Επικίνδυνα τοξικά μέταλλα σε ζωικά προϊόντα

Υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός και υδράργυρος βρέθηκαν σε δείγματα που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαική Αρχή για την ασφάλεια τροφίμων (EFSA), από 27 κράτη-μέλη σε αντιστοιχία 5,2% .

Συνολικά από 710.900 δείγματα τα 1.131, δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως ανώτατα όρια που επιτρέπονται στα τρόφιμα, παρακολουθώντας τον έλεγχο των ουσιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Έτσι μετά από αίτημα της Ευρωπαικής Επιτροπής, η ΕFSA κατάρτισε ετήσια κατάσταση αποτελεσμάτων παρακολούθησης παρουσίας καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων και μη εγκεκριμένων ουσιών σε ζώα και ζωικά προιόντα. Οι κατηγορίες είναι αιγοπρόβατα, χοίροι , βοειδή, πουλερικά, κουνέλια, εκτρεφόμενα και άγρια θηράματα, υδατοκαλλιέργειες, γάλα, μέλι, αυγά.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε,  ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ψηφίσει τον περασμένο Δεκέμβριο πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση των υψηλών επιπέδων καδμίου στα λιπάσματα, προωθώντας παράλληλα τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για την παραγωγή τους , προσδοκώντας και στη μείωση των αποβλήτων. Από τον Ιανουάριο έχουν αρχίσει άλλωστε οι συζητήσεις για την επικαιροποίηση των κανόνων της αγοράς για τα λιπάσματα της ΕΕ.

Επίσης βρέθηκαν περιπτώσεις υψηλών τιμών καταλοίπων στεροειδών σε χοίρους , βοειδή , αιγοπρόβατα αλλά και υδατοκαλλιέργειες . Το 2016 αναφέρει η έκθεση ότι βρέθηκαν περισσότερα μη συμμορφούμενα δείγματα για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έντονη ανησυχία προκαλείται λοιπόν από τα ευρήματα της EFSA.

 

emvolos.gr με πληροφορίες από την εφημερίδα "Agrenda" 

Προηγούμενο άρθροΣτήριξη και πρωτοβουλίες από την Εθνική Τράπεζα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές: Οι εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής – Οι παράγοντες στη φετινή κίνηση των βάσεων εισαγωγής – “Καθαρή” πτώση στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρ. Κάτσικας