Ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαιτήσει “εντυπωσιακές περικοπές” σε ορισμένα προγράμματα, προειδοποίησε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προετοιμάζεται επίσης να ζητήσει περισσότερα χρήματα στις χώρες μέλη της Ένωσης για την κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών.
“Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες θυσίες. Θα πρέπει να κάνουμε περικοπές σε μερικά μεγάλα προγράμματα “, προειδοποίησε ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Επίτροπος κ. Günther Oettinger σε« διάσκεψη υψηλού επιπέδου »που διοργανώθηκε από think-tank στις Βρυξέλλες.
Μια “απώλεια 12 έως 13 δισ. Ευρώ ετησίως”
Η συζήτηση αυτή, ξεκίνησε τις συζητήσεις για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης, ενώ το ισχύον πλαίσιο διαρκεί μέχρι το 2020. Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις το Μάιο και δίνει στον εαυτό της ένα χρόνο για να βρει μια συμφωνία εντός της ΕΕ.
Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθορίζει τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες καθώς και τα ανώτατα όρια δαπανών που πρέπει να τηρούνται κάθε χρόνο. Ο μέγιστος φάκελος καθορίστηκε λίγο πάνω από 963 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020.
Το τέλος αυτής της περιόδου προσέγγισης της ΕΕ αντιμετωπίζει την προγραμματισμένη αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, μια «απώλεια 12 έως 13 δις ευρώ ετησίως», δήλωσε τη Δευτέρα ο Oettinger.
“Η προσωρινή μας πρόταση είναι να επιτύχουμε εξοικονόμηση έως και 50% στις τρέχουσες προοπτικές και να προσθέσουμε μέχρι και 50% των νέων χρημάτων. Όλα αυτά για να γεμίσει το κενό που άφησε το Brexit », εξήγησε.
Δεν υπάρχουν “αιματηρές περικοπές” στη ΚΑΠ.
Η ΕΕ πρέπει ταυτόχρονα να βρει τους απαραίτητους πόρους για τις νέες πολιτικές της ΕΕ, μεταξύ άλλων στους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της οικολογικής μετάβασης, της απασχόλησης, της μετανάστευσης και της άμυνας.
Για αυτές τις νέες πολιτικές, ο Günther Oettinger τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης με “80%” «φρέσκα χρήματα», ενώ το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα αναδιατάξεων.
Ο Επίτροπος της ΕΕ ζήτησε αύξηση των ιδίων πόρων της Ένωσης, η οποία μπορεί να προέλθει μόνο από την αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών, δήλωσε ο Γερμανός Επίτροπος.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker διαβεβαίωσε στο ίδιο συνέδριο ότι ήταν σε αντίθεση με όλες τις «αιματηρές περικοπές» που υποστηρίζουν τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ και στα γεωργικά τους ταμεία.
“Δεν είμαι υπέρ των αιματηρών περικοπών στον τομέα των πολιτικών συνοχής. Το ίδιο ισχύει και για την ΚΑΠ “, ανέφερε.