Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη «Κάρτα αγοράς» – Διευρύνεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού» 

Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην «Κάρτα αγοράς». Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.  

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορές. Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, θα λάβουν το 100% του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.

Από την ερχόμενη Τετάρτη το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διευρύνεται κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων -από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60- ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι». Παράλληλα, υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, να αλλάξουν εντός μηνός τα ταμπελάκια τιμών, ώστε να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα (λίτρο ή κιλό), έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται, όπως είναι γνωστό, και πρόστιμα όταν γίνονται παραβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνησή μας, μια σειρά από εργαλεία:

-Ο e-katanalotis, το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό εργαλείο, που μπορεί και «τραβά» αυτόματα τις τιμές έως και 1.400 προϊόντων σε πραγματικό χρόνο.

-Τέθηκε όριο στο ποσοστό κέρδους, που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βάλει.

-Ιδρύθηκε η ΔΙΜΕΑ, μία υπηρεσία η οποία καθημερινά κάνει ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Και όλα αυτά ενώ στη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός, δεν είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο και δεν υπήρχε και καμία ουσιαστική δυνατότητα ελεγκτικού μηχανισμού καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία, αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο. Αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε «λευκή πετσέτα», αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η Κυβέρνηση, με τεχνογνωσία και διαρκή μέριμνα, προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Όπως δείχνουν τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι το πρόβλημα λύθηκε, αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα, είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Οι πολίτες έχουν δει, στην περίπτωση για παράδειγμα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ότι με καινοτόμες και γενναίες πολιτικές μπορούμε να φέρουμε τα προβλήματα σε ένα διαχειρίσιμο και ανεκτό επίπεδο, πολύ κοντά στις τιμές -μιλώ για τους λογαριασμούς στα σπίτια- εκεί που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στο θέμα της ακρίβειας των αγαθών και πιστεύουμε ότι και εκεί θα φέρουμε τα πράγματα σε ένα λελογισμένο επίπεδο. Σε όλη τη διάρκεια της μακράς και δύσκολης περιόδου των κρίσεων είμαστε δίπλα στην κοινωνία και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι δεν αφήνουμε κανέναν αβοήθητο. Και έτσι θα συνεχίσουμε όσο οι κρίσεις επιμένουν.

Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security

Στη διάρκεια της θητείας μας, η Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Κατέβαλε συστηματική προσπάθεια -προωθώντας μεταρρυθμίσεις, καινοτόμες δράσεις και νέα προγράμματα- για την τόνωση της απασχόλησης και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, μειώνοντας την ανεργία κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Προχώρησε, ταυτόχρονα, σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και προετοιμάζει άλλη μία αύξηση -θα έρθει να προστεθεί στις δύο της προηγούμενης περιόδου- η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Ταυτόχρονα, μια σημαντική μας προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή της αδήλωτης εργασίας και στο σεβασμό του ωραρίου των εργαζόμενων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση θέσπισε και θέτει σταδιακά σε λειτουργία την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους  να δηλώνουν την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας τους κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που -πέρα από την καταπολέμηση της  υποδηλωμένης και πολύ περισσότερο της αδήλωτης εργασίας- συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και διασφαλίζει τη διαφάνεια στους ελέγχους. Λειτουργεί προς όφελος των εργαζόμενων, προφανώς, αλλά και του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς διασφαλίζει τα έσοδα από εισφορές και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επιπλέον μείωσή τους.

Η κάρτα αυτή -η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- ξεκίνησε να εφαρμόζεται  από το περασμένο Καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Και τώρα επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους, επεκτείνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).  Άνοιξε, ήδη, από την περασμένη Πέμπτη η πλατφόρμα για την εφαρμογή της, σε αυτούς τους δύο κλάδους και έτσι 32.000 εργαζόμενοι (8.000 στις ασφαλιστικές εταιρείες και 24.000 στις εταιρείες security)  μπορούν να δηλώνουν ψηφιακά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από τη δουλειά τους. Και βέβαια θα ακολουθήσει, όπως έχουμε δεσμευτεί, σταδιακή επέκτασή της με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις. 

Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των αποδοχών, με μια σειρά από μέτρα, φοροαπαλλαγές, μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές είναι ένας βασικός μας στόχος. Δεν είναι, όμως, ο μόνος. Πιστεύουμε ότι εξίσου σημαντική πλευρά για τον κόσμο της εργασίας είναι οι όροι που δουλεύουν οι άνθρωποι, είναι οι όροι που καθορίζουν εν γένει και την ποιότητα της ζωής των εργαζομένων, αλλά και των οικογενειών τους.

ΚΥΑ για τη ρύθμιση θεμάτων των καλλιτεχνών

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού, Υπουργών και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων των δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτής της ΚΥΑ θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση, εξηγώντας με ειλικρίνεια και σαφήνεια τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει -εντός του πλαισίου που θέτει το Σύνταγμα, το ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και το εθνικό πλαίσιο διαβάθμισης ακαδημαϊκών προσόντων- τήρησε τη δέσμευση της, τη δέσμευση που δώσαμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού:

-Ανώτατες κρατικές σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025.

-Έως τότε «ακαδημαϊκή διαπερατότητα» ώστε απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών όλων των ειδικοτήτων, να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους με κατατακτήριες εξετάσεις στο τρίτο εξάμηνο αντίστοιχων Α.Ε.Ι. με συναφές αντικείμενο.

-Άρση των μισθολογικών αδικιών που προϋπήρχαν του ΠΔ για τις αμοιβές καλλιτεχνών για καλλιτεχνικό και συναφές εκπαιδευτικό έργο στο Δημόσιο.

Για αυτά είχαμε δεσμευτεί και σήμερα που μιλάμε:

Έρχεται η ΚΥΑ ως εφαρμοστική του νόμου. Η υπογραφή και ενεργοποίησή της θεραπεύει μια χρόνια αδικία. Καθιερώνεται έτσι ένας ορθολογικός και ισότιμος τρόπος αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό, ανεξαρτήτως -επαναλαμβάνω- του χρόνου αποφοίτησής τους από τις αντίστοιχες σχολές.

Έχουμε, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία τόσο για την ανώτατη κρατική σχολή, όσο και για την οριζόντια ακαδημαϊκή διαπερατότητα των παραστατικών τεχνών προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα για το πρώτο, για τη δημιουργία δηλαδή Σχολής παραστατικών τεχνών το 2025, έχουν συγκροτηθεί ήδη τρεις Ομάδες Εργασίας, οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της.

Επαναλαμβάνω ξανά η Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της για αυτά που μπορούν να γίνουν. Τα υπόλοιπα, που αφορούν την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο για θέσεις που δεν έχουν σχέση με την άσκηση του καλλιτεχνικού επαγγέλματος, με τη βαθμίδα ΤΕ είναι εκτός συνταγματικής τάξης και ακαδημαϊκής διαβάθμισης προσόντων κατά τον ΕΟΠΠΕΠ, και προκαλούν αρνητικές ανακλαστικές παρενέργειες σε μια σειρά από κλάδους. Οι λύσεις πρέπει να είναι οριζόντιες και δίκαιες για όλους, όχι εμβαλωματικές και ευνοϊκές για ορισμένους μόνο κλάδους. Η Κυβέρνησή μας δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί και δεν αφήνει καμιά πληγή να χρονίζει.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει μια σειρά από παθογένειες και αδικίες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του δίκιου, αλλά και του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Με θάρρος, με ειλικρίνεια, με ανυπόκριτο και ειλικρινή διάλογο, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες -προφανώς και τους καλλιτέχνες- για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους.

Αναβάθμιση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Θέλω να σημειώσω ότι τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”». Αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και στόχο έχει την ενίσχυση και αναβάθμιση της υφιστάμενης εώς σήμερα, ομώνυμης  ογκολογικής μονάδας. Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που πάσχουν, ο κύριος όγκος των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, μιλάμε για το 80% από τα συνολικά περιστατικά που διαγιγνώσκονται.

Με το νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αλλά και οικονομικά αδύναμων πολιτών. 

Στόχος είναι:  

-Η έγκαιρη διάγνωση.

-Η ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων.

-Η συστηματική ένταξη στο πλαίσιο της θεραπείας του παιδικού καρκίνου όχι μόνο της ίασης, αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής, της ψυχολογικής και ψυχοκοινωνικής ευεξίας των νεαρών ασθενών, των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο υπερσύγχρονος Δημόσιος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, θα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες, νοσηλεία και υποστήριξη σε παιδιά που πάσχουν από καλοήθη και κακοήθη νοσήματα, αλλά και στις οικογένειές τους. Επίσης, θα εκτελεί ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας για λογαριασμό του ιδίου ή και τρίτων είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους συγγενείς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμπερασματικά και ως απάντηση σε διάφορες ενστάσεις που διατυπώνονται τελευταία στο δημόσιο διάλογο, αναφορικά με τη Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ, σημειώνω τα παρακάτω:

1. Η απλή Ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο.

2. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

3. Δεν επηρεάζονται οι εργασιακές σχέσεις όσων ήδη εργάζονται.

4. Το διοικητικό συμβούλιο είναι επταμελές, τα τέσσερα μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο και ο έλεγχος ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.

5. Με το ΝΠΙΔ παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος τόσο των ασθενών, ιδίως ως προς τη διοικητική λειτουργία και την προσέλκυση δωρεών και πόρων, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας.

6. Συνεχίζει να υπάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων και να διασυνδέεται με αυτό.

7. Ό,τι γίνεται, γίνεται στο πρότυπο άλλων επιτυχημένων ΝΠΙΔ, όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που λειτουργεί πλήρως ενταγμένο στο Ε.Σ.Υ. ή το Ωνάσειο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο που συστάθηκε με την ίδια νομική μορφή επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Α. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε. Θέλω να σας ρωτήσω: Εκτός από τις βελτιώσεις που έρχονται στον εξωδικαστικό, σε μια προσπάθεια η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με έναν τρόπο τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας, αν μελετάται ένα σχέδιο και ένα κυπριακό μοντέλο, δηλαδή να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειό του από τα fund, γιατί διάφορα δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο έλεγαν ότι υπάρχουν κι άλλοι σχεδιασμοί από την πλευρά της Κυβέρνησης. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται. Θέλω να πω ότι οι πολιτικές αυτές έχουν αναδείξει αρκετά θετικά αποτελέσματα. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δωδεκαετίας. Οι διμερείς ρυθμίσεις χρεών ανάμεσα σε οφειλέτες και σε servicers και τράπεζες, επίσης έχουν να δείξουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Περίπου 600.000 συμπολίτες μας έχουν ρυθμίσει δάνειά τους, ύψους 27 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται. Η Κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της. Σύντομα θα ισχύσει ένα νέο πλαίσιο δόσεων σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις, που κι αυτό θα διευκολύνει τους δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση. Υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τους πιο ευάλωτους που δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ρυθμίσεις και το Κράτος να επιδοτήσει με πολύ σημαντικά ποσά, από 70 μέχρι 220 ευρώ τις δόσεις τους. Η δική μας μέριμνα είναι να δημιουργούμε εργαλεία, όχι για να διαιωνίζεται το πρόβλημα και ο κόσμος να είναι οιωνοί, συνεχώς όμηρος δυσάρεστων εξελίξεων και πλειστηριασμών, αλλά να δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, επαναλαμβάνω, με ιδιαίτερη πρόνοια και ιδιαίτερη μνεία και προστασία για τους πιο ευάλωτους.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Blinken από την Τουρκία για τα F-16; Και τι θα του πει ο Πρωθυπουργός απόψε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η επίσκεψη του κ. Blinken είναι ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός. Όπως σας έχω πει πολλές φορές, οι σχέσεις της χώρας μας με τις Η.Π.Α. βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Προφανώς όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις που διατύπωσε ο κ.Blinken είναι γνωστές. Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τις Η.Π.Α. ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις τους -και οι εμπορικές τους σχέσεις- με άλλες χώρες. Προφανώς και σταθμίζουμε το τι γίνεται στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει φροντίσει με μια εξωτερική πολιτική και με μια πολιτική ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας να είναι μια χώρα απολύτως ασφαλής. Ήδη, οι δικές μας σχέσεις και στο κομμάτι αυτό με τις Η.Π.Α. βρίσκονται πολλά-πολλά κεφάλαια μπροστά από αυτά που επιδιώκει να κατοχυρώσει με κάποιον τρόπο η Τουρκία, εάν και όποτε τα κατοχυρώσει.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε το Σαββατοκύριακο το «Documento» αποκάλυψε το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την κυρία Νικολάου και τη Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής, περιγράφοντας μεγάλη οικονομική ζημιά ύψους σχεδόν 2 εκ. ευρώ με το πρόσχημα της πανδημίας. Τι απαντάτε όσον αφορά την ίδια την υπόθεση και αν θα είναι κυρία Νικολάου υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα από όλα, η πανδημία δεν ήταν πρόσχημα. Ήταν η πραγματικότητα. Η κυρία Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως πολλές φορές έχει πει ο Πρωθυπουργός σταθμίζονται και εξετάζονται σε πολύ μεγάλο βάθος όλα τα δεδομένα που αφορούν τους υποψηφίους μας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφορικά με τις απαντήσεις της, η ίδια δεν αρνείται την υπόθεση. Κατηγορεί το ΣΔΟΕ, επιφυλάσσεται ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κατηγορεί το ίδιο το «Documento» για την ύπαρξη και την παρουσίαση των στοιχείων. Λέει ότι έχει στην κατοχή της κάποια έγγραφα, αν και έχει παραιτηθεί από τη Γ.Γ.. Και όσον αφορά το ότι είναι ανοιχτά τα ψηφοδέλτια, ο κ. Μητσοτάκης την έχει ανακοινώσει, αν δεν κάνω λάθος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, σας είπα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των συνδυασμών. Δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα δεδομένα σταθμίζονται. Θα σταθμιστούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η κυρία Νικολάου ισχυρίζεται ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ που μέσα σε χρόνο ρεκόρ ήρθε στην κατοχή της εφημερίδας σας, την αδικεί. Θα σταθμιστούν όλα τα δεδομένα και θα παρθούν οι αποφάσεις. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει για το σύνολο των υποψηφίων της  Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι θα γίνεται ο έλεγχος που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην υπάρχουν πράγματα που έχουν ξεφύγει.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άρα, είναι ανοιχτή η υποψηφιότητα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι δεν καταλάβατε;

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή την έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, γι’ αυτό επιμένω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι η κατάρτιση των συνδυασμών βρίσκεται σε εξέλιξη. Υποψηφίους ανακηρύσσουν τα Πρωτοδικεία.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να αναφερθώ στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. στην Ελλάδα. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό απόψε. Θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών. Και θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διπλή ερώτηση. Πρώτον, προφανώς ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. έχει το δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος τις συναντήσεις του, αλλά είναι συνηθισμένο να συναντάται και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Και δεύτερη ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση μετά τη συνάντηση να υπάρχει και μία, ας την πούμε, αν όχι συνεννόηση, τουλάχιστον επαφή των ελληνικών κομμάτων, κυρίως αυτών μάλιστα τα οποία θεωρούνται ότι μπορεί να συμπτύξουν και μία Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ώστε να υπάρξει και μία ενιαία γραμμή της πολιτικής της Ελλάδας έναντι των Η.Π.Α. και των θεμάτων που μας απασχολούν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο προσανατολισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής νομίζω ότι δεν αμφισβητείται. Η Κυβέρνηση είναι πολύ συνεπής στον προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής προς όφελος των εθνικών μας δικαίων.

Από εκεί και πέρα, είναι πολύ θετικό ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. να συναντάται με πολιτειακούς παράγοντες. Από εκεί και πέρα, η στάση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, απέναντι σε μείζονα θέματα για την εξωτερική μας πολιτική, έχει καταγραφεί και είναι γνωστή με τη συμπεριφορά τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.  Είναι γνωστό ποιοι ψήφισαν Συμφωνίες με τις Η.Π.Α., οι οποίες αναβαθμίζουν, νομίζω, πολύ περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό «αποτύπωμα» της χώρας μας -αναφέρομαι στην Αλεξανδρούπολη και σε μια σειρά από άλλα πράγματα- και ποιοι τις καταψήφισαν. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, είναι εδώ και δεν αλλάζουν και νομίζω ότι αντανακλούν  τις απόψεις, τις πεποιθήσεις των πολιτικών Αρχηγών, του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, για τον προσανατολισμό που, ενδεχομένως, πρέπει να έχει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα να επιμείνω λίγο στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α.. Αν θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα πλαίσιο της συζήτησης απόψε με τον Πρωθυπουργό, μια ατζέντα σε γενικές γραμμές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και τη χώρα μας, αλλά νομίζω και τη διεθνή πολιτική σκηνή. Συνεχίζεται ο πόλεμος με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ενεργειακά είναι ένα ζήτημα το οποίο, νομίζω, είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος και για την Ελλάδα και για τις Η.Π.Α. και για την Ευρώπη. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και στην Ευρώπη, στην κατάρτιση και στο σχεδιασμό πολιτικών αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Προφανώς, τα ζητήματα των σχέσεων μας με την Τουρκία. Ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Όταν συναντάται ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., μιας χώρας που είναι παραδοσιακή σύμμαχος της Ελλάδας, υπάρχει μια ευρεία γκάμα ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει μία Κυβέρνηση, να σχηματιστεί μία Κυβέρνηση ηττημένων, όπως λέγεται; Και σας ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι πολίτες με τις εκλογές και με την ψήφο τους διαμορφώνουν τα τελικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι όλα όσα βλέπουμε, όλα όσα παρακολουθούμε, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, που είναι εργαλεία, αλλά και από την άποψη που έχει ο καθένας μας, παρακολουθώντας την πορεία της χώρας σήμερα, το πού βρισκόταν το 2019 και πού βρίσκεται σήμερα, νομίζω ότι μας επιτρέπει να έχουμε την απόλυτη αισιοδοξία ότι η ελληνική κοινωνία θα επιβραβεύσει την πολιτική μας και στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να έχει μια νέα αυτοδύναμη, αποτελεσματική και συμπαγή Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι είναι φανερό πως ένα κομμάτι της Αντιπολίτευσης στερείται θετικής πρότασης για την Πατρίδα και τους πολίτες και στερείται και θετικής προοπτικής. Γι’ αυτό και το μόνο τους μέλημα, ο αποκλειστικός τους σκοπός είναι πώς θα εμποδίσουν τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει. Αυτός είναι ο μόνος τους σκοπός. Η συγκολλητική τους ύλη δεν είναι τίποτε άλλο από το μένος τους για τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτό και δεν κινούνται στο φως και στο πολιτικό προσκήνιο. Κινούνται, θα έλεγα, στο παρασκήνιο με μυστικές, υπόγειες συναντήσεις. Όλα αυτά δεν νομίζω ότι έχουν την παραμικρή ελπίδα ευόδωσης ή επιτυχίας στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Εκεί που οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν πολιτικές, να ζυγίσουν προτάσεις για το μέλλον της χώρας, να συγκρίνουν την αξιοπιστία αυτών που υπόσχονται και τι υπόσχονται και να αποφασίσουν ποια Κυβέρνηση και ποια πολιτική είναι ικανή, μέσα στο συγκεκριμένο διεθνές περιβάλλον, να οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. 

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Να επανέλθουμε στο θέμα της ενέργειας και στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Startupper Mag», o Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, μίλησε για τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται  Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η αμερικανική ExxonMobil έχει επισημάνει ότι αν τα κοιτάσματα στη Κρήτη είναι πολύ μεγάλα θα προχωρήσει σε έρευνες και Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Δηλαδή σε θαλάσσιες περιοχές, που διεκδικεί η Τουρκία. Έχετε κάτι νεότερο πάνω σ’ αυτό; Και είναι ένα πιθανό σενάριο, που θα ενισχύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι κινήσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση ενδεχομένων κοιτασμάτων -που θα αποφέρουν πλούτο και όφελος στην ελληνική Πολιτεία και στον ελληνικό λαό- είναι κινήσεις μετρημένες, καλά σχεδιασμένες, πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας, πάντοτε καλά προετοιμασμένες, όπως έχει δείξει και η εμπειρία των τελευταίων μηνών.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει στο κάδρο τον κ. Μπρατάκο,  σχετικά με δημοσίευμα για μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών εισφορών. Με την Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στη θέση του ένα στρατηγικό κακοπληρωτή του Δημοσίου, κοινώς ένα «μπαταχτσή». Αν υπάρχει θέμα με τον κ. Μπρατάκο και τι απαντάτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρόκειται για μια ρύθμιση από το 2019. Αφορά ρύθμιση εργοδοτικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, σε μια εταιρεία στην οποία τότε ο κ. Μπρατάκος ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και έχει παραιτηθεί από αυτή τη θέση από το 2020. Βεβαίως, οι ρυθμίσεις αυτές εξυπηρετούνται κανονικότατα από τότε μέχρι σήμερα, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ζήτημα. Όχι με τον κ. Μπρατάκο, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Τελεία.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μια διευκρίνιση. Οπότε, δεν υπάρχει η δίκη στις 15 Μαρτίου; Έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές του;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι οφειλές είναι ρυθμισμένες και εκτελούνται κανονικότατα. Η κλήτευση γίνεται βάσει της διαδικασίας, που υπάρχει κάθε φορά ανά εξάμηνο, ανάλογα με την πορεία της υπόθεσης. Και γίνεται επειδή συνέπεσε να είναι Διευθύνων Σύμβουλος το 2019. Επαναλαμβάνω, ο κ. Μπρατάκος έχει φύγει από Διευθύνων Σύμβουλος από το 2020. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Έχει γίνει ρύθμιση των οφειλών αυτών από το 2019, εκτελούνται κανονικότατα και δεν υπάρχει κανένα νομικό θέμα.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επιστρέψω στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α.. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση για το αν οι Η.Π.Α. θα ζητήσουν από την Ελλάδα νέα στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη πληροφόρηση ότι η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση μέσα στην Άνοιξη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω υπόψη μου κάποια τέτοια πληροφορία. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι η Ελλάδα πρωταγωνίστησε από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη και με τους συμμάχους και με τους εταίρους της. Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, χωρίς μισόλογα και λογική ίσων αποστάσεων, τάχθηκε με το πλευρό του Δικαίου, της αξιοπρέπειας, του σεβασμού αυτονόητων πραγμάτων και αυτή η στάση, νομίζω, ότι αναγνωρίζεται πάρα πολύ και σε επίπεδο εταίρων και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, προφανώς και από τις Η.Π.Α..

ΣΩΤ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο μεταναστευτικού κύματος από την Τουρκία μετά τον σεισμό είναι πολύ μεγάλη. Η Ελλάδα έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας είναι συνεχώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα τέτοια ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της καταστροφής, της τραγωδίας, εξαιτίας αυτού του μεγάλου σεισμού, νομίζω ότι μέριμνα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικώς της Διεθνούς Κοινότητας, είναι πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, έτσι ώστε να ανοικοδομηθεί η περιοχή τους και να παραμείνουν εκεί. Άρα, δεν θα συνέδεα το συγκεκριμένο περιστατικό με τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια εκστρατεία -και σε επίπεδο κρατών και σε επίπεδο ιδιωτικών φορέων- ενίσχυσης της Τουρκίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την τραγωδία που βρήκε τους ανθρώπους εκεί και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να μπορέσει ο κόσμος που γλίτωσε από την τραγωδία να ξαναμείνει στην περιοχή του. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας πάγια έχει μια αυστηρή, δίκαιη και πολύ αποτελεσματική -θα έλεγα- μεταναστευτική πολιτική και φύλαξη των συνόρων, η οποία έχει αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι σε θέση να το γνωρίζουν άπαντες.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι για την κάρτα εργασίας. Κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής της, είχαν υπάρξει κάποιες καταγγελίες για παραβιάσεις της χρήσης της αυτής. Η Κυβέρνηση τις έχει ελέγξει; Μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν παρατυπίες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και κάθε καταγγελία εξετάζεται. Δεν ξέρω, τώρα, αν είναι μεμονωμένες καταγγελίες, αλλά κάθε καταγγελία εξετάζεται. Εδώ το βασικό είναι, ότι είναι ένα μέτρο προς όφελος των εργαζομένων. Νομίζω ότι έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο του κόσμου της εργασίας, χωρίς παρατράγουδα, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, εκεί που ήδη έχει εφαρμοστεί. Όπως είχαμε δεσμευτεί, επεκτείνεται. Άλλοι 32.000 εργαζόμενοι θα μπορούν, πλέον, να την αξιοποιούν. Είναι ένα μέτρο που διασφαλίζει διαφάνεια, δικαιοσύνη στον κόσμο της εργασίας, όπως θα πρέπει να είναι σε μια ευνομούμενη χώρα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Αναφερθήκατε στη στήριξη των σεισμοπαθών στην Τουρκία. Υπάρχει και η Συρία. Αν έρθουν πρόσφυγες σεισμόπληκτοι από τη Συρία, θα πρέπει η Ευρώπη να τους κλείσει την πόρτα; Και μια δεύτερη ερώτηση. Μετά την επίθεση φιλίας Çavuşoğlu, να περιμένουμε να ξεκινήσουν ξανά άμεσα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και  για  τους ανθρώπους στη Συρία, μέσω του διεθνούς μηχανισμού και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια εκεί -η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη στη Συρία, όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται- υπάρχει η διαδικασία παροχής βοήθειας. Είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχει θέμα στήριξης κάποιων ανθρώπων που θα χρειαστεί οπωσδήποτε να φύγουν από τον τόπο τους γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης εκεί, η Διεθνής Κοινότητα, συντεταγμένα και οργανωμένα, θα πάρει τις αποφάσεις της και θα παράσχει τις υπηρεσίες που πρέπει να παράσχει. Αλλά, αντιλαμβάνομαι ότι προτεραιότητα όλων μας σε αυτή τη φάση, είναι πώς θα στηριχθούν τα κράτη που επλήγησαν και κυρίως ο κόσμος που είχε αυτές τις τρομακτικές συνέπειες από αυτό τον καταστροφικό σεισμό, για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του εκεί.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Και μια ακόμη ερώτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι η Ελλάδα ποτέ δεν έκλεινε την πόρτα του διαλόγου. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προδιαγραφές και προϋποθέσεις -όπως και το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών- μέσα στις οποίες εμείς ποτέ δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου και είμαστε πάντοτε διατεθειμένοι να συζητάμε.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Να πάω λίγο στα εκλογικά. Είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα νομοθετήματα έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 10 περίπου Μαρτίου; Να περιμένουμε περίπου τότε μια διάλυση της Βουλής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα νομοθετήματα έχουν προγραμματιστεί για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό Κοινοβούλιο θα είναι ανοιχτό. Είπαμε ότι εμείς αξιοποιούμε τον πολιτικό χρόνο μέχρι την τελευταία στιγμή, για να κάνουμε πράγματα που είναι χρήσιμα στην κοινωνία και τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, για τον χρόνο των εκλογών δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Είναι όλα γνωστά εκτός από την ημερομηνία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε μια αποκάλυψη ακόμη της Κυριακής από το «Documento». Φέραμε νέα στοιχεία για την περίπτωση του Τούρκου υπηκόου που πολιτικογραφήθηκε ως Έλληνας Γιασάμ Αγιαβέφε, σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, όταν του απένειμε την τιμητική ελληνική ιθαγένεια. Ακόμα θεωρείτε ότι δεν οφείλετε εξηγήσεις ως Κυβέρνηση; Σας καλύπτει η στάση των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη που εμπλέκονται στις αποφάσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει εξηγηθεί επαρκώς το ζήτημα αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν απονεμήθηκε η υπηκοότητα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ανεξαρτήτως νέων αποκαλύψεων, σας καλύπτουν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανεξαρτήτως.

AM. KANTZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως εγώ δεν κατάλαβα κάτι. Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα με το market pass, τελικά; Όχι την Τετάρτη; Ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα; Θα δέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για ορισμένα Α.Φ.Μ. θα ξεκινήσει από αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη.

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Για την ημερομηνία των εκλογών; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα σας την πω!

Σ. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Θεωρείτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του τόνισε ότι πρώτα πάνε στην Εκκλησία και μετά στην κάλπη; Επομένως, έχει συναινέσει και η Εκκλησία της Ελλάδος σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις εκλογές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω τίποτα νεότερο να πω για την ημερομηνία των εκλογών.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω, εν όψει εκλογών, δεν ξέρουμε την ημερομηνία, ωστόσο καθημερινά εμφανίζονται μια σειρά από θέματα που χρειάζονται απαντήσεις από εσάς. Είχαμε πριν από λίγες ημέρες το δημοσίευμα του «News247», για την Οικονομική Εισαγγελία και για τα απόρρητα κονδύλια που δεν δίνεται το δικαίωμα να ελέγχονται. Σήμερα η «ΕφΣυν» φέρνει το σπάσιμο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα τρία στους φορολογικούς ελέγχους για τις υποκλοπές. Πρώτον, αν έχετε απαντήσεις σε αυτά και δεύτερον, σκέπτεσθε να πυκνώσετε τα briefing ούτως ώστε να δίνετε τις απαραίτητες απαντήσεις, ενόψει εκλογών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, τα briefing δύο φορές την εβδομάδα είναι επαρκέστατα και όχι μόνον αυτό, και οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι δικές μου και όλης της Κυβέρνησης και όλων των συναδέλφων Υπουργών, στο τι γίνεται. Στην πορεία προς τις εκλογές η βούλησή μας και η μέριμνά μας και νομίζω ότι αυτό το υποστηρίζουμε όλοι, σε αγαστή συνεργασία και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι γνωστό στους Έλληνες πολίτες, έτσι ώστε να τους συμπεριλάβουν στην αξιολόγησή τους, για τον ποιον θα επιβραβεύσουν και ποιον θα αποδοκιμάσουν για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πτυχή της πολιτικής, όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται είτε στη λογική της συνωμοσιολογίας και της σκανδαλολογίας, αν σ’ αυτό μπορεί να βασιστεί πολιτική, είτε στη λογική της πραγματικής πολιτικής, της παραγωγής έργου, της προγραμματικής πρότασης, της πρότασης για την Ελλάδα του αύριο, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, που να μην έχει κατατεθεί επαρκώς στο δημόσιο διάλογο. Η ελευθερία του Τύπου που έχουμε στη χώρα μας, την οποία με συνέπεια όλοι εσείς υποστηρίζετε, εγγυάται αυτήν την πολυφωνία, την ενημέρωση, τον πλουραλισμό. Και αν ένα πράγμα, νομίζω, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει, είναι έλλειμμα ενημέρωσης. Οι πολίτες τα έχουν δει, τα έχουν ακούσει όλα διεξοδικά, κάθε άποψη, κάθε εκδοχή και -με γνώση όλων αυτών- θα τοποθετηθούν και θ’ αξιολογήσουν στάσεις, συμπεριφορές, πολιτικές προσεγγίσεις, τρόπο και αντίληψη και κουλτούρα για το μέλλον της χώρας στις επερχόμενες κάλπες που, όπως είναι γνωστό, πλησιάζουν.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τα δημοσιεύματα θα απαντήσετε κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπα ότι έχουμε απαντήσει διεξοδικά σε όλα και υπάρχει και μία διαδικασία σε ό,τι αφορά μια σειρά από ζητήματα που και η Δικαιοσύνη είναι εκεί για να κάνει τη δουλειά της. Η Κυβέρνηση απαντά με την πολιτική της και μέριμνα της πολιτικής της είναι να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, για να στηρίξουμε τους πολίτες στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας, να ψηφίζουμε, μέχρι η Βουλή να διαλυθεί, πράγματα που είναι κρίσιμα και που απαντούν και ανταποκρίνονται και στις δεσμεύσεις μας και στο Πρόγραμμά μας της προηγούμενης περιόδου  -έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό χρόνο- και οι πολίτες έχουν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα μπροστά τους, για να συγκρίνουν, να κρίνουν και να προχωρήσουν. Μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου. Ο κόσμος τα ξέρει όλα, ξέρει τι βιώνει, ξέρει πώς ήταν η χώρα το 2019, ξέρει πώς είναι η χώρα τώρα, ξέρει τι μεσολάβησε, ξέρει τι κληθήκαμε να διαχειριστούμε, βλέπει ότι ζει σ’ ένα Κράτος Δικαίου και απόδειξη του ότι ζει σ’ ένα Κράτος Δικαίου είναι ότι τίποτα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί, τίποτα δεν παραπέμπεται στο αόριστο, όλα είναι εδώ, συζητιούνται και αντιμετωπίζονται.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΘρακική Εστία Βέροιας: Ετήσιος Χορός 2023
Επόμενο άρθροΣχόλιο Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής