Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, αλλά και το γεγονός ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Χαρακτήρισε «απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν» και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η μη επέκταση των συγκρούσεων αλλά και στην πάγια θέση της Ελλάδας για τη λύση των δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφή την ελληνική θέση ότι μία λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο.

Τόνισε πως χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα δήλωσε την ικανοποίησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας, αλλά επεσήμανε ότι δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν και ότι μέχρι το τέλος του έτους επιβάλλεται να έχει βρεθεί λύση σε αυτά τα ζητήματα.

—–

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης σε τρεις άξονες: πρώτον παρεμβάσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, όπως είναι οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημόσιου Τομέα κατά 10,5% και η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά,

Δεύτερον στοχευμένα μέτρα όπως η «Μόνιμη μείωση τιμής» και η υποχρέωση ανακοίνωσης των λιανικών τιμών και των ανατιμήσεων. Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 233 κωδικοί προϊόντων με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν ως το 23% και τρίτον με εντατικούς ελέγχους και επιβολή των αναλογούντων προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την νομοθεσία, ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς, εισαγόμενης ακρίβειας.

—–

82 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 20.000 πλημμυροπαθείς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από το συνολικό ποσό, τα 62,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή για την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες και την στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατ. ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ περίπου τα 14 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Κατατέθηκαν συνολικά, 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και  2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Η τροπολογία διασφαλίζει τον τρόπο χρηματοδότησης των αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου και φυτικής παραγωγής προς τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας, καθώς και το ακατάσχετο των ποσών που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Η τροπολογία αφορά, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και γεωργούς της Θεσσαλίας και των λοιπών περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και η δαπάνη για τις αποζημιώσεις βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Προβλέπεται επίσης ότι «για την υλοποίηση της δράσης με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταφέρονται πιστώσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στον Προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ». Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε την διάθεση αποζημιώσεων με ταχύτητα.

—–

Σήμερα, στις 20:00 ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου Economist Government Roundtable θα συζητήσει με τον Φράνσις Φουκουγιάμα.

Αύριο, Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στις 11:00, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα με τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους, την αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση και την ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, στην Κίνα όπου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας πάω στα εξωτερικά αν μου επιτρέπετε. Θέλω να ρωτήσω να μας αποσαφηνίσετε τι είναι αυτό που αποκαλείται «ανθρωπιστικός διάδρομος» μέσω Ελλάδος και, δευτερευόντως, μέσω της Κύπρου. Δηλαδή, θα συγκεντρώνεται εδώ ανθρωπιστική βοήθεια και με ποιον τρόπο; Θα φτάνει στη Γάζα, θα φτάνει κάπου αλλού; Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπεται: Έχουμε ακούσει τα τελευταία 24ωρα τον κ. Ερντογάν λίγο να ανεβάζει τόνους κατά της Δύσης. Μάλιστα, υπήρξε και μια αναφορά του προχτές για τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο που αυτός αποκαλεί «τα σύνορα της καρδιάς μας». Και θέλω να μου απαντήσετε κατά πόσον προβληματίζεται η Αθήνα για τη στάση Ερντογάν, υπό το δεδομένο πως υπάρχει ένα ραντεβού στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει εν εξελίξει αυτή η διαδικασία της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το πρώτο σκέλος η Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση, εξετάζει πάντοτε μαζί με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των διεθνών οργανισμών, δηλαδή του Ο.Η.Ε., την αποστολή δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους. Είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη διαδικασία. Περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας ανακοινώσω. Θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση, αλλά το τονίζω: Μιλάμε ότι εξετάζουμε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης.

Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, ο διάλογος είναι κάτι το οποίο εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε. Από εκεί και πέρα, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι μία άσκηση που έχει δύο πλευρές και απαιτεί και συνέπεια, απαιτεί προσήλωση σε αυτή την διαδικασία. Η χώρα μας, νομίζω, την έχει. Αυτό πρέπει να φανεί και να αποδεικνύεται καθημερινά και από την άλλη πλευρά και, προφανώς, αξιολογείται σε καθημερινή βάση. Η Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ, να υποχωρήσει στα κυριαρχικά της δικαιώματα και στις πάγιες θέσεις της. Είναι δεδομένο ότι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει και, συνολικά, στο Μεσανατολικό ζήτημα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και νομίζω ότι και η Τουρκία, σε αυτό νομίζω συμφωνούμε όλοι, δεν θέλει να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε επιδείνωση της κρίσης. Από εκεί και πέρα, θα δείξουν τα γεγονότα των επόμενων ημερών και εβδομάδων.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον Ο.Η.Ε. για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα; Και υιοθετείτε, είναι επίσημη θέση της Κυβέρνησης οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη που είπε ότι οι Άραβες αντί να καταθέτουν ψηφίσματα για ανθρωπιστική εκεχειρία, ας κοιτάξουν να πάρουν κάποιους πρόσφυγες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ήταν -και το θεωρεί η Κυβέρνηση αυτό- ήταν η σωστή και επιβεβλημένη στάση αυτή, η στάση στο ψήφισμα και, ούτως ή άλλως, την ακολούθησε και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Και ήταν και συνεπής με τη σταθερή θέση που έχει η χώρα μας στο Μεσανατολικό ζήτημα. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρχει αναφορά και καταδίκη ρητή στη Χαμάς, ως μία τρομοκρατική οργάνωση, εξ ου και ο λόγος που ψηφίσαμε το σχετικό ψήφισμα του Καναδά. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η στάση μας. Την υποστηρίζουμε σε όλα τα επίπεδα. Την υποστηρίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία. Είμαστε αλληλέγγυοι στον λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει αυτό με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Είναι στόχος, που πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων, να αποφευχθεί όσο το δυνατόν μια ανθρωπιστική κρίση και να προστατευθούν εκατέρωθεν οι άμαχοι. Και στο πλαίσιο αυτής της στάσης της χώρας μας, νομίζω ότι ήταν απόλυτα συνεπής η στάση μας και στο συγκεκριμένο ψήφισμα του Ο.Η.Ε..

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα «Νέα» παρουσιάζονται στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις του «Documento» και αναδεικνύουν κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων της Ε.Υ.Π. και ιδιωτών φορέων του παράνομου λογισμικού Predator. Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ για ενιαίο κέντρο. Ως Εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει την Ε.Υ.Π. υπό τον έλεγχό του, πώς απαντάτε στις αποκαλύψεις; Επιμένετε στα περί υπόθεσης ιδιωτών και πώς θα συμβάλλετε στην αποκάλυψη του σκανδάλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω αυτό που σας έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι είναι μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση, υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη επιτελεί ανεξάρτητα τον ρόλο της και δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε σε μία εν εξελίξει, υπό διερεύνηση, διαδικασία.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα να επιστρέψω στο πρώτο ερώτημα του συναδέλφου, σχετικά με τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο. Καταλαβαίνω ότι είναι πρώιμο το στάδιο, αλλά ήθελα τουλάχιστον να μας πείτε, περίπου σε τι στάδιο βρίσκονται αυτές οι διαβουλεύσεις και εκτός από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ –  Γαλλία και Κύπρο, που ήδη το γνωρίζουμε – με ποιες άλλες χώρες και ηγέτες μιλάει η χώρα μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με το σύνολο των συμμάχων μας και εντός και εκτός Ευρώπης, όπως ανέφερα τις ΗΠΑ. Οτιδήποτε νεότερο θα ανακοινωθεί και από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εξωτερικών. Όποια ενημέρωση είχαμε σας την μετέφερα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Προαναγγείλατε μια συνάντηση του Πρωθυπουργού την Τετάρτη, όπως είπατε, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Που θα γίνει η συνάντηση αυτή και ποιο θα είναι αν μπορείτε να μας πείτε λίγο – θεσμική φαντάζομαι –  το περιεχόμενο της.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα ήδη πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, την Τετάρτη στις 10:00. Είχε προαναγγελθεί μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη. Έχει και θεσμικό,  προφανώς, χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα για οτιδήποτε προκύψει μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η Κυβέρνηση προβληματίζεται για το ενδεχόμενο η κλιμάκωση της κρίσης, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις όσον αφορά σε προσφυγικό-μεταναστευτικό για τη χώρα μας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το μεταναστευτικό, που είναι κάτι που προφανώς μας απασχολεί συνολικά η διαχείρισή του και η πολιτική που εφαρμόστηκε μετά το 2019 έχει αποδώσει. Και η θωράκιση των συνόρων μας – χερσαίων και θαλάσσιων – με τον σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και το Διεθνές Δίκαιο, η ταχύτερη διαδικασία απονομής ή μη ασύλου από δύο χρόνια σε δύο μήνες. Όλο αυτό έχει αποδώσει θετικά στη χώρα μας. Υπάρχει μια αυξημένη μεταναστευτική πίεση, υπήρχε μια αυξημένη μεταναστευτική πίεση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ευτυχώς τον τελευταίο μήνα έχουν μηδενιστεί οι ροές από τον Έβρο και σχεδόν μηδενιστεί οι ροές από το Βόρειο Αιγαίο. Δεν είναι μια είδηση που μας προκαλεί εφησυχασμό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, που μας έχει καταστήσει σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες και αξιολογούμε την κατάσταση συνεχώς.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ότι μετά την, ας πούμε, στενότερη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό οι διακινητές έχουν εντοπίσει άλλες διόδους που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα για να μεταφέρουν μετανάστες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αυτό που έχει τονίσει, είναι πως μια από τις βασικές αιτίες που πρέπει να χτυπηθούν στη ρίζα τους -και είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που το έχει θέσει αυτό, βιώνοντας και όλοι εμείς μαζί ως χώρα το πρόβλημα- είναι τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, οι οποίοι, προφανώς, προσπαθούν κάθε φορά, να εφεύρουν νέους τρόπους για να εκπληρώσουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Φαίνεται ότι με αυταπάρνηση, με συνέπεια, με προσήλωση, οι Αρχές θα τους αντιμετωπίζουν με τον πιο αποτελεσματικό -κατά το δυνατό- τρόπο. Και θύματά τους, πριν και πάνω απ΄ όλα, είναι και αθώοι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να πιαστούν από οποιαδήποτε ελπίδα τους δίνουν αυτοί οι διακινητές. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι είναι μια διαδικασία καθημερινή. Μια διαδικασία που πρέπει να είναι σε επιφυλακή οι αρμόδιες Αρχές και κάθε φορά, όσο είναι δυνατόν, να είμαστε ένα βήμα μπροστά για να αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν, διασώζοντας παράλληλα και ανθρώπινες ζωές.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών έχει αποστείλει μια πρόταση για μια ρύθμιση, ώστε να λυθεί το θέμα των κρίσεων και προαγωγών των αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, που έχουν καταταγεί από το έτος 1994 και μετά. Σας θυμίζω ότι στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, οι άνθρωποι αυτοί είχαν μείνει εκτός της τελευταίας ρύθμισης και αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, καθώς θα προωθηθούν πέντε χρόνια αργότερα από ό,τι κανονικά θα έπρεπε και ενώ πληρώνουν τις ανάλογες εισφορές. Το ερώτημά μου είναι, λοιπόν, η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τη ρύθμιση της ΠΟΜΕΝΣ; Θα λύσει αυτό το θέμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την είδα την ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ. Πράγματι, στην προηγούμενη τετραετία είχαν δοθεί κάποιες αυξήσεις στους αξιωματικούς. Δεν έχω κάποια ακόμα ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο. Και πάντοτε, βέβαια, η Κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, να αξιολογεί κάθε πρόταση εκπροσώπων εργαζομένων από οποιονδήποτε κλάδο και όταν υπάρχει κάτι που είναι χειροπιαστό, επανερχόμαστε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με τα ρεπορτάζ τους, δύο εφημερίδες, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το DOCUMENTO, αποκαλύπτουν ότι ο επιχειρηματίας, κύριος Σασούν, που λειτουργεί επί δύο χρόνια στην Ελλάδα ως επενδυτής, στην πραγματικότητα έχει καταγγελθεί ως απατεώνας και έχει μάλιστα φυλακιστεί στη Βρετανία με σχετικές κατηγορίες. Στην Ελλάδα κατάφερε να προωθηθεί, χρησιμοποιώντας Πρέσβεις, Υπουργούς της Κυβέρνησης, όπως οι κύριοι Γεωργιάδης, Χατζηδάκης και άλλοι και βραβεύοντας, μάλιστα και τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες του DOCUMENTO, τόσο η Αστυνομία, όσο και η Ε.Υ.Π. γνώριζαν ποιος είναι. Για ποιον λόγο η Κυβέρνηση μπήκε στον ρόλο προώθησης ενός ανθρώπου όπου καταγγέλλεται ως κοινός «αεριτζής» με επικοινωνιακές εκδηλώσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, ούτε τον γνωρίζει τον συγκεκριμένο κύριο, που αναφέρεστε, ο Πρωθυπουργός, ούτε έχει κάποια οποιαδήποτε σχέση μαζί του, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο, ούτε οτιδήποτε από αυτά τα οποία λέτε ως προς το σκέλος αυτό, ούτε προκύπτει με τον οποιονδήποτε τρόπο κάποια προώθηση ή κάποια διευκόλυνση ή οτιδήποτε για τον συγκεκριμένο κύριο. Ως προς το σκέλος της έρευνας οποιουδήποτε πολίτη βρίσκεται στη χώρα μας από τις αρμόδιες Αρχές, δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να σχολιάσω μια εν εξελίξει, ενδεχομένως εν εξελίξει, έρευνα, αν υπάρχει ή οποιαδήποτε έρευνα υπάρχει, είτε αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη, είτε αυτό αφορά τις αστυνομικές Αρχές. Αν υπάρχει κάτι και εφόσον κάποια στιγμή ανακοινωθεί ή μπορούμε να σχολιάσουμε, προφανώς εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε. Είναι πολλές οι εν εξελίξει έρευνες και προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να τις σχολιάζουμε.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πάω λίγο στα της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ένα βοήθημα, ένα επίδομα για όσους θερμαίνονται τον χειμώνα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Δεδομένου ότι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασαν νέα τιμολόγια και από 1/1/2024 αίρονται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική, η Κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει κάποια νέα βοηθήματα σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή καλύπτοντας όλους τους καταναλωτές ή θα είναι μόνο στοχευμένες οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν, αν χρειαστούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σχετικά αναφέρθηκα στην τελευταία ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Στις επόμενες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα, θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, όπως πολύ σωστά είπατε, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό, το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους, κατ΄ αναλογία της διαδικασίας για τους υπόλοιπους πολίτες. Θα ανακοινώσουν και θα τα εξηγήσουν οι αρμόδιοι, ο Υπουργός και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν και θα ανακοινωθεί. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο σας είπα και την προηγούμενη φορά και επαναλαμβάνω και σήμερα και νομίζω ότι προκύπτει από έργα της Κυβέρνησης και όχι από λόγια, γιατί λόγια έχουν πει πολλοί, όταν υπάρχουν υπέρμετρες αυξήσεις, όταν καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν ποσά που δεν τους αναλογούν, η Κυβέρνηση -το έχει αποδείξει, έχοντας δώσει πάνω από 9,5 δις για τη στήριξη μόνο των αυξήσεων στο ρεύμα- είναι παρούσα. Ο τρόπος κάθε φορά εξετάζεται και ανακοινώνεται με βάση και το ύψος των αυξήσεων και τα δεδομένα της χώρας. Αλλά η ουσία, αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν ενδεχόμενες, γιατί πρέπει να δούμε και πώς θα πάνε οι τιμές, αυξήσεις στο ρεύμα.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το μεταναστευτικό σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις για μία υπογραφή συμφωνίας Αθήνας – Άγκυρας, την οποία γνωρίζουμε ότι  επιδιώκετε τουλάχιστον να γίνει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μένουμε σε αυτά που έχουμε πει μέχρι τώρα. Είναι μια εν εξελίξει διαδικασία διαλόγου που, όπως είπα και σε προηγούμενη απάντηση στον συνάδελφό σας, εμείς θέλουμε να τη διαφυλάξουμε. Και κάθε φορά που υπάρχει κάτι περισσότερο, κάτι χειροπιαστό, θα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση και από τις δύο πλευρές.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω λιγάκι για το ψήφισμα του ΟΗΕ. Είδαμε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα, στο οποίο η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείχαν, πέρασε τελικά. Προβληματίζει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η Δύση μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πλειοψηφία των χωρών, ας πούμε των αναπτυσσομένων χωρών στο ΟΗΕ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η θέση της χώρας μας νομίζω ότι είναι και μία διαρκής και συνεπής στάση. Η στάση της χώρας μας ήταν η πλειοψηφική, στάση αποχής ως προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Και νομίζω ότι είναι και η στάση της Δύσης, η οποία εκφράζει διαχρονικά τον δυτικό κόσμο. Δηλαδή, δεν μπορεί να μην είμαστε αλληλέγγυοι στον λαό του Ισραήλ μετά από αυτό το οποίο υπέστη ο λαός του Ισραήλ, μετά τις εικόνες που είδαμε. Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μην πούμε και να μην τονίσουμε και να μην κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση. Όπως, δεν γίνεται να μην καταδικάζεται σε οποιοδήποτε ψήφισμα η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, που και ο Πρωθυπουργός και όλοι εμείς, και νομίζω ότι  συμφωνούμε όλοι μας σε αυτό, διαχωρίζεται από τον παλαιστινιακό λαό ή από την παλαιστινιακή Αρχή, από εκεί που ξεκίνησε ουσιαστικά κι όλο αυτό που βιώνουμε σήμερα και κυρίως βιώνουν οι κάτοικοι, οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τον τραυματισμό της 16χρονης, που νοσηλεύεται μετά από την αντιφασιστική του Σαββάτου στο Νέο Ηράκλειο. Καταγγέλλεται πως έχει δεχθεί ξυλοδαρμό από άνδρες της Αστυνομίας, της ΟΠΚΕ. Έχει κάποια εικόνα η Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος, για το τι έχει συμβεί εκεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οποτεδήποτε υπάρχει μία καταγγελία για ένα περιστατικό, εξετάζεται αυτή η καταγγελία. Εγώ δεν έχω κάποια ενημέρωση για κάποιο πόρισμα, σχετικά με την καταγγελία που μου λέτε. Όταν έχουμε κάποιο πόρισμα ή κάτι περισσότερο, προφανώς θα επανέλθουμε και εμείς. Αυτό το οποίο λέμε – όχι μόνο για το συγκεκριμένο περιστατικό – ότι η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί, ως έχει καθήκον, να εφαρμόσει τον νόμο, να επιβάλει τον νόμο σε όλα τα περιστατικά. Είδατε και τις τελευταίες μέρες είχαμε και συλλήψεις σε διαφορετικής τάξεως μεγέθους περιστατικά  και διαφορετικής προέλευσης παραβατικότητα. Η παραβατικότητα είναι παραβατικότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται, προφανώς, όμως, όπως ορίζει ο νόμος και χωρίς να ξεφεύγουν. Όταν υπάρχει μια οποιαδήποτε καταγγελία από πολίτη για υπέρβαση, είτε υπέρβαση εξουσίας είτε υπέρμετρη χρήση βίας από κάποιο αστυνομικό όργανο, αυτή η καταγγελία εξετάζεται. Ούτε τη δεχόμαστε, ούτε την απορρίπτουμε a priori, ούτε προφανώς «τσουβαλιάζουμε» το σύνολο των αστυνομικών. Όταν έχουμε, λοιπόν, κάτι περισσότερο, θα επανέλθουμε.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σε ανακρίτρια παραπέμφθηκαν οι συλληφθέντες για την οπαδική συμπλοκή – Ποιοι διώκονται για κακούργημα και ποιοι για πλημμελήματα
Επόμενο άρθροEurobank 30-10-2023: 7 ημέρες οικονομία –