Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα

Επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Σερρών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Αδόκιμη η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των δασικών Υπηρεσιών σε άλλο υπηρεσιακό σχήμα εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μιλάμε για ένα αμάρτημα του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τις δασικές υπηρεσίες, από τότε που οι αρμοδιότητες εκχωρήθηκαν από τις δασικές υπηρεσίες στην Πυροσβεστική. Αυτό το σύστημα δεν έχει ευοδώσει. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι η έκθεση Γκουρμπάτση, αλλά και ο Γκόλνταμερ για τις πυρκαγιές είχαν πει ότι εμπλέκονται περίπου επτά Υπουργεία και έντεκα διαφορετικοί φορείς -τότε με την κωλυσιεργία και τη γραφειοκρατία-, αλλά και δεκαεννέα, είκοσι χρόνια είχαν να συναντηθούν αυτές οι δύο υπηρεσίες. Τώρα βλέπουμε ότι συνεχίζεται αυτό με τις δασικές υπηρεσίες, υπό άλλο βαθμό να ενσωματώνονται στο δικό σας Υπουργείο.

Αλλά όπως καταγγέλλει εδώ και η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων τα προβλήματα είναι πολλαπλά και η μεταφορά γίνεται χωρίς εξοπλισμό και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Εδώ και με το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» για να παρθούν αυτοκίνητα ειδικά σε δύσβατες περιοχές και να μπορεί να γίνει μετακίνηση ούτε αυτά έχουν παρθεί. Η ανησυχία, λοιπόν, αυτή είναι πριν από έναν και παραπάνω μήνα από πλευράς των δασολόγων, όπου το να μετονομαστούν οι δασικές υπηρεσίες σε επιθεωρήσεις εφαρμογής δασικής πολιτικής παίζουμε απλά με τις λέξεις. Το θέμα είναι τι κάνατε για να πληρωθούν θέσεις από ειδικότητες σε ό,τι αφορά δασολόγους και υλωρικό προσωπικό -για να ξέρουμε, το υλωρικό προσωπικό είναι αυτό το οποίο ασχολείται φυσικά με την πολιτική των δασών- και εδώ μιλάμε περίπου για δύο χιλιάδες κενά. Έτσι λένε οι δασολόγοι. Πώς, λοιπόν, αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν, προκειμένου οι δασικές υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους; Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα -λέει ο λαός στην καθομιλουμένη- το τρώει και ο γάιδαρος.

Εδώ πάμε να ενσωματώσουμε τις δασικές υπηρεσίες, αλλά με τι εξοπλισμό και με τι ανθρώπινο δυναμικό. Ούτε αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων γίνεται, αλλά βασικά δεν γίνονται προσλήψεις. Έρχεται λοιπόν και πολύ φοβόμαστε γι’ αυτό σας λέμε στην Ελληνική Λύση κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί η προσπάθεια θα είναι σισύφειος. Δεν θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Βλέπουμε κωλυσιεργία απέναντι στο θέμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Άρα, λοιπόν, αυτή η ανησυχία που έρχεται από τους δασολόγους, που είναι εξειδικευμένοι άνθρωποι, είναι επαΐοντες, έχουν εμπειρία και λένε ότι αυτό είναι αντικοινωνικό, πρέπει να βγει επιτέλους ένα σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για να μπορέσουν οι δασικές υπηρεσίες να έχουν οντότητα, να έχουν κύρος, να έχουν αίγλη, να έχουν ένα απτό αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις δασικές υπηρεσίες για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Σας ευχαριστώ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Έχουμε συζητήσει το θέμα των δασικών υπηρεσιών και η Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία καταρχήν όταν έγιναν οι μεγάλες πυρκαγιές του 2021 στη συνέχεια να μεταφέρει τις δασικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι δασικές υπηρεσίες ήταν μέχρι τότε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις πράγματι με πολύ χαμηλό βαθμό προτεραιότητας από πλευράς προσλήψεων, μια που δεν είχαν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2000 και μετά επί της ουσίας, εξ ου και έχουμε ανθρώπους που ο μέσος όρος ηλικίας είναι πιο κοντά στα πενήντα πέντε και δεν υπάρχουν άνθρωποι πάνω από σαράντα χρονών στη δασική υπηρεσία.

Τι έχει γίνει; Πρώτον, προγραμματίστηκαν πεντακόσιες προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων, ένας τεράστιος αριθμός σε σχέση με τους υπηρετούντες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και πιστεύω ότι οι περισσότερες θα έχουν ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Βάλαμε επίσης άλλους χίλιους διακόσιους για πρώτη φορά που θα δουλέψουν εποχικά από αυτήν -την επόμενη- αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει -πράγματα απολύτως πρωτόγνωρα για τη δασική υπηρεσία-, συν ότι δώσαμε τεράστιους πόρους -και δίνουμε- για τον καθαρισμό των δασών, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση και λειτουργία δασικών δρόμων. Έχουμε ήδη έναν πενταπλασιασμό των πόρων που διατίθενται στα προηγούμενα δύο χρόνια και θα αυξηθούν και άλλο στα επόμενα δύο χρόνια, τόσο μέσω του νέου «Antinero», όσο και μέσω του νέου συστήματος της μεταρρύθμισης που θα έρθει εδώ στη Bουλή σύντομα για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δασών, συν το ότι έχουμε βάλει πολύ σημαντικούς πόρους και θα βάλουμε και άλλους για τη δημιουργία διαχειριστικών μελετών που τα μισά μας δάση είναι χωρίς διαχειριστικές μελέτες.

Όλη αυτή η δουλειά συμπληρώνεται και από εξοπλισμό. Θα χρησιμοποιήσουμε όχι μόνο το «ΑΙΓΙΣ», αλλά και άλλα εργαλεία για να ενισχύσουμε τις δασικές υπηρεσίες. Η συνολική προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, θα βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Αλλά είναι μια δουλειά σε εξέλιξη και θα πρέπει να την κυνηγήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, επιμέλεια, ταχύτητα στο επόμενο διάστημα. Συν ότι έχει ξεκινήσει και η ομάδα εργασίας για τις τροποποιήσεις του οργανισμού, όπου αυτές είναι αναγκαίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Το θέμα είναι αυτές οι προσλήψεις που λέτε, κύριε Υπουργέ, γιατί μας ακούνε οι άνθρωποι τώρα και αγωνιούν, να είναι στον αριθμό που δεν θα αφήσουν άλλα κενά στις δασικές υπηρεσίες. Διότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα των πυρκαγιών σε επιστημονικό προσωπικό, δηλαδή με το «επίσταμαι», έχουν επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δασικές υπηρεσίες. Το προλαμβάνει πάντα καλύτερο του θεραπεύει. Το θέμα είναι ότι είχαμε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία από αυτούς τους μεγαλοσχήμονες αυτοδιοικητικούς όπως καταγγέλλουν οι δασολόγοι. Και ενώ η δασική υπηρεσία δεν ευθύνονταν -γιατί και οι αρμοδιότητες ήταν περιορισμένες- δεν υπήρχε όμως εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτό που γινόταν, να κατηγορούν τις δασικές υπηρεσίες θεωρείται άδικο και αντικοινωνικό. Να μην επανέλθουμε λοιπόν, σε λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει να πάτε σε γενναίες προσλήψεις, να μην υπάρχουν αυτά τα κενά, διότι οι προσλήψεις, σαφώς κανείς δεν το αμφισβητεί, είχαν να γίνουν σε δασικές υπηρεσίες πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Και το θέμα είναι ότι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Μιλάμε για καθαρισμό των δασών, μιλάμε για μελέτες αντιπλημμυρικές, μιλάμε για διαχειριστικά αντιδιαβρωτικά σχέδια, τα οποία έχουν να κάνουν με το δάσος στο σύνολό του.

Άρα λοιπόν, όταν δεν υπάρχει το προσωπικό…

Γιατί υπήρχαν και άλλα προγράμματα όπως το Antinero I, το Antinero ΙΙ διαβάζω εδώ.

Μου είπατε πριν από λίγο ότι εκτός από το ΑΙΓΙΣ θα βρείτε και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης. Φανταστείτε τώρα να μην έχουν και τα απαραίτητα οχήματα, όπως για παράδειγμα πάνω από το 15% στην Πυροσβεστική -έφυγε ο Υπουργός που μιλούσε για την Πυροσβεστική- είναι πεπαλαιωμένα, όπως είπε. Άρα λοιπόν, κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια, μία χώρα που πνίγεται και καίγεται και δεν έχουν ανθρώπους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Και το άλλο μεγάλο ζήτημα τώρα -δράττομαι της ευκαιρίας και εμάς στην Ελληνική Λύση μας ανησυχεί αυτό- είναι ότι το θέμα με τους δασικούς χάρτες περπατάει σε ρυθμό χελώνας. Στην Ελλάδα ακόμη δεν ξέρουμε τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Και επιτέλους αυτά τα μέλη της Επιτροπής Διευθέτησης Αντιρρήσεων -γιατί ξέρουμε ότι δικαστικά αυτό πάει σε βάθος χρόνου- πρέπει να πληρωθούν για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν πολλά ζητήματα και να προχωρήσει το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.

Πριν από πολλά χρόνια έγινε μια πρόταση για ένα τμήμα ορεινών διαδρομών από πλευράς των δασοφυλάκων και δεν υλοποιήθηκε. Οι άνθρωποι κάνουν ωραίες προτάσεις, αλλά να μην μένουν ως έκθεση ιδεών. Να πάμε επί του πρακτέου.

Στην πράξη λοιπόν, θέλουμε προσλήψεις και εξοπλισμό. Τις ανακοινώσατε μεν, είμαστε δύσπιστοι δε, όχι για να κάνουμε μια στείρα αντιπολίτευση. Θέλουμε να είμαστε γόνιμοι, εποικοδομητικοί και εμείς. Οφείλουμε κοινωνικά να αφουγκραστούμε αυτούς τους ανθρώπους και να μεταφέρουμε την αγωνία τους.

Άρα λοιπόν, εν κατακλείδι, προσλήψεις: δύο χιλιάδες άνθρωποι μιλάνε, κύριε Υπουργέ. Εξοπλισμός οχημάτων: είπατε και εκτός από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, πρέπει να γίνει, να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες. Και επιτέλους όταν οι δασικές υπηρεσίες ονομάζονται απλά επιθεωρήσεις εφαρμογής δασικής πολιτικής, να βγει ένα Προεδρικό Διάταγμα που να δίνει αρμοδιότητες. Μην λέμε απλά τις πήραμε από εκεί, τις βάλαμε εκεί, τις συγχωνεύσαμε εκεί και παίζουμε με ωραίες λέξεις. Γιατί με τις ωραίες λέξεις σας έχουμε συνηθίσει στην Κυβέρνηση. Τις διανθίζετε, τις κάνετε με ένα ανάλογο περιτύλιγμα, αλλά επί της ουσίας το δάσος πρέπει να προστατευθεί. Και από πού θα προστατευθεί το δάσος; Όχι από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Από το δικό σας Υπουργείο, αλλά από τις δασικές υπηρεσίες. Αυτές είναι αρμόδιες, να πάρουν αίγλη, να πάρουν οντότητα για να έχουν ένα απτό αποτέλεσμα.

Πρέπει να κινηθείτε γρήγορα.

Αναφερθήκατε στις αρχές του 2024. Επισπεύστε όσο μπορείτε να στελεχωθούν, να πληρωθούν οι θέσεις γιατί πάλι θα έρθει το καλοκαίρι και πάλι θα έχουμε πρόβλημα με τα δάση. Το θέμα είναι να καθαριστούν, να γίνει διευθέτηση χειμάρρων, να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά διαχειριστικά σχέδια και έργα πριν μας πιάσει πάλι η περίοδος του θέρους.

Σας ευχαριστώ.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι για να έχουμε μία αίσθηση των αριθμών, οι δασικές υπηρεσίες έχουν περίπου 3.200 ανθρώπους, σήμερα που μιλάμε. Η προσθήκη 500 μόνιμων και 1.200 εποχικών είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή. Είναι μία αλλαγή αθροιστικά αν βάλετε τον χρόνο που μένουν οι εποχικοί, που είναι αλλαγή τάξης μεγέθους. Και έχουμε κι άλλο ένα αίτημα για άλλους περίπου 70 για το 2024. Πέραν αυτών, έχουμε και πολύ σημαντικούς πόρους που διαχειρίζονται οι δασικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τις διαχειριστικές μελέτες και σε ό,τι αφορά την ουσία που είναι το Antinero. Το Antinero Ι και ΙΙ έχουν προχωρήσει και έχουν ολοκληρωθεί -το Ι σχεδόν τελείωσε και το ΙΙ τελειώνει και αυτό- και τώρα μπαίνουμε σταδιακά στο ΙΙΙ μαζί και με το μεγάλο πρόγραμμα αναδάσωσης, πράγματα τελείως πρωτοφανή για τον χώρο της πρόληψης στα δάση.

Σας θυμίζω ότι μέχρι και το 2020 -και μιλάμε τώρα για δεκαετίες- η πρόληψη στα δάση ήταν της τάξεως των 20-30 εκατομμυρίων τον χρόνο. Τώρα πηγαίνουμε σε πάνω από 100 εκατομμύρια τον χρόνο, τα τελευταία δύο χρόνια, και στα επόμενα χρόνια θα πάμε σε πάνω από 150 εκατομμύρια τον χρόνο, δηλαδή πενταπλασιασμός. Και όλη η μεταρρύθμιση που φτιάχνουμε έχει σαν στόχο να είναι πολύ αποτελεσματικότερες αυτές οι παρεμβάσεις.

Τώρα, το πόσο γρήγορα έρχονται αυτοί, είναι συνάρτηση και του ΑΣΕΠ. Είμαστε σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ και με το Υπουργείο Εσωτερικών για να επιταχύνουμε. Την περασμένη εβδομάδα έκανα συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών και μιλάμε διαρκώς και με το ΑΣΕΠ για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρούν γρήγορα τα πράγματα.

Σε σχέση με τα μέσα, πέραν του αιτήματος που έχουμε στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ, πήρα την απόφαση να τροποποιήσουμε και ένα πρόγραμμα του ΟΦΥΠΕΚΑ, που αφορά τον εξοπλισμό και είναι στο ταμείο ανάκαμψης, ώστε να έχουμε και από εκεί πρόσθετο εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί από κοινού από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τις δασικές υπηρεσίες. Εννοούμε και οχήματα εκεί. Συνεπώς, η πολιτική βούληση, αλλά και η πραγματικότητα είναι ενός τελείως διαφορετικού ενδιαφέροντος.

Όσο για το ΠΔ, να ξέρετε ότι το Προεδρικό Διάταγμα υπάρχει, ισχύει και η δασική υπηρεσία κάνει κανονικά τη δουλειά της σε όλα τα επίπεδα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι προσθήκες που θα κάνουμε, θα μας διευκολύνουν να είμαστε λίγο περισσότερο αποτελεσματικοί, αλλά δεν είναι δομικές οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν.

Η ουσία είναι στους ανθρώπους, δηλαδή το κλειδί είναι να έρθουν έγκαιρα και γρήγορα οι άνθρωποι. Και οι δασικοί χάρτες θα επηρεαστούν από αυτό, γιατί πάλι και στο θέμα των δασικών χαρτών, που το μεγάλο τους κομμάτι έχει τελειώσει, οι ενστάσεις που έχουν απομείνει είναι καθαρά αντικείμενο περισσότερων δασολόγων που πρέπει να ασχοληθούν για να διεκπεραιωθούν οι ενστάσεις αυτές. Και εκεί θα μας βοηθήσουν οι προσλήψεις που έρχονται. Η νούμερο ένα προτεραιότητα μου σε αυτήν τη φάση είναι να έρθουν όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Αγωνιζόμαστε να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση αύριο»
Επόμενο άρθροΓονείς εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ.