Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 Καλό μεσημέρι,

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα για την ενημέρωση και τον συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων φορέων ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αλλά και την πορεία αποκατάστασης των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, την πρόοδο στην καταβολή των αποζημιώσεων και την ενημέρωση για την υγειονομική κατάσταση στην Θεσσαλία.

Σήμερα Δευτέρα, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και το μάθημα θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης.

Εξαιρούνται τα σχολεία των περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Με αποφάσεις των Δημάρχων κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχειάδα και Δομοκό στον νομό Φθιώτιδας και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός, και συνεργεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς σε ποτάμια, ρέματα και φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Υπουργείου, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.

Η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1639 αστυνομικούς  και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της  Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό,  2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές,  3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Μήνυμα από το 112 ενημέρωσε από χθες τους κατοίκους των περιοχών της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία DANIEL στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμα νωπές, ωστόσο η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της στην πρώτη γραμμή του πεδίου με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών.

 

Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς –ταχύτερους σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα – η διαδικασία της κρατικής αρωγής και της χορήγησης ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες.

Στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότερες από 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων, με βάση την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ, ύψους 25 εκατ. ευρώ προς κατοίκους των χωριών και περιοχών που πλημμύρισαν, ενώ σήμερα θα γίνει μια δεύτερη καταβολή που θα πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ, από στοιχεία που προέκυψαν τόσο από την αυτοματοποιημένη διαδικασία, όσο και από τις διασταυρώσεις των υποβληθέντων δηλώσεων στην πλατφόρμα.

Επιπλέον, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 104 δικαιούχων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ως πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, αλλά και πληρωμές 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ.

Είναι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους ώστε να χτίσουν ξανά όσα έχασαν.

 

 

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας.

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της ανταποκρινόμενη στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απαιτήσεις διεθνών φορέων. Η χώρα μας εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, διευκολύνει την καθημερινότητα, τις συναλλαγές, τις μετακινήσεις και τη ζωή των πολιτών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζοντας τη συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του κράτους δικαίου.

Ο ενδιαφερόμενος πραγματοποιεί την αίτησή του ηλεκτρονικά και επιλέγει Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής του διαμονής στην Ελλάδα,  συγκεκριμένη ημέρα και ώρα από τη λίστα διαθεσιμότητας, ώστε να  εξυπηρετηθεί  με φυσική παρουσία, και καταχωρεί τα εξής στοιχεία του προσώπου στο οποίο αφορά το ραντεβού: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και προαιρετικά αριθμό τηλεφώνου.

Για την έκδοση της νέας ταυτότητας απαιτείται φωτογραφία υψηλής ανάλυσης η οποία μπορεί να λαμβάνεται και στις αρχές έκδοσης αλλά και σε πιστοποιημένα φωτογραφεία, αίτηση- υπεύθυνη δήλωση, αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 10 ευρώ και βέβαια το παλιό Δελτίο Ταυτότητας.

Για ακόμα μια φορά οφείλουμε να τονίσουμε πως οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ειδικά απέναντι σε ζητήματα πλαστογραφίας, και πως το νέο Δελτίο Ταυτότητας δεν παρέχει πρόσβαση με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.

 

Διπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις  εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών.

Καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση τα ζητήματα Παιδείας, πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, ισότητας στην συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όλα όσα απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς τους, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής τους. Η κοινωνική πολιτική για μας δεν ασκείται με συνθήματα αλλά με δραστικές παρεμβάσεις και εξεύρεση άμεσων λύσεων.

 

Ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σηματοδοτεί την επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ωφελούμενοι που κληρώθηκαν στην ηλεκτρονική κλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Αύριο, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου λόγω πολλών θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα. Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πως σχολιάζετε τη χθεσινή νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Και αν προβληματίζει την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφή προς το κέντρο και να εγκαταλείψει την ταμπέλα της Αριστεράς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, αφού αναφέρω ότι έγινε από το πρωί προσπάθεια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό με τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασσελάκη και όπως ενημερώθηκα υπάρχει τηλεφωνικό ραντεβού για τις 14:00 για να τον συγχαρεί, αλλά και να τον καλέσει σε συνάντηση, θα ήθελα και εγώ, με τη σειρά μου, από αυτό εδώ το βήμα, να συγχαρώ το νέο Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την εκλογή του.

Να του ευχηθώ καλή δύναμη. Θα επαναλάβω την ευχή, που επανειλημμένος έχω διατυπώσει. Μακάρι, επιτέλους η χώρα μας να αποκτήσει μια σοβαρή και αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθει στον δρόμο της αλήθειας και του ρεαλισμού. Η αντιπαράθεσή μας με τον κ. Κασσελάκη θα είναι πολιτική. Γι’ αυτό και αναμένουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, αλλά και τα ζητήματα συνολικά που απασχολούν τους πολίτες.

Επίσης, ελπίζουμε να φύγει από τη λογική της τοξικότητας και του διχαστικού λόγου, που δυστυχώς για πολλά χρόνια υπηρετεί το κόμμα στο οποίο εξελέγη Πρόεδρος. Δε σας το κρύβω ότι η προεκλογική, ως προς τις εσωκομματικές εκλογές, συμπόρευσή του με τους πιο γνήσιους εκφραστές της ρητορικής μίσους, αυτού του τοξικού λόγου, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη, μας κάνει να έχουμε αμφιβολίες.

Επίσης, αυτό που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι στο Κοινοβούλιο προτείνονται και ψηφίζονται όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όλες οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη ο κόσμος, έχουν ανάγκη οι Έλληνες πολίτες και η απουσία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – σχεδόν τέσσερα χρόνια- του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από αυτή τη διαδικασία, σίγουρα συνιστά ένα σοβαρό θεσμικό μειονέκτημα. Γι’ αυτό και εμείς στη Νέα Δημοκρατία – στο συνέδριο του 2016 – ψηφίσαμε παμψηφεί, ως προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποιος την προεδρεία του κόμματος να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να έχει, δηλαδή, την κοινοβουλευτική ιδιότητα.

Όπως και να έχει, δουλειά της Κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμά της στο ακέραιο. Να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις, να ακούει την κοινωνία και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική για το σύνολο των πολιτών.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να μιλήσουμε λίγο για τη Θεσσαλία. Στις προετοιμασίες που κάνει η Κυβέρνηση για την επερχόμενη κακοκαιρία, αναφερθήκατε αναλυτικά. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» υπήρξαν κάποιοι επιστήμονες οι οποίοι μίλησαν για πρωτοφανή φαινόμενα, τα οποία λαμβάνουν χώρα ανά εκατοντάδες, κάποιος είπε και χιλιάδες χρόνια. Τώρα υπάρχουν μετεωρολόγοι οι οποίοι λένε ότι η επερχόμενη κακοκαιρία θα είναι συγκρίσιμη τόσο με τον «ΙΑΝΟ» όσο και με τον «Daniel». Μήπως, τελικά, τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά, λόγω και της κλιματικής κρίσης, γίνονται πιο συχνά, οπότε μήπως θα πρέπει να υπάρξει και νέος ανασχεδιασμός του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε ότι η αποτίμηση του μεγέθους του φαινομένου «Daniel» έγινε με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Όταν, λοιπόν, έρχεται ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει ξανάρθει για 200, 300, ίσως και παραπάνω χρόνια, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά συνολικά και στην Ευρώπη και ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως, αυτό γίνεται ως επίσημη καταγραφή. Και προφανώς είχε ένταση και συνολικό νερό, το οποίο έπεσε, πολλαπλάσιο του «ΙΑΝΟΥ». Αυτή ήταν η εκτίμηση, αυτή ήταν η αποτύπωση κι αυτό καταγράφηκε από την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχουν προβλέψεις για φαινόμενα τις επόμενες ημέρες. Νομίζω ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μιλάει για τέτοιας έντασης φαινόμενα. Ούτως ή άλλως δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική μας δουλειά να κάνουμε προβλέψεις. Δική μας δουλειά είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι, συνολικά ο κρατικός μηχανισμός, για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί. Είναι στις περιοχές που υπάρχει μια πρόβλεψη για επιδείνωση του καιρού, ούτως ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών και όλων των κρίσιμων υποδομών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, βέβαια – στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας  απαντώ – ότι ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Το πόση θα είναι στο παρόν και στο  μέλλον η ένταση αυτών των φαινομένων κι αν οι άμεσες συνέπειες της κλιματικής κρίσης θα αλλάξουν την ένταση που βλέπουμε και τη συχνότητα που έχουν αυτά τα φαινόμενα, μένει να το δούμε στο άμεσο και ίσως στο πιο μακρινό μέλλον. Ας ελπίσουμε να τα βλέπουμε όσο πιο αραιά. Και το κυριότερο, εμείς έχουμε την υποχρέωση  να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στη Βουλή βρίσκεται το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και κριτική. Στον πυρήνα τους βρίσκεται η αιτίαση ότι, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τη φορολογική και μη επιβάρυνση σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Τι απαντάτε σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναφέρεστε στους ελεύθερους επαγγελματίες;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Θέλω να καταστεί σαφές και νομίζω ότι τεκμήριο αξιοπιστίας, μεγαλύτερη απόδειξη, είναι όσα συνέβησαν και την προηγούμενη 4ετία. Όσο η χώρα έχει Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο στο τιμόνι βρίσκεται αυτή η Κυβέρνηση, με βάση τα όσα έχει αποδείξει μέρα με τη μέρα και με τις πολιτικές που εφάρμοσε, ούτε θα επιβάλλονται φόροι, ούτε θα αυξάνονται φόροι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα συνεχίσει και τώρα, μόνο μείωσε ή κατήργησε φόρους. Και αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται. Από εκεί και πέρα, σίγουρα υπάρχει ένα ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης. Το ζητούμενο, δηλαδή, ποιο είναι; Όλοι να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, με τα ποσά που τους αναλογούν. Και το κυριότερο αυτό πρέπει να αποκατασταθεί, γίνονται κινήσεις, πρέπει να γίνουν περισσότερες και θα γίνουν περισσότερες και θα εφαρμοστεί το σύνολο όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να μην πληρώνουν κάποιοι άλλοι περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Όλα αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται, η κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται, οι πρωτοβουλίες για την υγεία, οι πρωτοβουλίες για την παιδεία, οι υποδομές, προκύπτουν από τα ιερά χρήματα του συνόλου των Ελλήνων φορολογούμενων. Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε να ακούμε την είδηση ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από τον βασικό μισθό. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, να μην περιμένετε από τον Πρωθυπουργό και από την Κυβέρνηση καινούργιους φόρους. Η λογική μας, η κατεύθυνσή μας είναι να μειώνουμε φόρους, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμά μας και όπως προκύπτει και από τα δημόσια οικονομικά. Αλλά σίγουρα – το ξαναλέω, το τονίζω – όλα όσα ακούστηκαν και στην ομιλία του Πρωθυπουργού, αλλά και στη Συνέντευξη Τύπου και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν πράξη στο ακέραιο.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορούμαστε για μία συμφωνία στο Μεταναστευτικό. Στον απόηχο και  της συνάντησης με τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, θέλω να σας ρωτήσω σε τι συνίσταται αυτή η συμφωνία και πότε κλειδώνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βιώνουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, μία επιδείνωση του ζητήματος αυτού ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της στιβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο  και στην ανθρώπινη ζωή, που ακολουθείται στη χώρα μας, οι συνέπειες, σε σχέση με άλλες χώρες, φαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερο περιορισμένες. Αλλά για να μιλήσουμε με αριθμούς, εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000. Αυτό γιατί γίνεται; Για να πάμε στα του οίκου μας. Γιατί πλέον η Ελλάδα  προστατεύει τα σύνορά της, σώζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχει μια διαδικασία πολύ ταχύτερης απονομής ή μη ασύλου, εξέτασης, τέλος πάντων, των αιτήσεων. Όμως, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο καλά και να λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος, οι ελληνικές Αρχές, το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει μία συνολική αντιμετώπισή του εκτός συνόρων. Θεωρώ ότι η συνεργασία μας με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό είναι καίριας σημασίας. Και θέλουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε στο ζήτημα αυτό. Είμαστε στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προφανώς, όταν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι περισσότερο. Είναι δεδομένο ότι, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι καθοριστικής σημασίας το χτύπημα στη ρίζα της βασικής αιτίας του προβλήματος, που είναι οι παράνομοι διακινητές και βέβαια η συνολική διαχείριση των ροών και κάποιες επιστροφές, που πρέπει να υπάρχουν, ανθρώπων από τη χώρα προέλευσης. Και σε αυτό προφανώς είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Στο θέμα της αισχροκέρδειας θα ήθελα να πάμε και των ελέγχων στην αγορά. Σας ακούσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και εσάς και τον Πρωθυπουργό, να λέτε ότι έχουν γίνει 15.000 έλεγχοι και να έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5.000.000 ευρώ. Μιλάμε για επιβολή των προστίμων αυτής της τάξης των 5.000.000 ευρώ ή και είσπραξη αυτών των προστίμων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει είσπραξη. Υπάρχει μια διαδικασία συγκεκριμένη ως προς την είσπραξη των προστίμων. Υπάρχει άμεση καταβολή, ουσιαστικά αναγνώριση του προστίμου, όπως είναι, για παράδειγμα, με τις εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, που αναγνώρισαν άμεσα την πράξη καταλογισμού και κατέβαλαν το 50% του ποσού. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην γίνεται άμεσα η καταβολή και ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για την είσπραξη του ποσού αυτού από τις αρμόδιες Αρχές. Είναι δεδομένο ότι την επιβολή ενός προστίμου ακολουθεί η διαδικασία είσπραξης. Και βέβαια, με την ευκαιρία που μου δίνετε, σε συνέχεια όσων είπε και ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ., και στην ομιλία του και στη συνέντευξη Τύπου και όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Σκρέκας, είναι δεδομένο ότι αυτά θα κρίνονται καθημερινά. Δηλαδή, η διαδικασία αυτή που θα ακολουθείται από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όλα όσα είπε ο Υπουργός για προϊόντα που πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα και συνεχόμενα χαμηλότερη τιμή για την παρακολούθηση των τιμών των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ και γενικότερα σε εταιρείες πώλησης, η νέα εφαρμογή, η οποία θα είναι πολύ σύντομα στη διάθεση των πολιτών, για να γίνει ακόμα πιο εμπεριστατωμένη και συνολική η διαδικασία καταγγελιών. Όλα αυτά δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε ένα με δύο μήνες ή σε λίγους μήνες. Είναι δεδομένο ότι αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, επειδή επιμένει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και στη χώρα μας, είναι μειούμενος, αλλά παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός τροφίμων και η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης θα είναι συνολική και διαρκής.

Το έχουμε πει, πολλές φορές, μεγαλύτερη σημασία έχει η αύξηση των εισοδημάτων. Όλα αυτά τα οποία έχουμε ψηφίσει και αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει και θα γίνουν άμεσα, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, αλλά βέβαια και οι πολύ αυστηροί και δίκαιοι έλεγχοι στην αγορά.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επιστρέψουμε λίγο στο μεταναστευτικό και να συμπληρώσω το ερώτημα που έκανε ο συνάδελφος. Υπάρχει μια συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Η συμφωνία αυτή τηρείται; Η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία για μεταναστευτικό και προσφυγικό συμπληρωματικά σε αυτή τη συμφωνία ή είναι κάτι άλλο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν αυτό καταστεί εφικτό. Είναι δεδομένο ότι επί τη βάσει αυτής της συμφωνίας, υπό τον όρο του αν τηρείται ή όχι, εγώ δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω, ούτε έχω αναλυτική ενημέρωση. Προφανώς, ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι να υπάρχει συνεργασία -το είπα και πριν στην απάντησή μου- με την Τουρκία και όχι μόνο μια διμερής συνεργασία, δηλαδή όχι μόνο της Τουρκίας με την Ελλάδα, μια συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση ενός φαινομένου που φαίνεται ότι επιμένει και εντείνεται με αιτίες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στις χώρες προέλευσης, συγκεκριμένα ζητήματα που υπάρχουν εκεί και προφανώς οφείλουμε όλοι μας, συνολικά, όχι μόνο η Ελλάδα, να τα αντιμετωπίσει. Το ξαναλέω: Η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αποδίδει. Φαίνεται αυτό από τις εκκρεμείς αιτήσεις, φαίνεται αυτό από την εικόνα, παρά την πρόσφατη επιδείνωση, που υπάρχει στα νησιά. Δεν έχουν καμία σχέση οι δομές της «ντροπής» της Μόριας, τα χιλιάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία βρίσκονταν σε άθλιες συνθήκες, τώρα αυτά δεν τα συναντάμε πλέον στην Ελλάδα. Αλλά επειδή δεν θέλουμε να λειτουργούμε κατόπιν εορτής, ο Πρωθυπουργός προσωπικά έθεσε το ζήτημα, κινούμενος, όσο γίνεται προληπτικά, για να προλάβουμε ακόμα μια μεγαλύτερη επιδείνωση συνολικά και στη χώρα μας, αλλά και συνολικά και στην Ευρώπη.

Π. ΜΙΧΟΣ: Υπάρχει κάποια διάσταση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για το  EuroAsia Interconnector, το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Θέλω να πω, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο, η Ελλάδα πιέζει την κυπριακή πλευρά να χρηματοδοτήσει και να «τρέξει» περισσότερο το έργο. Υπάρχει κάποια διάσταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν γνωρίζω για κάποια διάσταση. Υπάρχει συνεργασία με την Κύπρο για να προχωρήσει το σύνολο όσων έχουν εξαγγελθεί και όσα πρέπει να προχωρήσουν για το συμφέρον και των δύο χωρών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση δηλώνει δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, είχαμε, όμως, για άλλη μια φορά, ρίψη χημικών εναντίον διαδηλωτών που είναι πλημμυροπαθείς στη Λάρισα. Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση, όπως έχει υποχρέωση, αντιμετωπίζει το πιο έντονο, το πιο μεγάλο πλημμυρικό και συνολικά φυσικό φαινόμενο που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το ελληνικό κράτος, εδώ και πάρα πολλά, εκατοντάδες χρόνια και κάνει πράξεις όσο πιο γρήγορα μπορεί και για την αποζημίωση των ανθρώπων αυτών. Σήμερα είπαμε ότι θα έχει μια δεύτερη μεγάλη καταβολή, σε χρόνους πολύ πιο γρήγορους από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις. Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης και στις περιοχές. Να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δυστυχώς στιγμές έντασης. Κατανοούμε συνολικά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν το βιός τους από τη μια μέρα στην άλλη, αισθάνονται οργισμένοι. Θέλουν όσο πιο γρήγορα να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αλλά το να επιτίθεται κάποιος -και μιλώ γενικά – στους αστυνομικούς, οι οποίοι θέλουν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών, δεν έχουν καμία διάθεση να επιτεθούν, δεν νομίζω ότι λύνει ειρηνικά το πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταλάβουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Σίγουρα αυτοί που πέρασαν όλα όσα πέρασαν, κανένας δεν μπορεί να μπει στη θέση τους, κανένας δεν μπορεί να συγκρίνει τον πόνο τους και την αγωνία τους, δεν χρειάζεται όμως, να στοχοποιούμε την Ελληνική Αστυνομία. Τώρα, από εκεί και πέρα, όταν υπάρχει και εφόσον υπάρχει, σε κάθε δημόσιο λειτουργό, περίπτωση που ξεφεύγουν των ορίων τους, αυτό εξετάζεται αυτεπαγγέλτως, εξετάζεται κατόπιν καταγγελιών και αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε κάποια ενέργεια, η οποία έγινε υπέρμετρα, αξιολογείται αντιστοίχως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να μείνω λίγο στη Θεσσαλία. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Πετραλιάς, είπε ότι οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν το 1,5 δις. Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Αυτές οι αποζημιώσεις αφορούν στον τρέχον ή συνολικά το κόστος των αποζημιώσεων από τη ζημιά που προκάλεσε ο «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείται αν αναφέρεται συνολικά στο «Ντάνιελ» ή και σε άλλα φυσικά φαινόμενα;

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αν αφορούν τις άμεσες αποζημιώσεις, δηλαδή τα χρήματα που δίνονται τώρα ή μιλάμε συνολικά για το μέγεθος της καταστροφής.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, η αποκατάσταση των συνεπειών του «Ντάνιελ» και η αποκατάσταση των ανθρώπων που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Μία εξ αυτών είναι η διαδικασία της αρωγής. Δηλαδή, τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν προσωρινά, αλλά και σε δεύτερο χρόνο, για την αποκατάσταση των ζημιών, την αγορά οικοσκευών κλπ. Μια άλλη κατηγορία χρηματοδότησης που πρέπει να δοθεί από το κράτος και έχει εξασφαλιστεί συνολικά, είναι η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, όλα τα έργα που πρέπει να γίνουν. Η συνολική αποτίμηση, αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι το οποίο είναι ασφαλές να το κάνω εγώ από εδώ, γιατί είναι μια εν εξελίξει διαδικασία. Όπως σας έχω πει, έχουν γίνει πάρα πολλές αιτήσεις αποκατάστασης. Γίνονται αυτοψίες, προχωρούν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά για να μπορούμε να ξέρουμε το ακριβές ποσό, που είναι ένα άθροισμα επιμέρους αναγκών, πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Όταν είναι ασφαλές αυτό να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, η Task Force θυμάστε, υπήρχε αυτή η εξαγγελία από τον κύριο Μητσοτάκη και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, όταν συναντήθηκαν στο Στρασβούργο, για τη δημιουργία αυτής της ομάδας κρούσης, της Task Force, προκειμένου γρήγορα να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, προκειμένου η χώρα μας να παίρνει κάποια χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει συσταθεί αυτή η Task Force; Έχει συνεδριάσει; Έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα για την αποδέσμευση αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χώρα μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αμέσως, μόλις τελείωσε η σύσκεψη, η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με όλους τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και από την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πλευρά συνολικά, ξεκίνησαν να εργάζονται εκπρόσωποι και της ελληνικής πλευράς, αλλά και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το οποίο συμφωνήθηκε. Είναι μία καθημερινή διαδικασία που στόχο έχει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση, αλλά προφανώς να διαβεβαιώσουμε ότι όλα όσα συμφωνήθηκαν θα υλοποιηθούν και όταν προκύπτουν οι σχετικές ανάγκες, αυτές θα καλύπτονται, όπως έχει ανακοινωθεί, μετά τη συνάντηση.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να μείνω κι εγώ στο θέμα της Θεσσαλίας, καθώς χθες σε δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι τα μηχανήματα που ενεργούν για τη συλλογή νεκρών ζώων έχουν φύγει για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των αναχωμάτων και ότι υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν συλλεχθεί νεκρά ζώα. Πώς το σχολιάζετε και αν ισχύει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ισχύει το δημοσίευμα αυτό, δεν έφυγε κάποιο μηχάνημα από τη διαδικασία της συλλογής και της καύσης νεκρών ζώων. Το διαψεύδει αυτό και το Υπουργείο, μετά από επικοινωνία που είχαμε. Προχωράει η διαδικασία, υπάρχουν κάποιες περιοχές, που ακόμα δεν είναι προσβάσιμες, συγκεκριμένες περιοχές που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο. Μόλις καταστεί και αυτό εφικτό, θα αποκατασταθεί και σ’ αυτές τις περιοχές. Όμως, όλα τα μηχανήματα τα οποία είναι για τον σκοπό της καύσης, της περισυλλογής νεκρών ζώων, μιας πάρα πολύ σημαντικής διαδικασίας, η οποία προχωράει, νομίζω είναι πάνω από 60.000, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό στη σύσκεψη, τα ζώα τα οποία έχουν ταφεί, καεί και έχει ακολουθηθεί όλη η διαδικασία, θα προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Και μια ερώτηση, μιας που σήμερα, όπως αναφέρατε κι εσείς, άνοιξε το ηλεκτρονικό ραντεβού για τις νέες ταυτότητες. Είδαμε ένα δημοσίευμα της «Εστίας», αν θυμάμαι καλά την Κυριακή, που ανέφερε για ένα οργισμένο τηλεφώνημα ουσιαστικά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Πρωθυπουργό και με κάποιο βέτο, που έθεσε για το θέμα αυτό. Αν το επιβεβαιώνετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το δημοσίευμα αυτό είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Ουδέποτε συνέβη αυτό το τηλεφώνημα, ούτε υπήρξε αυτή η επικοινωνία η οποία περιγράφεται. Το διαψεύδουμε κατηγορηματικά.

Προηγούμενο άρθροΓ.Α.Σ. “Μέγας Αλέξανδρος” Γιαννιτσών: Ακαδημία Basketball – Αγώνας Εφηβικού Πρωταθλήματος
Επόμενο άρθροΣυνεχίζεται το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών του Δήμου Αλεξάνδρειας