋπολογισμού μπορεί να προχωρήσει.

Χρήστος Παγώνης
Γράφει ο Χρήστος Παγώνης

Η πεποίθηση είναι ότι η βουτιά του ΑΕΠ είναι γύρω στο 10% και πάνω εκεί θα προσμετρηθεί το πόσο επηρεάζει το παρατεταμένο lockdown την οικονομία. Ήδη το λιανεμπόριο υπολειτουργεί από το Νοέμβριο ενώ ούτε λόγος για τουρισμό, πολιτισμό εστίαση και αθλητισμό. Ουσιαστικά ο «πάγος» που έχει επιβληθεί στην οικονομία ή πιο σωστά σε ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργεί ένα έντονα αρνητικό υπόστρωμα .

Κι όλα δείχνουν ότι πανελλαδικά πλέον η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε καραντίνα σχεδόν για όλο το Μάρτη ανατρέποντας πλήρως τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου άρα και συνολικά του έτους. Πλέον η στάθμιση που γίνεται παραπέμπει σε πρόσθετο κόστος τουλάχιστον 2 δις ευρώ αν αυτή η καραντίνα παραταθεί ως τις 23 μήνα και άρα με δεδομένο ότι έχουν χαθεί ήδη δυο μήνες η ύφεση το ρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά παραπάνω από τις σημερινές ανακοινώσεις.

Άλλωστε όπως είπε χτες  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο «Fin Forum 2021, Shaping the future of banking & finance» κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος στήριξης της κοινωνίας από τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισεκατομμυρίων, λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο αναγκαίο δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Όπως, υπογράμμισε ο ίδιος, η Ελλάδα διαθέτει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα και το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προβλέψεις και δικλείδες ασφαλείας, με διττό στόχο: πρώτον, να πιάσει τόπο η δημοσιονομική στήριξη και, δεύτερον, να μην υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν τη στήριξη του εμπορίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν τις κύριες δικλείδες ασφαλείας. Και όλα αυτά, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018 και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντισταθμίζουν τους βαθμούς δυσκολίας για επιτυχείς εξόδους στις αγορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επιπλέον «μαξιλάρι» για τους δημοσιονομικούς κραδασμούς αποτελεί το φως που διαφαίνεται για το τέλος της κρίσης από την πανδημία, με την ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας στη μετά-Covid εποχή.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν οι διεθνείς αγορές, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων (κάτι που στις ΗΠΑ προκαλεί σχεδόν κραχ στα χρηματιστήρια), χάρη στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι κομβικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προηγούμενο άρθροΗ δημοκρατία μας κινδυνεύει περισσότερο από εμάς, παρά από τον Κουφοντίνα – Γράφει ο Μιχάλης Δεμερτζής
Επόμενο άρθροΟ αόρατος πόλεμος! – Γράφει η Αθηνά Αντωνιάδου