Έρασμος: Δράση στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων

“ΕΡΑΣΜΟΣ”, Μαθητές και Εκπαιδευτικοί. Συμπρωταγωνιστές κατά της βίας και των εκφοβισμών

Με συνθήματα, τραγούδια και θέατρο, στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων Βέροιας

Ανοιχτή δράση κοινωνικής ευαισθητοποίησης του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», κατά της βίας,  με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Μαΐου από τις 11.00 έως τη 13.00, στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων Βέροιας.

Στη δράση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενημέρωσης Μαθητών που διενεργεί η Επιστημονική Ομάδα του Συλλόγου (Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός και Νομικός), με τίτλο: Μορφές βίας και εκφοβισμών στη μαθητική κοινότητα, Πρόληψη – Αντιμετώπιση», με την έγκριση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, το 4ο, το 5ο, το 6ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Μακροχωρίου.

Οι μαθητές έγραψαν, πάνω σε λευκά, κοντομάνικα μπλουζάκια, που τους διανεμήθηκαν από τον «Έρασμο», συνθήματα κατά της έμφυλης βίας, υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων. Παράλληλα μαθητές του Γυμνασίου Μακροχωρίου παρουσίασαν συμβολικό, ολιγόλεπτο δρώμενο, με μυθολογικές αναφορές από την Οδύσσεια του Ομήρου, ενώ η μαθητική χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου τραγούδησε το πλέον γνωστό και εμβληματικό, Μεξικανικό τραγούδι «Τραγουδάμε…δίχως Φόβο – Canción…sin Miedo» κατά της βίας και των γυναικοκτονιών, με ελληνικούς στίχους, υπό τη διεύθυνση της Εκπαιδευτικού και Μουσικού Βασιλικής Βλέτση.

Τη δράση τίμησαν με την παρουσία τους: Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Ευθυμία Γώτη, η οποία απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπως και ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθία κ. Βασίλειος Δαβόρας που εκπροσώπησε τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Αθ. Αλατζόγλου. Η Εκπαιδευτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Παπαγεωργίου.

Το 1ο Δημοτικό εκπροσώπησε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Όλγα Σαββίδου, η οποία χαιρέτισε τη δράση και με την ιδιότητα του Μέλους του ΔΣ του «Έρασμου». Το 4ο Γυμνάσιο ο κ. Νίκος Ουσουλτζόγλου, το 5ο Γυμνάσιο η κ. Σοφία Καλογερίδου, το 6ο Γυμνάσιο η κ. Κωνσταντίνα Τσώλη και το Γυμνάσιο Μακροχωρίου οι Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί Μαρία Αποστόλου και Ζαρίφη Βάσογλου.

Χαιρετισμός Όλγας Σαββίδου – Μέλους του ΔΣ του «ΕΡΑΣΜΟΥ»

Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου, η κ. Σαββίδου, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και τους μαθητές, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η σημερινή μας δράση ανήκει στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενημέρωσης Μαθητών με τον τίτλο: «Μορφές βίας και εκφοβισμών στη μαθητική κοινότητα, Πρόληψη – Αντιμετώπιση», που υλοποιεί ο Σύλλογός μας, καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Επικεφαλής του Προγράμματος αυτού είναι η Επιστημονική μας Ομάδα που απαρτίζεται, από την Ψυχολόγο Ευμορφία Μήτσιου, την Κοινωνική Λειτουργό Ολυμπία Λαζαρίδου και τη Νομικό Τερέζα Μιχαηλίδου.

Στόχος του Προγράμματος αυτού είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε κάθε μορφή βίας(ενδοοικογενειακή, σχολική, οπαδική βία, σχολικός, διαδικτυακός εκφοβισμός), με απώτερο σκοπό την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση οι ίδιοι οι μαθητές να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν πιθανά  περιστατικά βίας στο περιβάλλον τους και τελικά  να γίνουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό ανάχωμα στην επέλαση της έμφυλης βίας και των εκφοβισμών.

Η δράση μας αυτή, εδώ στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων , αποτελεί το επιστέγασμα του φετινού Προγράμματος, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς, και ως εκ τούτου συμπρωταγωνιστές μαζί μας έχουμε όλους εσάς, που συμμετείχατε σε αυτό το πρόγραμμα, μαθητές κι εκπ/κούς. Έτσι, οι μαθητές θα συμμετέχουν τραγουδώντας,  ζωγραφίζοντας και γράφοντας πάνω σε λευκά μπλουζάκια συνθήματα και μηνύματα κατά της βίας και υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλων.

Κλείνοντας, να πούμε ότι Η  συμμετοχή σας στις δράσεις μας αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο, γιατί όπως συνηθίζουμε να λέμε και το εννοούμε, στηρίζοντας τον «Έρασμο» στηρίζετε τη γυναίκα και το παιδί, στηρίζετε την ελπίδα, για ένα καλύτερο σήμερα κι ένα ακόμη καλύτερο αύριο χωρίς βία και εκφοβισμούς.”

Στο τέλος της δράσης εργαζόμενοι και εθελοντές του “Έρασμου” πρόσφεραν στους μαθητές και τους καθηγητές τους κρουασάν, μια ευγενική χορηγία της εταιρείας “PANINI”

24 5 24 drasi ag.anargiron10 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron11 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron12 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron20 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron29 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron43 1200x900 1 24 5 24 drasi ag.anargiron6 1 1200x900 1

Προηγούμενο άρθροΖωντανή μετάδοση αγώνα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική: ΑΕ Αλεξάνδρειας – ΠΟ Μουδανίων
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη στα ΜΜΕ της Ηλείας